Hoppa till huvudinnehållet

Tio år efter vinsten och trakasserierna – så lever Big Brother-Hanna i dag

Publicerad:
För tio år sedan vann hon Big Brother. FT träffade Hanna Johansson för att höra hur hon lever i dag och vad kändisskapet gjorde med henne. Här sitter hon i soffan i huset hon köpte för vinstpengarna tillsammans med barnen Hjalmar och Dora, hennes femte barn vilar i magen.
För tio år sedan vann hon Big Brother. FT träffade Hanna Johansson för att höra hur hon lever i dag och vad kändisskapet gjorde med henne. Här sitter hon i soffan i huset hon köpte för vinstpengarna tillsammans med barnen Hjalmar och Dora, hennes femte barn vilar i magen. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Det är nu tio år sedan hon blev inlåst in i Big Brother-huset. Efter 100 dagar klev Hanna Johansson, 39, från Lesjöfors ut som vinnare och blev 500 000 kronor rikare. Men med berömmelsen och pengarna kom inte bara lycka och välstånd – Hanna fick betala ett högt pris för det plötsliga kändisskapet.

Det här är hennes berättelse om år av trakasserier, ensamhet och självmordsförsök, men också om vägen tillbaka till sig själv genom kärlek vid första ögonkastet.

– Jag tittar inte på sport på tv, men de gånger jag gjort det har det varit männens häcklöpning – just trikåer har jag fastnat för. Och så stod han där mitt framför mig på gymmet, i sina svarta trikåer. Jag tänkte direkt – där är han!

Hanna Johansson behöver ingen vidare lång presentation, de flesta vet vem hon är. Hon var den smått galna värmlänningen som genom att vara sig själv på tv vann tittarnas hjärtan 2012. Men det alla inte vet är att efter att kamerorna stängts av fick Hanna motta näthat och trakasserier. Det gick så långt att någon valde att vandalisera hennes bil och fasaden på lägenhetshuset där hon då bodde i centrala Filipstad.

– Det hände mycket skit efter, jag har verkligen inte mått så bra. Men samtidigt skulle jag inte ha haft huset jag äger i dag och jag skulle inte ha kunnat betala av mina skulder om jag inte vunnit.

Kort efter vinsten började Hanna känna sig stressad av pressen utifrån. Hon blev deprimerad och gick till slut in i väggen.

– Det blir en stress när man blir offentlig, men samtidigt blir det kul också. Men folk var missunnsamma och allt blev för mycket. På min nya arbetsplats blev jag utfryst, det var ren vuxenmobbning. Det var också det som tog knäcken på mig och till slut gick jag in i väggen, jag vill aldrig mer hamna där igen.

Hanna ångrar inte sin medverkan i Big Brother – utan vinstpengarna hade hon inte blivit skuldfri eller kunnat köpa sitt drömhus. Priset hon själv betalade var dock högt – Hanna har fått utstå år av trakasserier och kämpat med sitt psykiska mående. I dag är hon dock på en bra plats.
Hanna ångrar inte sin medverkan i Big Brother – utan vinstpengarna hade hon inte blivit skuldfri eller kunnat köpa sitt drömhus. Priset hon själv betalade var dock högt – Hanna har fått utstå år av trakasserier och kämpat med sitt psykiska mående. I dag är hon dock på en bra plats. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

I tre år var hon sjukskriven. Hon berättar att hon under det första året bara blev sämre och sämre och att hon felmedicinerades, vilket ledde till att hon gick upp mycket i vikt på kort tid. Hanna blev vid påsk 2016 tvångsintagen för sitt psykiska mående.

– Det gick så långt att jag försökte ta livet av mig. Jag minns inte mycket från tiden runt detta mer än en svart dimma. Det som fick mig att överleva var att jag ringt min mamma och hon märkte att något var fel och larmade. Ambulansen hittade först inte hit och när de kom var jag redan djupt medvetslös och blev magpumpad på plats men sen även på hjärtintensiven som jag hamnade på. Jag vaknade upp efter ett dygn och blev efter det tvångsintagen rätt länge.

Föll pladask – för kärleken i trikåer

Trots att Hanna är ärrad av de mörka åren, har hon lyckats kämpa sig tillbaka. Den stora vändningen kom när hon träffade sin nuvarande sambo på ett gym i Filipstad en vårförmiddag 2017.

– Jag hade varit ensam så länge och jag kände nästan ett manshat – jag skulle inte ha någon ny gubbe, jag skulle leva ensam resten av livet. Men så stod han där och jag förstod direkt att han inte var härifrån, han kommer från Arvika men studerade på Bergsskolan här i stan.

Hanna kände direkt att det var ödet som sett till att deras vägar hade korsats – hon föll omedelbart för hans aura – och hans tajta trikåer.

– Jag kände att han var one of a kind. Han kan jag leva med. Det slutade med att vi började kolla Netflix och äta godis istället för att gå till gymmet! säger hon och skrattar.

Nionde graviditeten

I dag lever Hanna och Marcus (Åström) i huset Hanna köpte för vinstpengarna. Där bor de tillsammans med sina två gemensamma barn och väntar på det tredje.

När FT träffar Hanna är det dagen före kontrollen för igångsättning.

– Det märks att kroppen har tagit stryk efter nio graviditeter – det är femte barnet som är på väg, tidigare har jag drabbats av missfall, bland annat ett sent missfall där jag var tvungen att föda ut barnet. Det var det värsta jag varit med om.

När Hanna återvände till Filipstad efter 100 dagar i Big Brother-huset firades hon stort på Stora torget. Med var hennes, i dag snart vuxna, söner.
När Hanna återvände till Filipstad efter 100 dagar i Big Brother-huset firades hon stort på Stora torget. Med var hennes, i dag snart vuxna, söner. Foto: Nathalie Nordhström

I dag har Hanna lagt telefonen mer på hyllan – sociala medier får inte ta lika stor plats i hennes liv som tidigare.

– Jag är mer anonym nu. Efter allt näthat kan jag fortfarande ha problem med att öppna mejl och meddelanden. Nu lägger jag min tid på renoveringsprojekt och gör sådant jag mår bra av, som att påta i trädgården. Jag prioriterar annorlunda och ser saker på ett annat sätt.

Kändisskapet kom som över en natt – många ville ha vinnarens autograf.
Kändisskapet kom som över en natt – många ville ha vinnarens autograf. Foto: Nathalie Nordhström

Hanna släppte skölden och lät kärleken komma in i hennes liv. Trots att hon är ärrad känner hon sig mer tillfreds med vardagen än någonsin. Nu drömmer hon om att hjälpa andra genom sina egna erfarenheter.

– Jag är på en bra plats och känner mig sugen på att plugga till socionom – jag tror att jag kan hjälpa andra som går igenom samma sak som jag gjort, med bland annat destruktiva relationer och min utbrändhet. Det är så många unga som mår dåligt i dag och de kan behöva höra från någon som vet att de kan nå botten och längre ner än så, men att de kan ta sig upp igen. För det gjorde jag.

Artikeltaggar

BergsskolanFilipstadHanna JohanssonLesjöforsMänskligtNäthatNyheterStressTrakasserier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.