Hoppa till huvudinnehållet

Sommarturisterna i Värmland har ökat – men färre än innan pandemin

Publicerad:
Sommarturismen har varit bra i Värmland, där camping den vanligaste anläggningsformen.
Sommarturismen har varit bra i Värmland, där camping den vanligaste anläggningsformen. Foto: Joachim Lagercrantz

Under sommaren ökade antalet gästnätter i Värmland, jämfört med 2021. Nivån låg dock något lägre än innan pandemin.

‒ I landet som helhet har antalet besökare från våra två viktigaste marknader, Tyskland och Norge, nästan återhämtat sig till nivån före pandemins utbrott, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

Det är ny statistik från Tillväxtverket som visar ökningen. Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden uppgick till omkring 1,1 miljoner i Värmland under juni, juli och augusti. Från sommaren 2021 är det en ökning med hela 43 procent men jämfört med 2019 är det en procent färre.

Bakom ökningen står framförallt de utländska turisterna. Pandemin innebar dock ett stort utländskt turisttapp för besöksnäringen och sommaren 2022 bokfördes fortfarande färre utländska gästnätter i Värmland än innan pandemin.

– I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med ifjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall.

Camping vanligaste formen

De utländska turisterna stod sammanlagt under sommar för ungefär en halv av gästnätterna i Värmland. Flest besökare var det från Norge, Tyskland och Nederländerna. Turister från Kina har dock minskat radikalt efter pandemin. Under sommaren hade de 99 procent färre gästnätter än 2019.

Under sommarmånaderna är camping den vanligaste anläggningsformen i Värmlands län. 60 procent av alla gästnätter registrerades på campingar.

– Överlag i landet klarade sig bra campingbranschen bra under pandemin, men antalet inhemska, svenska turister på campingarna 2022 var mindre än under rekordåret 2021.

Antalet gästnätter ökade i 16 av 21 län jämfört med i fjol. 14 av 21 län låg på en högre nivå än innan pandemin.

Källa: Tillväxtverket
Källa: Tillväxtverket
Naturupplevelser fortsätter locka turisterDit gick resan under coronaåretTuristnäringen kan pusta ut efter tungt årVärmländska orter skrämmer och lockar besökareTuristbyrån ställer om för hemester i coronatiderTuristbyrån stängd: "Inte jämförbart med något vi varit med om"

Artikeltaggar

BesöksnäringCampingHannah HallKinaNäringslivNederländernaNorgeStatistikTillväxtverketTurismTysklandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.