Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen bygger ut 4H-gården i Gräsdalen för 20 miljoner

Publicerad:
Karlstad 4H:s gårdsföreståndare Maud Jakobsen är glad. Kommunen ska satsa 20 miljoner kronor på att bygga ut lokalerna i Gräsdalen. Projektet inleds till våren. Foto: Helena Karlsson

I dag är man rejält trångbodda vid 4H-gården i Gräsdalen i Karlstad. Men nu ska Karlstads kommun satsa 20 miljoner kronor på att bygga ut lokalerna.

– Det är fantastiskt och innebär helt andra möjligheter för oss när de står klara. Vi fyller dessutom 50 år 2023.

Det går inte att ta miste på den glädje som gårdsföreståndaren Maud Jakobsen för Karlstad 4H känner över det kommande projektet.

– Detta är något som vi har väntat på länge. Den första kontakten med kommunen som äger lokalerna om behovet av en utbyggnad tog vi 2010 och nu blir den här satsningen av.

– Äntligen! Vi vet hur stor konkurrens det är om medlen och vi ser verkligen fram emot alla förbättringar som är på gång hos oss, säger Maud Jakobsen.

4H-gården är i stort behov av om- och tillbyggnad. Bland annat ska dagens stall utökas och hästspiltorna bytas ut mot boxar med mer plats för hästarna.
4H-gården är i stort behov av om- och tillbyggnad. Bland annat ska dagens stall utökas och hästspiltorna bytas ut mot boxar med mer plats för hästarna. Foto: Helena Karlsson

Dagens 4H-gård stod klar 1984 och innan dess hade verksamheten startats på 1970-talet i en ladugård och ett ridtält på Ulleberg. Men under årens lopp har man växt ur lokalerna i Gräsdalen.

– Det är riktigt trångt även om servicebyggnaden byggdes ut för elva år sedan. Vi har bara ett samlingsrum där vi har alltifrån möten till barnkalas, vi har inget riktigt kök, inget personalrum och saknar omklädningsrum.

Brist på utrymmen

– Och i stallet är det i stort sett bara spiltor för hästarna, vilket innebär att de står uppbundna. Dessutom är gångarna mellan spiltorna för trånga och vi har även grisar och höns i samma lokaler på grund av brist på utrymmen, säger Maud Jakobsen.

Hon berättar att dagens lokaler förutom en toalett inte heller är handikappanpassade och att arbetsmiljön behöver förbättras.

– Det är väldigt trångt och tungrott för personalen att jobba i den här miljön.

Minigrisarna Ida och Alfons är några av alla de olika djur som finns på 4H-gården. Nu ska flera nya småstall byggas åt djuren, säger Maud Jakobsen.
Minigrisarna Ida och Alfons är några av alla de olika djur som finns på 4H-gården. Nu ska flera nya småstall byggas åt djuren, säger Maud Jakobsen. Foto: Helena Karlsson

Men nu väntar snart stora förändringar.

– Det är länge sedan det gjordes en satsning på 4H-gården och det behövs verkligen. Servicebyggnaden ska utökas med cirka 130 kvadratmeter och runt 150 kvadrat ska byggas om.

Nya stall ska byggas

– Stallen byggs också om och dessutom ska flera nya småstallar och en foderlada uppföras. Det handlar totalt om runt 280 kvadratmeter nya byggnader, säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Hon konstaterar att investeringen är nödvändig.

– Dels när det gäller arbetsmiljön, dels för att verksamheten innehåller djurhållning och då slits lokalerna hårdare. Vi räknar med byggstart till våren och allting tar åtta, nio månader att genomföra. Budgeten ligger på 20 miljoner kronor.

Utomhusmiljön vid 4H-gården i Gräsdalen är bra med stora hagar där de 16 hästarna trivs. ”Detta är en grön oas mitt i stan och barnen kan ta sig till oss antingen med stadsbuss eller via gång- och cykelväg”, säger Maud Jakobsen.
Utomhusmiljön vid 4H-gården i Gräsdalen är bra med stora hagar där de 16 hästarna trivs. ”Detta är en grön oas mitt i stan och barnen kan ta sig till oss antingen med stadsbuss eller via gång- och cykelväg”, säger Maud Jakobsen. Foto: Helena Karlsson

För Karlstad 4H som tillsammans med Bellevue ponnyridklubb driver verksamheten i Gräsdalen är satsningarna väldigt positiva.

– Det innebär helt andra möjligheter för oss när de står klara. Vi har fått vara med och påverka hur de nya lokalerna ska se ut och nu kommer alla lokalbrister byggas bort.

Kök och kafeteria

– Vi får bland annat ett riktigt kök och kafeteria, fler lokaler för att bedriva verksamheter med våra ungdomar, i stallet får hästarna boxar och därmed mer plats att röra sig, alla lokaler handikappanpassas och vi får en uppstigningsramp när funktionshindrade ska upp på en häst.

– Dessutom blir det separata hus för de olika smådjuren. Vi har förutom hästar även grisar, kaniner, getter, får, höns och ankor, säger Maud Jakobsen som har varit gårdsföreståndare i 20 år.

Bred verksamhet

På 4H-gården bedriver man en omfattande verksamhet riktad främst till ungdomar. Hästar är en stor del.

– Vi har 16 hästar och ridskola sex dagar i veckan och har bland annat även djurskötarkurser, lantgårdsläger, barnkalas och sommarkollo. Vi riktar oss främst till barn i åldern 7-13 år och de allra flesta som kommer hit är tjejer.

– När vi får större lokaler innebär det att vi även kan rikta oss till yngre barn och kommer att kunna bjuda hit förskolor. Det ska även byggas en lekpark här.

Fyller 50 år

Att satsningen görs nu passar väldigt bra för 4H-gården.

– Ja, Karlstad 4H fyller nämligen 50 år nästa år. Det tänker vi fira med pompa och ståt när de utökade lokalerna står klara, säger Maud Jakobsen.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGräsdalenKarlstads kommunPernilla Kortzon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.