Fastighetsägarna GFR vill höja hyrorna med tio procent nästa år på grund av en kraftig ökning av kostnaderna.
– Det accepterar vi inte, krisen går över men det gör inte höjningen, säger Emelie Lindström, ordförande Hyresgästföreningen Karlstad.
Fastighetsägarna går in i hyresförhandlingarna för 2023 med tuffa höjningar. Höga kostnader för el, värme, vatten och material plus höjda räntor och inflation kommer delvis att läggas på hyran.
– För att täcka de skenande kostnaderna skulle vi behöva en hyreshöjning på 20-25 procent. Tittar vi bakåt tre år har vi haft en kostnadsutveckling på 17 procent och en negativ hyresutveckling på minus 1,4 procent. Tio procent är rimligt att hyreshöjningarna landar på för en pressad bransch, säger Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR.
I och med trepartsöverenskommelsen, som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Allmännyttan enades om i somras, ska förhandlingarna baseras på fem faktorer som speglar den ekonomiska utvecklingen på landets olika orter.
– Genom det här nya sättet att förhandla på tar vi ett gemensamt ansvar som jag hoppas ska snabba på förhandlingarna och att vi slipper de tidigare konflikterna med Hyresgästföreningen, säger Rikard Ljunggren.
Emelie Lindström, ordförande för Hyresgästföreningen Karlstad, säger dock redan nu att de inte kan acceptera en hyreshöjning på tio procent.
Krisen är förhoppningsvis övergående, det är inte hyreshöjningen
– Det motsvarar en otroligt stor summa för hyresgästerna. Det är inte rimligt att de kräver en så stor höjning samtidigt som allt annat är så dyrt. Det är inte en höjning vi kommer att acceptera.
Hon poängterar att villaägare kompenseras från statligt håll för de höga elpriserna, men det finns inget stödpaket för hyresgäster.
– Fastighetsägarna kanske tycker att det är ”snällt” med en 10-15 procents lägre höjning än de behövt göra men krisen är förhoppningsvis övergående, det är inte hyreshöjningen. Har de inte sparat lite av vinsten för extrema tider undrar man hur de tänkt, säger Emelie Lindström.
Tio procents höjning är än så länge ett riktmärke nationellt. De lokala yrkandena på kommunnivå kommer att presenteras för Hyresgästföreningen i samband med att förhandlingarna nu inleds.
– Trepartsöverenskommelsen har tagits fram för att det ska gå så smidigt som möjligt, men vi hade inte sett framför oss att den skulle sjösättas under en sådan här extremsituation, fortsätter hon.