Hoppa till huvudinnehållet

Hundraåring från Arvika intar Värmlands museum: ”Ska växa fram saker här”

Publicerad:
Värmlands museum uppmärksammar 100-årsfirande Arvika konsthantverk med en stor utställning. Kristine Thenman, Hilda Grahnat, Jonas Lindström och Liv Midbøe har jobbat med utställningen och en jubileumsbok.
Värmlands museum uppmärksammar 100-årsfirande Arvika konsthantverk med en stor utställning. Kristine Thenman, Hilda Grahnat, Jonas Lindström och Liv Midbøe har jobbat med utställningen och en jubileumsbok. Foto: Lena Richardson

Vernissage och boksläpp väntar när en hundraåring intar Värmlands museums stora utställningshall.

Arvika Konsthantverk firar sitt jubileum med besked.

Konsthantverkskooperativet Arvika Konsthantverk har redan haft en stor utställning på Rackstadmuseet hemma i Arvika. Nu väntar en jubileumsutställning även på Värmlands museum i Karlstad.

Om det i Arvika i somras handlade om historiken och färdiga hantverksprodukter, handlar det i Karlstad i höst om så mycket nutid att nytt hantverk till och med uppstår i utställningshallen.

– Det ska växa fram saker här under tidens gång. Processen ska visa sig, säger keramikern Jonas Lindström.

Får se hantverk födas

Tre verkstäder har byggts upp där det kommer att skapas i textil, trä och lera.

– Det här är en utställning som växer och förändrar sig med tiden, säger Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum.

En viktig del av utställningen är ett drygt 16 meter långt bord. Där finns ”skrofs”, rester, råmaterial och andra lösa delar från hantverkarnas verkstäder.
En viktig del av utställningen är ett drygt 16 meter långt bord. Där finns ”skrofs”, rester, råmaterial och andra lösa delar från hantverkarnas verkstäder. Foto: Lena Richardson

Hon spår att många vill komma och se hantverk födas:

– Intresset för hantverket och hantverkets olika möjligheter och hur de här processerna är något som har växt under de senaste åren.

Hantverkare på plats

Varje lördag och söndag och även en och annan onsdag kommer hantverkare från Arvikakooperativet att vara på plats i utställningen. Det innebär att de kan få jobba inför publik och få en hel del frågor under arbetets gång.

Jonas Lindström har redan kört igång keramikverkstaden inne i utställningshallen.
Jonas Lindström har redan kört igång keramikverkstaden inne i utställningshallen. Foto: Lena Richardson

– Där vi sitter annars i våra krypin är det ganska ensamt och så kommer man till en sån här miljö. Jag har inga problem med det och tycker det är roligt också att visa upp hantverket, säger Jonas Lindström som redan provat keramikverkstaden på museet.

Då kommer det att damma och bröta härinne; får man göra så på ett museum?

– Det får man faktiskt! Vi hade en intressant diskussion på ett möte vi hade, om det immateriella kulturarvet som en hantverksdisciplin är. I vissa länder, till exempel Japan, kan en person bli ett kulturarv, för att man kan det här hantverket, säger Karin Åberg Waern.

Att processen och inte det färdiga resultatet visas upp på ett museum, är också en hyllning och en markering av värdet av handens arbete.

Besökarna på utställningen får inblick i konsthantverkets process.
Besökarna på utställningen får inblick i konsthantverkets process. Foto: Lena Richardson

– Här är det hantverket i sig och människorna bakom som är i fokus, säger Karin Åberg Waern.

Mäktig jubileumsbok

Museibesökarna får även chansen att titta in hemma hos hantverkarna - eller i alla fall se fotografier från deras hemmaateljéer och verkstäder.

I samband med utställningens vernissage är det även boksläpp för boken Verkstad, som kommit till genom att keramikern och initiativtagaren Kristine Thenman, fotografen Hilda Grahnat och konstnären och skribenten Liv Midbøe åkt runt och hälsat på alla 29 medlemmarna i Arvika konsthantverk.

På lördag är det vernissage och då blir det även boksläpp för den praktfulla jubileumsboken ”Verkstad”.
På lördag är det vernissage och då blir det även boksläpp för den praktfulla jubileumsboken ”Verkstad”. Foto: Lena Richardson

Tre års arbete med intervjuer, foto, skrivande och formgivning ledde till en mäktig bok och bilder från den finns med också på utställningen.

Aktiv hundraåring

Det är för övrigt andra jubileumsboken som ges ut om hantverkskooperativet och förutom utställningen på Rackstadmuseet har medlemmarna också arrangerat flera utställningar i sin butik inne i centrala Arvika under året.

– Vi har jobbat på bra! säger Jonas Lindström.

Detta är med andra ord ingen hundraåring med några som helst planer på att kliva ut och försvinna. Även om också Arvika konsthantverk förstås haft sina med- och motgångar genom åren, står kooperativet starkt i nutiden med bra fart i butiken och en stark hantverkstrend i samhället i stort, inte minst tack vare hållbarhetsperspektivet.

De små keramikfaten är färgprover på glasyrer som keramikern Jonas Lindström tagit med sig från sin verkstad.
De små keramikfaten är färgprover på glasyrer som keramikern Jonas Lindström tagit med sig från sin verkstad. Foto: Lena Richardson

Historia med framtidsperspektiv

Att inte bara vila på gamla lagrar och traditionens makt är också viktigt, för framtidsperspektivet finns där också hos hundraåringen.

I verkstäderna ska hantverkare vara på plats regelbundet under utställningsperioden, för det här är en utställning där process snarare än färdiga produkter visas upp.
I verkstäderna ska hantverkare vara på plats regelbundet under utställningsperioden, för det här är en utställning där process snarare än färdiga produkter visas upp. Foto: Lena Richardson

– Det är jättemycket med tradition som är viktigt, för det är där man börjar, men det är viktigt att man gör ett avtryck från vår tid också, säger Jonas Lindström.

– Jag kan ibland uppleva att det är väldigt mycket tradition i Arvika konsthantverk, så det här projektet var också viktigt, för att lyfta dem som är här och nu. Det är ju oss, som de om 100 år ska prata om! säger Kristine Thenman.

Utställningen ”Verkstad - Konsthantverkare i arbete” visas från 8 oktober till 8 januari.
Utställningen ”Verkstad - Konsthantverkare i arbete” visas från 8 oktober till 8 januari. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Arvika KonsthantverkKarin Åberg WaernKarlstadKeramikKonstKristine ThenmanKungliga biblioteketLiv MidbøeMuseumNöje/KulturUtställningarVärmlands länVärmlands museumVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.