Hoppa till huvudinnehållet

Man odlade två kilo cannabis i hemmet

Publicerad:
En man döms för att ha odlat närmare två kilo cannabis.
En man döms för att ha odlat närmare två kilo cannabis. Foto: Matilde Campodonico

En man i 40-årsåldern döms för att ha framställt närmare två kilo cannabis samt haft en rad olika narkotikaklassade substanser.

Mannen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Det var i november 2020 som polisen upptäckte att mannen framställt drygt 1 920 gram cannabis i en bostad i Kristinehamns kommun. Han hade även fem andra substanser i sin ägo, däribland MDMA, ketamin och amfetamin. Totat rörde det sig om drygt 18 gram och ett fåtal tabletter.

Mannen erkänner brott men menar att av den cannabis han framställt är strax under 600 gram som går att använda för missbruk.

”Resterande del av den odlade cannabisen skulle antingen kasseras eller så har den narkotikan bestått av växtmaterial som till mycket liten del har kunnat användas för missbruk”, står det i domen.

Mannen ansåg att det skulle beaktas som en förmildrande omständighet vid straffvärdesbedömningen.

Av tidigare dom från Högsta domstolen finns uttalat att vikten av hemodlad cannabis inte rakt av kan jämställas med importerad eller saluförd hasch.

”Medan den senare vanligen torde vara i sådant skick att hela mängden kan användas för missbruk, kan antas att det vid skörd av nyodlad cannabis finns växtdelar som av olika skäl kasseras av odlaren och aldrig når konsumenterna”, skriver tingsrätten.

Narkotikan som hittades hos mannen innehöll samtliga ovanjordiska delar av plantan, även sådant som kan antas kasseras eller ha särskilt låg halt av det aktiva ämnet i cannabis.

”Tingsrätten anser därför att en relativt stor försiktighet är påkallad vid bedömningen av brottets straffvärde”, står det i domen.

”NN:s s uppgifter om hur stor del av den odlade cannabisen som kunde användas för missbruk framstår i sammanhanget inte som helt osannolika”.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för mannens brott uppgår till sex månaders fängelse. Men flera omständigheter, däribland att mannen tidigare är ostraffad och det har gått en längre tid sedan brottet, gör att straffet blir skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar.

Artikeltaggar

AmfetaminBrott, lag och rättCannabisDomarFängelseHögsta domstolenKristinehamns kommunSamhällstjänst

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.