Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänning bakom filmen om Galenskaparna After Shave: "Hedrande”

Publicerad:
Bengt Löfgren har skött filmkameran i den bioaktuella dokumentären om Galenskaparna After Shave som regisserats av Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén.
Bengt Löfgren har skött filmkameran i den bioaktuella dokumentären om Galenskaparna After Shave som regisserats av Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén. Foto: TT/Carl Edlom

Han beskriver humorgruppen som en av svensk humors största och mest inflytelserika. För filmaren Bengt Löfgren från Kristinehamn var det mångåriga arbetet med "Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave" ett sätt att få hänga med barndomsidolerna.

– Det har varit ett lågintensivt projekt, börjar Bengt Löfgren.

Han berättar att inspelningarna började 2017, han blev kontaktad av Anna Hammarén som tillsammans med Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén står för regi.

– Jag och Anna jobbade tillsammans med SVT-serien "Barn till varje pris". Vi klickade, hon är fantastiskt duktig.

Lustigt nog hade Bengt Löfgren flera år tidigare närt egna tankar om en dokumentär om humorgruppen.

– Det rann ut i sanden, så det var verkligen kul att få chansen igen och göra den tillsammans med Anna.

Bengt Löfgren har skött filmkameran i produktionen. I filmen varvas nya intervjuer med arkivmaterial där medlemmarna Anders Eriksson, Claes Eriksson, Jan Rippe, Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar (avled 1997) pratar om sina upplevelser under de 40 år som Galenskaparna After Shave varit verksamma.

– Projektet var svårt eftersom det är många berörda, det är många ansikten och trådar som ska knytas ihop, fortsätter Bengt Löfgren.

Den 11 september för 40 år sedan hade Galenskaparna After Shave premiär på sin första revy ”Skruven är lös”.
Den 11 september för 40 år sedan hade Galenskaparna After Shave premiär på sin första revy ”Skruven är lös”.

Under åren då han jobbade med filmen har han utöver de filmade intervjuerna bland annat följt Claes och Anders Eriksson under deras scenuppträdanden med den svenska humorklassikern "Macken" som de blåste liv i för några år sedan.

– Eftersom jag själv är ett stort fan har jag kunnat fråga medlemmarna om olika saker, detaljer, som jag har undrat. Att vara hemma hos Claes Eriksson är som att gå in i Fantomengrottans skattkammare. Han har samlat på allt! Pedantiskt, vartenda manus är katalogiserat, varje filmsnutt.

Han myser i minnet av att ha kunnat botanisera hemma hos Claes Eriksson, som var den som skrev det mesta av gruppens humor. För Bengt Löfgren skapades de starka banden redan i unga år.

– När jag växte upp samlades hela familjen framför tv:n och såg Galenskaparna After Shave. Jag tror den första showen jag minns är "Träsmak", då var jag runt tretton. Det som gjorde det så roligt var att alla i familjen skrattade, vi vek oss framför tv:n. Alla låg dubbelvikta! Trots åldersskillnaden mellan oss. Sedan dess har jag följt dem – sett tv-programmen och filmerna. Så genom den här filmen fick jag hänga med mina barndomsidoler. I mina ögon är de ett svenskt Monty Python.

Björn Löfgren, till vänster, i Claes Erikssons skrivarstuga på Tjörn under inspelningen av "Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave".
Björn Löfgren, till vänster, i Claes Erikssons skrivarstuga på Tjörn under inspelningen av "Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave". Foto: Privat

"Vill hitta svärtan”

"Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave" tar avstamp i Trollhättan där bröderna Claes och Anders Eriksson i unga år började filma sketcher och sedan följer filmen deras resa till Göteborg och bildandet av humorgruppen Galenskaparna. Snart slår de sig samman med de komiska själsfränderna i barbershop-kvartetten After Shave.

– Ofta i dokumentärer vill man hitta svärtan, det som skaver, säger Bengt Löfgren.

– Och när det handlar om så många människor som det gör i det här fallet, måste det finnas konflikter. Men det fanns inga! Alla berättade att de haft så himla kul tillsammans under alla år.

Men en förklaring till det allmänlyckliga i gruppen kröp fram.

– Var för sig säger alla medlemmarna att de är konflikträdda. Det var lustigt att höra från samtliga, för det är klart att de inte alltid har tyckt samma saker – Kerstin var trött på att få rollen som hemmafru och våp till exempel. Politiskt stod de inte helt nära varandra heller. Men de har aldrig hamnat i några splittrande dispyter.

Nu när Bengt Löfgren genom arbetet med filmen fått en insikt och en övergripande känsla för den gärning som Galenskaparna After Shave har gjort, vill han lista humorgruppen bland de mest inflytelserika.

– En otrolig stor gärning i mitt tycke. De har underhållit folk i 40 år. Och de har gått den hårda vägen – de har gått från roliga timmen i skolan till att skaffa sig en egen scen till och leverera professionella shower med allt vad det innebär. Det har bussats tusentals till showerna genom åren. Plus då alla som skrattat åt tv-programmen och filmerna.

– När jag stod vid sidan av scenen när de körde "Macken" för några år sedan – de körde "Husvagn-sketchen" och de där klassikerna – så är lyckan i ögonen på publiken enorm. Det gick inte att ta miste på.

Galenskaparna bildades 1978 av Anders Eriksson, Kerstin Granlund och Claes Eriksson. De slog sig ihop med barbershop-chalmeristerna i After Shave och resten är svensk nöjesbranschhistoria – en resa som skildras i dokumentären "Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave".
Galenskaparna bildades 1978 av Anders Eriksson, Kerstin Granlund och Claes Eriksson. De slog sig ihop med barbershop-chalmeristerna i After Shave och resten är svensk nöjesbranschhistoria – en resa som skildras i dokumentären "Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave". Foto: Pressbild

I den svenska humorhistorien placerar Bengt Löfgren in Galenskaparna After Shave som Hasseåtages arvtagare.

– Ja, de tog över Hasseåtages roll tycker jag. Hör med Henrik Dorsin eller Per Andersson, några av våra största komiker i dag, så är Galenskaparna After Shave deras Hasseåtage, deras inspiration. För mig var det grymt privilegium att få hänga med de här människorna. Det var ett hedrande uppdrag att få sköta kameran.

"Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna After Shave" hade biopremiär för några veckor sedan. Den 5 oktober visas den bland annat på Forshaga Folkets Hus och i november visas den i Årjäng.

Artikeltaggar

After ShaveAnders ErikssonAnna HammarénÅrjängBengt LöfgrenClaes ErikssonDokumentärfilmFilmFilmerForshagaGöteborgHåkan HammarénHenrik DorsinHumorJan RippeKändisarKerstin GranlundKnut AgnredKristinehamnMonty PythonNöje/KulturPer AnderssonPer FritzellPeter RangmarShowerSkådespelareSVTTjörns kommunTrollhättanTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.