Hoppa till huvudinnehållet

Persson första gången på totalpallen: ”Skön revansch”

Publicerad:
Emil Persson, Ola Nilsson, Hampus Ericsson på prispallen i första finalloppet.
Emil Persson, Ola Nilsson, Hampus Ericsson på prispallen i första finalloppet. Foto: Armin Hadzic | A1 Work

Emil Persson från Karlskoga tog sin första totala pallplats i skandinaviska Porschemästerskapet när han slutade trea.

– Skön revansch för i fjol då jag missade pallen med en enda poäng, säger han.

Även Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes under STCC-finalhelgen på Mantorp. Det 25 bilar starka startfält var kryddat gästande Indycarstjärnorna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.

26-årige Lukas Sundahl från Växjö lyckades ta sin femte raka titel efter hård kamp med skåningen Ola Nilsson. Det skilde bara en poäng.

I första racet var Nilsson etta och Sundahl femma vilket gjorde att de låg exakt lika inför säsongens sista och avgörande lopp, där Nilsson vann och såg ut att vara mästare. Glädjen varade dock bara en timme, innan han diskades för att ha kört på Sundahl i segerkampen.

Tidigare legendsmästaren Emil Persson avslutade med andraplats i båda loppen och var mycket nöjd som trea, 17 poäng från segern och sex poäng framför fyran Hampus Ericsson.

– Vi har blivit snabbare och snabbare under hela säsongen och nästa år kommer vi tillbaka för att vinna, säger Persson, som tävlar för Kristoffersson motorsport.

Emil Persson körde till sig en sammanlagd tredjeplats.
Emil Persson körde till sig en sammanlagd tredjeplats. Foto: Armin Hadzic | A1 Work

Marcus Ericsson blev åtta och femma. Felix Rosenqvist diskades i första loppet och kom nia i det andra.

Prinsen hundraprocentig

I stjärnspäckade Porsche Sprint Challenge gjorde prins Carl Philip sitt andra lyckosamma inhopp och vann precis som förra gången båda racen. Sammanlagt hade han dock inget att hämta utan kom nia, strax bakom Aksel Lund Svindal och framför Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Ingemar Stenmark. Blott 17-årige William Siverholm från Lerum tog titeln.

Dahlgren vann STCC

I STCC blev det regerande mästaren Robert Dahlgren, PWR Racing (Cupra), som tog sin fjärde titel och skrev in sig i historieböckerna som den tredje med fler än tre totalsegrar. De andra är Richard Göransson (fem) och Thed Björk (fyra).

Det var också sista säsongen med förbränningsmotorer. 2023 blir STCC elektriskt.

– Underbart, säger den 42-årige norrlänningen i ett pressmeddelande.

Två tredjeplatser och en fjärdeplats i de tre finalloppen räckte för att vinna med hela 60 poäng före tvåan Tobias Brink. Andreas Bäckman blev trea.

Kalender för 2023

Nu är det också klart med största delen av kalendern för 2023, då STCC blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap. Det nya stadsracet i Helsingborg står värd för premiären, Falkenberg är tillbaka för första gången sedan 2019 och antalet tävlingshelger utökas till sju.

STCC 2023

17 juni: Stadslopp i Helsingborg.

8–9 juli: Falkenberg.

4–5 augusti: TBA (inte klart än).

18–19 augusti: Gelleråsen.

1–2 september: Knutstorp.

8–9 september: TBA.

29–30 september: Mantorp.

Artikeltaggar

Emil PerssonMotorsportPorsche Carrera cupSTCC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.