Linda, 33 om sitt liv med cancer: ”Trodde att det var min sista stund på jorden”

Publicerad:
Cruisingprofilen Linda Engström kämpar mot cancer. Foto: Privat

NWT följer Linda Engström i Ekshärad som har spridd äggstockscancer. Status just nu är att cellgifter inte hjälper och att cancern är så spridd att den inte går att operera bort. Istället har hon börjat en antihormonell behandling som ska bromsa bildningen av cancerceller.

Samtidigt fyller Linda sin tid med glädjeämnen. Snart bär det av till dansbandsgala i Norge.

– Man måste ju ha kul och leva livet. Man vet ju aldrig när man dör i alla fall, säger Linda Engström.

Senast NWT skrev om Linda var i slutet av april. Då hade hon nyss fått besked om att cancern spridit sig trots att hon fick cellgifter. Hon väntade på att få göra en ny operation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där de förhoppningsvis skulle kunna operera bort en del av cancern.

Men operationen i början av maj blev inte som hon hoppats.

– När de öppnade mig såg de att cancern var ännu mer spridd. Det såg ut som apelsinskal i hela buken, så det gick inte att operera bort någonting, säger Linda.

Istället beslutade läkarna att hon skulle få ännu starkare cellgifter.

Arkivbild. Linda Engström har tappat håret sedan hon började med cellgiftsbehandling och har peruk.
Arkivbild. Linda Engström har tappat håret sedan hon började med cellgiftsbehandling och har peruk. Foto: Lisa Olaison

Direkt när hon kom hem till Ekshärad köpte hon och hennes vänner biljetter till Dansbandsveckan i Malung i juli. Linda hade detta som ett mål att se framemot när cellgiftsbehandlingen drog igång.

– Jag har alltid tänkt att det är viktigt att göra det man tycker är roligt, säger hon.

Arkivbild. Linda i hemmet i Ekshärad.
Arkivbild. Linda i hemmet i Ekshärad. Foto: Lisa Olaison

Cellgiftsbehandlingen gick bra till en början och hon kom iväg på Dansbandsveckan. På fredagen kom hon tillbaka till Ekshärad för att vara med på sin farmors begravning.

– Jag hände mig inte helt hundra. När jag kom hem efter begravningen somnade jag och när jag vaknade hade jag över 40 grader i feber.

Hennes pappa skjutsade henne till Centralsjukhuset i Karlstad. När hon kom dit blev hon allt sämre.

– Jag blev jättedålig och fick diarré och spydde. Jag fick medicin intravenöst eftersom jag inte kunde behålla någonting.

Oroande besked

På söndagen fick hon oroande besked av läkaren.

– ”Det här ser inte bra ut Linda. Dina värden är inte bra”, sa han. I efterhand har sköterskorna berättat att de trodde att de skulle förlora mig då. Det trodde jag också, att det här var min sista stund på jorden.

Efter några dagar kom läkarna fram till att hon fått en bakterie i tarmen efter att ha fått antibiotika tidigare under sommaren.

– Bakterien hade slagit ut mina tarmar helt enkelt. Jag gick ner sex kilo och var inlagd en och en halv vecka. Så fort jag fått rätt mediciner så blev jag mycket piggare.

Efter att ha varit hemma två dagar så tog Linda med sin dotter Ester på semesterutflykt.

Linda med dottern Ester 9 år
Linda med dottern Ester 9 år Foto: Camilla Monlars

– Vi packade bilen och åkte på Classic Car Week i Rättvik som vi alltid brukar åka på. Vi hade så roligt och körde Classic Rally , cruising och umgicks med vänner.

Som Askungen

Under hösten var Linda inlagd på nytt på CSK och genomgick koloskopi. Då upptäcktes att hon hade fått en ny tumör i ändtarmen.

– Då beslutade läkarna att jag skulle sluta med cellgifter eftersom det inte funkar.

Läkarna ville ha kvar Linda för observation under helgen, eftersom hon behövde antibiotika intravenöst.

– Men det var ju fredag och Donnez spelade på Fröding. Jag frågade om jag fick permission och det fick jag. Så jag åkte dit med en kompis och dansade fem danser bugg. Jag hände mig som Sskungen som måste lämna före midnatt. Jag var tvungen tillbaka till sjukhuset för att få antibiotika. När jag kom tillbaka kände inte sjuksköterskan igen mig när jag var sminkad, finklädd och i peruk.

Linda Engström med sin Cadillac av 56-års modell som hon köpte till sig själv i 29-års present.
Linda Engström med sin Cadillac av 56-års modell som hon köpte till sig själv i 29-års present. Foto: Lisa Olaison

”Känner mig piggare”

Nyligen har Linda fått börja antihormonell behandling i syfte att bromsa tillväxten av cancerceller. I november blir det en ny röntgen för att se om behandlingen gett resultat. Men Linda mår bättre.

– Värdena ser jättebra ut och jag känner mig mycket piggare och starkare i kroppen. Det är så skönt att känna att jag är på väg tillbaka, även om jag måste vila mig mycket.

Linda ser också fram emot nästa helg.

– Min kompis Sofia har vunnit biljetter åt mig så jag ska få gå på Nordisk dansgala i Norge. Det är jättemånga dansband som ska spela. Dansen och att lyssna på musiken ger mig så mycket energi. Det ska bli så kul.

Hur ser du framtiden?

– Jag tar dag för dag och njuter av livet och gör sånt som jag tycker är kul. Man kan inte ta något för givet. Jag har alltid levt så, men idag känner jag mig starkare än tidigare säger Linda.

Ny canceroperation för Linda: "Går det inte bra så har jag gjort allt jag kan"Linda, 32 år om nya tunga cancerbeskedet: ”Jag är redo”Linda, 32, om kampen efter cancerbeskedet: "Vi har både skrattat och gråtit"Efter cancerbeskedet: Linda vill köra en påskrunda innan operationen

Artikeltaggar

AntibiotikaCancerCentralsjukhuset i KarlstadEkshäradKarlstadLinda EngströmMalungMänskligtRättvikSjukvårdUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare