Amerikansk gospelstjärna till Värmland: "Det allra vackraste ljudet som finns"

Nu kommer Marilyn Keller till tioårsjubilerande gospelfestivalen i Fagerås

Fagerås Gospelfestival brukar årligen locka fyrsiffrig publik under den andra lördagen i oktober. Nu är festivalen tillbaka efter en tid i träda och med 38 konserter på sju scener, totalt 14 akter.

NWT möter den amerikanska gospelstjärnan Marilyn Keller som är en av artisterna som uppträder och Ove Fager, en av festivalens eldsjälar.

När amerikanska Marilyn Keller går ut till mittpunkten i den stora, tomma idrottshallen i Fagerås och börjar sjunga, känns lokalen med ens inte så tom längre. Hennes röst fyller hallen och studsar vackert mellan handbollsmål, basketkorgar och träklädda väggar. Hon sjunger James Weldon Johnsons "Lift Every Voice and Sing", en hymn som skrevs till president Abraham Lincolns födelsedag vid förra sekelskiftet. Hon tycker den passar i sammanhanget – nu ska ju rösterna höjas, människor mötas i musik och gemenskap under en intensiv festivaldag i Fagerås. Marilyn Keller är ett av dragplåstren i årets upplaga av Gospelfestivalen.

– Jag klev in i gospelmusiken redan som barn, börjar Marilyn Keller och berättar om uppväxten i delstaten New Mexico. Hennes pappa var präst och hennes mamma var medlem i kyrkokören och dessutom "stans bästa kock".

– Mat och musik, ler hon, jag växte upp med det bästa av båda världar.

– Tillsammans med mina syskon växte jag upp i ett troende hem, för mig har det som tron för med sig alltid verkat ge människor ett bättre liv, ett bättre sammanhang. Jag ville ha det livet och har stannat kvar på den stigen.

Hon väljer sina ord noga och nickar uppmanande för att försäkra sig om att hon nått fram.

– Vi bodde i en småstad med en stark gemenskap, det fanns alltid kärleksfulla händer i närheten om man ramlade och slog sig eller mat om man var hungrig.

Hennes röst fyller hela Fageråshallen.
Hennes röst fyller hela Fageråshallen. Foto: Carl Edlom

Med stolthet beskriver hon kyrkokören som hon sjöng i som ung. Den var väl ansedd och rymde röster som i hennes tycke kunde mäta sig med ikoner som Sam Cooke och Mahalia Jackson.

– Jag minns hur känslomässigt engagerad jag blev i musiken, hur upplyft jag blev. Mänskliga röster tillsammans i stämmor – speciellt om det är gospelstämmor – är kanske det allra vackraste ljudet som finns.

Under lördagens festival kommer hon att ge tre konserter i Fageråshallen. Alla tillsammans med kören NHG. Hon trivs med att möta gospel från olika delar av världen, musiken från olika platser har mycket gemensamt men hon märker också skillnader.

– Det finns alltid ett kulturarv som färgar musiken, uttal och frasering ger musiken lokala nyanser också. Jag har sjungit med gospelkörer över hela världen och det är hjärtat, andan som binder oss samman.

Hon gör tre konserter i Fagerås under lördagen.
Hon gör tre konserter i Fagerås under lördagen. Foto: Carl Edlom

”Nederlag och segrar”

Gospelfestivalen i Fagerås bjuder på ett utbud som rör sig över ett brett musikaliskt spektra – från gospel till jazz och klassisk singersongwriter. Marilyn Keller har sjungit en hel del blues och jazz under sin karriär, hon har även gett musik av bland annat Sting en gospelkostym.

– Först var jag orolig över att sjunga sekulär musik, speciellt jazz. Jag tänkte att det skulle bli problematiskt för min själ.

Hon skrattar gott åt sina egna farhågor.

– Men jazz har en stark koppling till gospel, som även spirituals och blues har – allt hör samman i det själsliga. Så för mig är det inga problem att sjunga – egentligen vilken musik som helst – som gospel.

”Musik kan trösta, kan stötta. Den kan nå fram ända ner i själens djup.”
”Musik kan trösta, kan stötta. Den kan nå fram ända ner i själens djup.” Foto: Carl Edlom

Är det framförandet, snarare än själva låten som gör det till gospel?

– En kombination av dem båda. Det finns många låtar som är skrivna av människor som inte har en kristen tro, men de är godhjärtade människor och det speglas i deras musik. Den musiken är ju lika accepterad i en gospelmiljö som den som är skriven av någon som är fostrad i en gospeltradition. Vi är ju alla samma.

Hon citerar Martin Luther Kings uttalade om att alla människor är sammanvävda, det som händer en av oss, händer indirekt oss alla.

