Hoppa till huvudinnehållet

Rydahl i stor intervju om första tiden i New York: ”Zibanejad är en kanonkille”

Publicerad:
Gustav Rydahl i Rangerströjan, här i kamp om pucken med New Jerseys Jesper Bratt i förra fredagens träningsmatch.
Gustav Rydahl i Rangerströjan, här i kamp om pucken med New Jerseys Jesper Bratt i förra fredagens träningsmatch. Foto: Noah K. Murray

Det har gått några veckor sedan Gustav Rydahl lämnade Värmland för USA, redo att slåss om en plats i New York Rangers. I en stor intervju med NWT berättar den tidigare FBK-profilen om första tiden i NHL-klubben, stödet från Mika Zibanejad – och insikten om vad han skulle ha lagt krut på långt tidigare.

Det är eftermiddag i USA och kväll i Sverige när Gustav Rydahl kommer tillbaka till hotellet i New York-förorten White Plains, norr om Manhattan.

Han har varit på New York Rangers läger på Rhode Island, en ”bonding”-resa där träningar varvats med lättsamma aktiviteter. Fokus har varit på det sociala.

– Det har varit jättebra, riktigt kul att lära känna de andra lite bättre, säger han från hotellrummet.

Hotellet är hans bas – såhär långt.

– Det ligger ungefär tio minuter från träningsanläggningen, berättar Gustav Rydahl. Det är smidigt, vi har träning på morgonen och sen åker man tillbaka ”hem” hit. Jag försöker vila så mycket som möjligt när vi inte är igång. Det har varit väldigt mycket nytt, och händer saker hela tiden.

Gustav Rydahl har nu varit i New York Rangers organisation i en dryg månads tid. Han trivs i sin nya tillvaro, men vet att saker kan förändras med väldigt kort varsel.
Gustav Rydahl har nu varit i New York Rangers organisation i en dryg månads tid. Han trivs i sin nya tillvaro, men vet att saker kan förändras med väldigt kort varsel. Foto: My Matson

”Ovisshet”

Rangers har precis som alla andra NHL-lag haft många, många spelare igång under försäsongen.

Listan över vilka spelare som ska träna och spela med NHL-laget har bantats ner successivt, och Gustav Rydahl har hängt kvar. I första matchen i Rangerströjan hade han en ruggig chans att näta, och senast, när laget besegrade New Jersey, passade han fram till det avgörande målet och hade över 13 minuters istid.

Själv håller han huvudet kallt, och svävar inte iväg. Fötterna står stadigt på jorden.

– Jag försöker att inte tänka för mycket på hur det kommer att bli längre fram. Det är otroligt tufft att ta en plats och jag försöker verkligen att ge det hundra procent, både i gymmet och på isen.

Vet man någonting om hur det kommer att bli, eller går man i ovisshet när truppen skalas ner?

– Nej, man går i ovisshet egentligen. Jag tar det dag för dag. Jag vet att det är väldigt svårt att slå sig in, det är så bra spelare här och man måste prestera på topp för att kunna ta en plats.

”Mycket nytt”

För en vecka sedan hade New York Rangers 61 spelare med på sin försäsongsroster. Nu återstår 27 namn, varav 17 är forwards. De flesta spelare som lämnat NHL-truppen har skickats till AHL, en del har fått andra lösningar, som värmlänningen Adam Edström. Han har lånats ut till Rögle.

Två svenskar är kvar i Rangers NHL-gäng, och Rydahl är alltså en av dem. Mika Zibanejad är den andre.

Två försäsongsmatcher återstår nu innan den riktiga säsongen kör igång, om någon vecka vet vi vilka spelare som får inleda hösten i NHL. Det är rejält tight i truppen, och Rydahls kamp om en ordinarie plats fortsätter.

– Jag tycker att det har gått bra att komma in i det. Det har varit och är väldigt mycket nytt såklart, jag är ju van vid att spela i Sverige men har fått bra hjälp här.

Hur har du blivit mottagen?

– Riktigt bra, de är väldigt snälla och öppna. Det går lite lättare med språket nu också.

Ja, hur har det varit att byta språk?

– Jag har lite mer att jobba på där kan man väl säga, skrattar Rydahl. Jag kanske skulle ha lagt ner mig lite mer i skolan…

En tur till Manhattan

Veckorna har varit händelserika och givande, berättar han. En ledig dag har det blivit hittills, och då blev det turistande för hela slanten.

– (Adam) Edström, Karl Henriksson och jag åkte in till Manhattan. Det var stort. Vi var där hela dagen och hann inte se allt på långa vägar, det var en liten overklighetskänsla faktiskt.

New York Rangers superstjärna Mika Zibanejad har tagit väl hand om Gustav Rydahl den första tiden i NHL-laget.
New York Rangers superstjärna Mika Zibanejad har tagit väl hand om Gustav Rydahl den första tiden i NHL-laget. Foto: JOEL MARKLUND

Fru och hund är kvar i Karlstad, men brist på socialt umgänge råder inte.

– Jag har fått bra hjälp och kontakt med svenskarna här. Mika (Zibanejad) är en kanonkille. Han har hjälpt mig med mycket och det har verkligen underlättat att ha dem här.

Nu när du har varit på plats några veckor, och sett campen och varit med på försäsongen – är det som du trodde?

– Alltså man visste att det var väldigt proffsigt, men inte såhär proffsigt. Det är extremt mycket människor runt laget. De tar hand om allt, fixar precis allt. Man behöver bara fokusera på hockeyn. Det händer väldigt mycket runtom och det har varit coolt att se. Det känns grymt kul och det är verkligen spännande att vara här.

Har du koll på ditt gamla lag hemma i Karlstad då?

– Ja för fan!, skrattar Rydahl. Jag har kollat på de matcher jag kunnat se, annars följer jag resultaten. Jag har kontakt och pratar med en del, och tycker att Färjestad har spelat bra. Jag har koll på hur det går där hemma. Absolut!

Artikeltaggar

Adam EdströmFärjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyKarl HenrikssonManhattanMika ZibanejadNew JerseyNew York RangersNHLUSAWhite Plains

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.