När Jan Björn startade en klädinsamling till Ukraina kunde han inte ana vilken formidabel succé det skulle bli.
Planen var att köra egen kombibil. Den blev för liten och han lånade en minibuss. Den blev också för liten.
På torsdag åker han med sponsrad skåpbil och släp med hundratals säckar nya och begagnade kläder till staden Zolochiv.
Det var strax efter att den ryska invasionen av Ukraina inleddes 24 februari som Jan Björn besökte en klädbutik och råkade köpa ett par för små byxor som allt startade.
– Jag frågade i butiken om de brukar få kläder över som de inte kunnat sälja. Hon sa att det inte blir så mycket, men att det brukar bli lite i alla fall. Då tändes idén om att samla in kläder till Ukraina, säger Jan Björn.
Som före detta bilförsäljare med talets gåva visste han hur han kunde sälja in sin idé och var han än frågade efter kläder fick han ett positivt mottagande – och mycket kläder.
– Jag har varit runt i hela norra Värmland, i Torsby, Gräsmark, Lysvik, Likenäs, Östmark och Sunne. Överallt har jag fått kläder. I varenda butik jag frågat har man skänkt, säger Jan Björn.
Ingen tjänar pengar på det. Och där behövs verkligen hjälp. De har ju sprängt bort allt.
Resan till Ukraina kommer att påbörjas nu på torsdag och han gör arbetet helt ideellt och utan vinning, vilket han poängterar i sitt eget flygblad ”Hjälp Ukraina”.
Han bekostar färjeövergången mellan Karlskrona och Gdynia, tankar diesel för egna pengar och drar vidare in över polsk-ukrainska gränsen. Låt vara att han genom en gratisannons lyckats få lite bidrag till kostnaderna som annars skulle ha landat på över 20 000 kronor.
– Jag samarbetar med Orysya som driver Råda hotell. Hon kommer från Ukraina och har hjälpt mig komma till rätt ställe. För jag har hela tiden sagt att ingen ska tjäna pengar på kläderna, utan de ska komma till hjälp där de behövs, berättar Jan Björn.
Det innebär att han kommer att lämna över kanske hundra fullpackade sopsäckar kläder, filtar, sovsäckar, varma strumpor och torrmat till en kyrka i staden Zolochiv, cirka sex mil innanför gränsen i Ukraina.
– Orysya känner till att där ger de bara bort saker och ingen tjänar pengar på det. Och där behövs verkligen hjälp. De har ju sprängt bort allt, säger Jan Björn.