Hoppa till huvudinnehållet

Jaana och Ulf bakom Ack Värmland är Idas största fans: "Röstar som galningar"

Publicerad:
Ida Hallquist följde ”Idol” under inspelningarna av ”Ack Värmland där hon fick sitt genombrott i rollen som Fanny (till höger).
Ida Hallquist följde ”Idol” under inspelningarna av ”Ack Värmland där hon fick sitt genombrott i rollen som Fanny (till höger). Foto: Alli Malmros/TV4

Ida Hallquist fortsätter sin resa i TV4:s talangjakt "Idol". En av hennes största fans är Jaana Fomin och Ulf Malmros som var tidiga med att upptäcka hennes talanger, de gav henne rollen som Fanny i "Ack Värmland".

Nu sitter de bänkade framför tv:n och "röstar som galningar".

När Jaana Fomin och Ulf Malmros letade efter en skådespelare med självklar värmländska och förmåga att göra karaktären Fanny rättvisa, var det nära att de gav upp. Provfilmning efter provfilmning ratades, de började tänka i andra banor – skulle de kanske ta med någon från Stockholm? I ett sista försök att hitta rätt frågade de Björn Ling, som redan var castad i serien, om han hade något tips. "Kolla med Malte Hallquists dotter" blev svaret.

– Det är en så härlig historia!

Jaana Fomin bubblar av iver över att få berätta.

– Ulf såg hennes provfilmning innan jag – "Jävlar! Faan!" hörde jag honom säga. "Här är hon!" Det var så himla häftigt, Ida tog regi så bra, det fanns en musikalitet i hennes sätt att agera. Klart hon fick rollen.

"Ack Värmland" regisserades av Jaana Fomin och Ulf Malmros och hade premiär 2015 i TV4 och blev en tittarsuccé. Två säsonger blev det.

– Vi har pratat mycket om det där jag och Ida, fortsätter Jaana Fomin.

– Hon gav sig in i projektet utan att det var något hon egentligen "ville". Hon var redan då mer inriktad på musik. Skådespeleri var inget hon brann för på det sättet. Vilket gjorde henne väldigt avslappnad, hon tog det som en kul grej.

Ida Hallquist och Jaana Fomin har en stark vänskap.
Ida Hallquist och Jaana Fomin har en stark vänskap. Foto: Anni Malmros

"Hon är en ärlig person”

Under veckorna som "Ack Värmland" filmades minns Jaana Fomin att var det "Idol" som Ida Hallquist ville hem till på kvällarna.

– Hon var väldigt inne på "Idol" redan då. Lustigt i sammanhanget är att det som jag och Ulf fastnade mycket för hos Ida var just hennes röst. Hon har en otroligt fin röst när hon pratar, den är så mjuk. Rösten är så mycket hon.

Jaana Fomin och Ida Hallquist har utvecklat en djup vänskap under åren. Jaana var en av de första som fick veta att Ida sökt till programmet och redan från allra första stund har Jaana funnits med som ett peppande vän på hennes axel.

– Första tanken var att nu får fler se Idas hela repertoar, folk får se att hon inte bara är Mia Skäringers dotter i "Ack Värmland".

Ulf Malmros och Janna Fomin under inspelningen av ”Flykten från framtiden”.
Ulf Malmros och Janna Fomin under inspelningen av ”Flykten från framtiden”. Foto: Carl Edlom

I tidigare intervjuer med NWT har Ida Hallquist berättat om ett tufft år med förlusten av sin syster Victoria och avslutandet av ett förhållande.

– Ida är själv en otroligt stöttande person. Hon har stöttat mig, vi har en vänskap som är väldigt härlig. Det hon upplever nu genom "Idol" har en hel del gemensamt med en filminspelning – det blir en bubbla med människor som blir väldigt tighta. Vi har kunnat prata mycket om det. Hur man förblir sig själv när man får allt fler ögon på sig? Ida klarar den biten så bra eftersom hon alltid är sig själv, hon är en ärlig person. Hennes känslighet är hennes styrka, tycker jag. Det är det som gör att folk tycker om att se och lyssna på henne. Hennes framgångar är en välförtjänt bekräftelse.

Hur ser fredagskvällarna ut hemma hos er?

– Vi ser till att ha ätit middag innan vi bänkar oss. Senast var det jag och Ulf samt vår yngste son och hans flickvän som tittade. Vi röstar som galningar! Det är nästan pinsamt att visa Ida hur många röster jag har slängt i väg på henne. Vi brukar ha lite sms-kontakt under sändningen och så hörs vi av dagen efter för ett prat. Jag försöker hela tiden peppa och uppmana henne att fortsätta att lysa som den stjärna hon är.

Ida Hallquists äventyr i "Idol" fortsätter ikväll med start kl 20.

Artikeltaggar

Ack VärmlandFilmFilmerFilminspelningarIda HallquistIdolJaana FominKändisarMalte HallquistMia SkäringerMusikNöje/KulturSkådespelareStockholmTVTV4Ulf MalmrosVänskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.