Hoppa till huvudinnehållet

Hisshaveri kunde kostat flera miljoner – Sunne fastighets AB drar i handbromsen

Publicerad:
Hisshaveriet på Magasinsgatan kommer i nuläget inte att bekostas av fastighetsbolaget.
Hisshaveriet på Magasinsgatan kommer i nuläget inte att bekostas av fastighetsbolaget. Foto: Jonas Andersson

Det kommer inte att bli några nya hissar på Magasinsgatan i Sunne. Åtminstone inte i nuläget. Det har styrelsen i Sunne fastighets AB beslutat.

- Vi har lagt det på is. Vi gjorde en särskild besiktning. Den visar att hissarna är godkända ur funktionssynpunkt, säger Niclas Jansson, vd.

NWT har tidigare avslöjat att de hissar som monterats på Magasinsgatan i Sunne är andra än de som stod på ritningen. Totalentreprenör var Häggmarks i Sunne.

Det blev krångel med hissarna som bland annat lett till att Britt-Marie Andersson, 71, suttit fast i ”sin” hiss cirka 15 gånger och vid ett tillfälle i kall vinterkyla i cirka tre kvart, vilket NWT berättade om.

Niclas Jansson, vd, Sunne fastighets AB.
Niclas Jansson, vd, Sunne fastighets AB. Foto: NWT ARKIV

Nu har Sunne fastighets AB haft styrelsemöte och tagit beslut om att inte bekosta byte av hissarna, tre till antalet i tre olika huskroppar.

– Vi har i alla fall lagt det på is. Vi gjorde en särskild besiktning med extern besiktningsman 21 september och i den besiktningen visade det att hissarna är godkända ur funktionssynpunkt, säger Niclas Jansson, vd på Sunne fastighets AB.

Hur mycket hade ett byte av hissar kostat?

– Just själva investeringen räknar vi på nio miljoner.

Hissarna är installerade på ett sätt att de utsätts för kyla utifrån.
Hissarna är installerade på ett sätt att de utsätts för kyla utifrån. Foto: Jonas Andersson

– Med det beskedet och som läget är rent allmänt så väljer vi att försöka gå vidare med de hissar vi har. Hissarna har mest krånglat vintertid. Vi har gått ut med en skrivelse gentemot Häggmarks i och med att de fortfarande har garantikraven gällande funktionen, femårigt gentemot oss; att de ska gå ut med att ha en vintersäkring på de här hissarna, säger Niclas Jansson.

Ni menar att det är Häggmarks ansvar att tillse funktionen?

– Ja, den vilar alltid under garantitiden fem år. Det är den vi slår mot. Vi kräver att de ska åtgärda så att hissarna fungerar på vintern, så att våra hyresgäster kan använda dem. Hissarna har problem när temperaturen blir under fem plusgrader, säger Niclas Jansson.

Hur ska man få hyresgästerna att känna sig trygga när de ska använda hissarna?

– Från vår sida har vi ändå tagit in en extern expert som säger att hissen är godkänd. Det får vi jobba med mot Häggmarks så vi får en funktion som är säker även vintertid.

Tobias Nordlund är vd på Häggmarks byggmodul:

– Vi har funktionsansvar för fastigheten i fem år. Vi har ett serviceavtal med Globus (hissleverantören, reds anm). De hanterar det. De är ju ute en gång om året och servar de här hissarna och om det blir felanmälan, så tar de hand om det också. Det har ju varit sedan dag ett, förklarar Tobias Nordlund.

Tidigare vd:n: ”Förstår att man vill skylla på oss när det kostar 20 miljoner”Ordföranden om hisshaveriet: ”Klart att bolaget vetat om bytet”

Artikeltaggar

Bostad och byggenHäggmarks byggmodulNiclas JanssonSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.