Här hyllas Nobelprisbeskedet: ”Det är lite knorr på den damen”
När Nobelpriset i litteratur ska avslöjas är det fest i bokhandeln. Åtminstone tills avslöjandet kommer – inte alla år ropas det äntligen när ständige sekreteraren sagt sitt framför den berömda dörren i Börshuset i Stockholm.
Men bland de närmare 100 personer som samlats i Akademibokhandeln i Mitticity-gallerian i Karlstad hälsade 2022 års Nobelbesked från Svenska akademien med applåder och lite jubel därtill. Flera hade dessutom gissat alldeles rätt på pristagaren Annie Ernaux.
”Jag är så paff”
Bokhandlaren Malin Lödén blev också glad – och både lättad och förvånad.
– Jag är så paff. Jag trodde inte de skulle göra ett val som var så självklart. Det är ju sällan man pratar om någon så mycket och har en lång intervju i senaste Babel, som väl kommer att gå på repeat nu, säger hon.
I år hade hon inga problem att med raska steg ta sig ut till bokhyllorna och samla ihop en hel liten hög med böcker av den färska Nobelpristagaren. Hon fann tre titlar i sammanlagt tio exemplar, som lika snabbt gick åt.
Det kommer att komma in nya snart, räknar hon med.
– Jag är glad att vi kan få fram böcker snabbt och att många kan läsa, att det inte återigen blev någon som vi aldrig hört talas om här.
Panelen spekulerade
Uppsnacket inför beskedet blev en trivsam stund, där en spekulerande panel utgjordes av Helena Wermcrantz, tidigare bibliotekarie och barnboksrecensent, Mats Dahlberg, tidigare kulturredaktör på NWT och Peter Franke, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare på VF.
Deras gissningar rörde sig från Fosse och Knausgård via László Krasznahorkai vidare till Murakami.
– Om Akademien hade lite stake i sig, skulle de välja Salman Rushdie, slog Peter Franke fast men trodde inte det skulle bli så.
Fritidsgård för vuxna
Publiken följde spekulationerna med stort intresse.
– Det var nästan som att vi hade haft en fritidsgård för vuxna! säger Malin Lödén nöjt.
När klockan blev 13 skruvades radion upp och så kom då Mats Malm ut med beskedet. Bland de gladaste i bokhandelspubliken var Gunnel Alexanderson, som tycker att Akademien gjort ett mycket bra val och blev både rörd och glad. Annie Ernaux är hennes favorit:
– Hon var tvungen att få det tycker jag. Hon skriver så, så bra. Kanske att kvinnor i min ålder får extra ut av det, hon är ju 82 och skildrar Frankrikes sociala liv på 50-talet och man kan dra paralleller till Sverige också och att vara ung, tonåring. Det är en del som skiljer, men väldigt mycket är lika, säger hon och framhåller igenkänningsfaktorn, även över generationsgränserna.
– Det är en bra dam! Har ni sett intervjun med henne på Babel? Gör det, för det är lite knorr på den damen!