Hoppa till huvudinnehållet

Vännernas farväl vid minnesstunden för de döda tonåringarna

Publicerad:
”Det här blir ungdomarnas sätt att få sörja tillsammans i kyrkrummet” säger kyrkoherde Jaana Pollari Lindström.
”Det här blir ungdomarnas sätt att få sörja tillsammans i kyrkrummet” säger kyrkoherde Jaana Pollari Lindström. Foto: Lisa Olaison

De två tonåringarna avled när de var på väg hem i A-traktor.

När minnesstunden för dem hölls på tisdagskvällen fyllde deras vänner kyrkan.

– Ni behöver varandra, sa kyrkoherde Jaana Pollari Lindström.

Höströda lövträd omgav den ljusa stenkyrkan i Nykroppa på tisdagskvällen samtidigt som ungdomar anlände i sina A-traktorer.

Tyst och stilla gick de sedan tillsammans in i byggnaden för att minnas och trösta varandra efter att de förlorat två jämnåriga vänner.

Till tonerna av låtar som ”Heaven is a place on earth” och ”Knocking on heavens door” gick de fram till altaret och tände ljus som placerades i form av ett hjärta, för att sedan stå tillsammans i tystnad vid ljusen under några minuter.

Vännerna till de två döda tonåringarna tände ljus och la ned blommor under minnesstunden.
Vännerna till de två döda tonåringarna tände ljus och la ned blommor under minnesstunden. Foto: Lisa Olaison

Skjutsade ungdomar

Kyrkoherde Jaana Pollari Lindström vände sig direkt till ungdomarna när hon sedan talade om det som hänt:

– Ni kommer tala om alla tokiga minnen ni har av era två vänner, och ni behöver prata, ni behöver varandra.

För att alla ungdomar som ville skulle kunna delta i minnesstunden hade bussföraren Mikael Hagström på eget initiativ ordnat en buss där han gratis körde från Filipstad till Nykroppa.

Mikael Hagström körde på eget initiativ en gratis buss från Filipstad till Nykroppa för att alla ungdomar skulle kunna ta sig till minnesstunden.
Mikael Hagström körde på eget initiativ en gratis buss från Filipstad till Nykroppa för att alla ungdomar skulle kunna ta sig till minnesstunden. Foto: Lisa Olaison

– Jag känner alla de här ungdomarna eftersom jag har en dotter i samma ålder och jag kände att jag ville att alla som ville skulle kunna ta sig hit, säger han.

”Föräldrarna inte ensamma”

Även föräldrarna till den omkomna 16-åriga flickan var på plats i kyrkan.

– Det blev ett sätt för hennes föräldrar att se att de inte är ensamma i sorgen, säger Jaana Pollari Lindström.

Låten ”Heaven is a place on earth” spelades flera gånger under minnesstunden.
Låten ”Heaven is a place on earth” spelades flera gånger under minnesstunden. Foto: Lisa Olaison

Det var natten till torsdagen förra veckan som en A-traktor – där tre ungdomar från Nykroppa färdades – kolliderade med en lastbil på väg 44 strax utanför Grästorp i Västra Götaland.

Den 17-årige pojken som körde A-traktorn avled på platsen, drygt två dagar senare avled även en 16-årig flicka av sina skador. Den andra 16-åriga flickan som fanns i A-traktorn vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Behövs varken bälte eller vinterdäck för A-traktor: ”Tokfel”Utredare om dödsolyckan: ”Vi har en teori om vad som kan ha hänt”Sorg på parkeringen för andra kvällen i följd – många kom för att minnas

Artikeltaggar

Brott & blåljusDödsolyckan med A-traktornGrästorpNykroppaOlyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.