– En kan inte överleva utan den andra. Vi möter alla nederlag och segrar. Och gospelmusik är som balsam från Gilead, det universella botemedlet. Musik kan trösta, kan stötta. Den kan nå fram ända ner i själens djup.

Marilyn Keller är uppväxt i New Mexico men bor numera i Portland.
Marilyn Keller är uppväxt i New Mexico men bor numera i Portland. Foto: Carl Edlom

"Folk trivs”

I år firar Gospelfestivalen tio år, lite försenat på grund av pandemin. Projektledare Ove Fager pratar varmt om engagemanget i bygden, sju föreningar – från fotbollen till hembygdsföreningen – är med och alla ansvarar för en festivalscen. Fagerås BK:s klubbstuga, Bygdegården, Fageråshallen, Kulturhuset, Församlingshemmet, Equmeniakyrkan och Baptistkyrkan huserar alla konserter under lördagen.

– Allt började med att vi var några stycken som besökte en jazzfestival i Askersund, säger Ove Fager.

Lustigt nog var Marilyn Keller en av artisterna som uppträdde då.

– Varför kan vi inte ha något liknande i Fagerås? Den festivalen var uppbyggd så att man kunde gå mellan olika scener och ta del av olika uppträdanden. Det fanns en gospelkör i Fagerås så vi valde gospeltemat. Men vi tänkte att det fanns fler musikstilar i gospeln. Det musiken på festivalen har gemensamt är ett glatt budskap. Det ska vara positivt. Vi har till och med instrumental musik med.

Ove Fager och Marilyn Keller utanför Fageråshallen.
Ove Fager och Marilyn Keller utanför Fageråshallen. Foto: Carl Edlom

Festivalen månar om att varje besökare ska hitta en favorit. När Ove Fager ombeds spekulera i varför festivalen har kunnat överleva i alla år lyfter han fram responsen från publiken.

– Det vi får höra är att serveringarna – varje konsertställe har sin egen – kombinerat med musiken är väldigt lyckat. Folk trivs, de går runt och träffas. Även musikerna brukar gå runt och bli en del av publiken. Det blir mycket allsång. Festivalen är välkomnande och omhändertagande. Varje scen har en förening som ser efter den – från att ta hand om artister till att servera mat eller fika.

Fagerås Gospelfestival

Medverkande akter, de flesta uppträder tre gånger under festivaldagen.

Dag Bjaaland, Comboio, Jade Ell och DOTO, Ingela Öhman Trio, Marilyn Keller, Caroline Wennergren, Pia Sundsten Aronsson + 5, Paul Biktor Börjesson, Magnus, Johan & Hans, Together with Elvis, David Nilsson, Jankas Blågräs, Goba Gospel, Neighbourhood Gospel.

Scenerna: Fagerås BK:s klubbstuga, Bygdegården, Fageråshallen, Kulturhuset, Församlingshemmet, Equmeniakyrkan och Baptistkyrkan

Kvällen innan festivalen brukar husbilarna rulla in i orten. Många reser långväga för att besöka festivalen. Från Ystad till Stockholm, berättar Ove Fager.

– Det kommer även en del bussar. Nu får vi se hur pandemin påverkar publiken, är folk fortfarande restriktiva? Eller har de längtat och tänker "Äntligen, nu kör vi!". Det blir spännande att se.

Vad betyder festivalen för bygden?

– Alla i Fagerås som är intresserade av musiken är engagerade som arrangörer kan man säga. Så publiken kommer huvudsakligen utifrån. Det är ett fantastiskt engagemang i bygden! Det finns ungefär 100 hus här, plus omnejd, så festivalen är oerhört viktig för våra föreningar. All försäljning av mat och dryck – från kôrvmebrô till soppa och hamburgare – går till föreningarna. Vilket ger liv till bygden. Vi har även medel från sponsorer och i år går häften av alla de pengarna till Ukraina.

Gospelfestivalen i Fagerås arrangeras med start kl 11 lördagen den 8 oktober.

Publicerad:

Artikeltaggar

Abraham LincolnAskersundBluesCaroline WennergrenDag BjaalandDavid NilssonEqumeniakyrkanEtik och religionEvery VoiceFageråsFagerås BKFageråshallenFestivalerFöreningslivFotbollFritid och livsstilGospelIngela ÖhmanJade EllJames Weldon JohnsonJazzKändisarKonserterKörerKristendomKulturhusetMahalia JacksonMartin Luther KingMatMusikNew MexicoNöje/KulturPaul Biktor BörjessonSam CookeStockholmUkrainaVärmlands länYstad