Hoppa till huvudinnehållet

Ninni Schulman överger Värmland och gör tidsresa till 80-talet: ”Mer köttigt”

Publicerad:
Ninni Schulman är född 1972 i Lesjöfors och har tillbringat sin barndoms somrar i Siljansfors, två mil söder om Mora. Hon bor i Stockholm med två barn och hunden Tage.
Ninni Schulman är född 1972 i Lesjöfors och har tillbringat sin barndoms somrar i Siljansfors, två mil söder om Mora. Hon bor i Stockholm med två barn och hunden Tage. Foto: Anna-Lena Ahlström

Efter sju Hagfors-romaner är Ninni Schulman tillbaka med en ny spänningsroman – på nytt förlag och i en ny geografi.

Värmland byts mot Dalarna och dessutom gör hon en tidsresa: tillbaka till 80-talet.

– Det blir så mycket roligare att skriva om en tid när inte alla svar finns i datorerna och mobiltelefonerna.

Över en miljon böcker har hon sålt i Hagforsserien, men i Ninni Schulmans kommande roman är det Dalarna som gäller istället för värmländska skogar.

Du överger Värmland alltså?

– Just nu i alla fall, men kanske inte för tid och evighet, säger hon till NWT.

– Jag kände när jag skrev den sjunde delen i Hagforsserien att jag kände mig lite klar, inte med karaktärerna, men att jag skrivit det jag ville skriva om och jag var rädd att det skulle bli sämre om jag fortsatte. Men det kan hända och det tror jag ju, att jag får lust att skriva någon mer Hagforsdeckare också, men jag behövde lite nya vyer, säger hon.

Siktar på tre först

Den 10 januari släpps ”Som vi lekte”, som blir första delen i Siljanserien. Hagforsserien fick alltså sju delar – hittills – men hur många böcker den nya serien kommer att innehålla är inte bestämt.

– Inte en aning faktiskt! Mentalt siktar jag in mig på tre till att börja med. Sen får vi se om det blir Hagfors igen. Magdalena, Peter och Christer lever ju kvar i min hjärna fortfarande, säger hon.

Privatspanare Wolt

I Siljanserien är det helt nya karaktärer som kliver in i författarens och läsarnas huvuden. Huvudpersonen är den före detta polisen, numera privatspanaren Ingrid Wolt.

– Hon har varit polis i ganska många år i Stockholm och hon är från Stockholm, men precis när boken börjar blir hon utsläppt från Hinseberg. Där har hon suttit i tre år dömd för misshandel av sin exman. De levde i en destruktiv relation och när hon flydde från honom råkade det bli så att hon skadade honom istället för att han skadade henne, berättar Ninni Schulman.

Följer släkttrådarna till Dalarna

Att få nytt jobb som polis är uteslutet och hon är rädd för exmannen och därför återstår att flytta långt bort: det blir Dalarna, där hon aldrig tidigare varit och nu vill börja om och få ett lugnt vardagsliv. Så blir det förstås inte, den före detta polisen blir snart privatspanare med egen spaningsbyrå och börjar rota runt i ett fall som kommer i hennes väg.

Ninni Schulmans nya kriminalroman släpps i januari.
Ninni Schulmans nya kriminalroman släpps i januari.

Att Ninni Schulman väljer Dalarna som miljö för berättelsen är ingen slump: hon har varit mycket där och kallar rentav trakterna kring Mora för sitt ”barndomsland”.

– På morfars sida har jag jättemycket släkt i Mora, min mamma är född där och bor där nu, säger hon.

Hon tror att läsarna som hängt med i Hagforsserien kommer att känna igen sig också i de nya miljöerna och det finns stora likheter mellan Värmland och Dalarna, tycker hon.

– Egentligen tycker jag inte att det är så stor skillnad mellan dem och det passar mig ganska bra. Jag trivs med att skriva om glesbygdsplatser. Det kommer fortfarande att vara den lilla bykänslan i boken.

80-talet ger frihet

Hon gör i nya boken en flytt inte bara geografiskt utan också i tid. Istället för nutid är det 80-tal och det ger författaren en stor frihet.

– När jag skulle hitta karaktärerna och kriminalhistorien blev jag alldeles matt av att åter börja skriva om mobiltelefoner, masttömning, Facebook och Instagram och att alla sitter vid sina datorer hela tiden och att alla svar finns i våra telefoner. Det är så tråkigt att skriva att folk får SMS! Om jag låter berättelsen utspela sig i en tid när det inte fanns datorer och mobiltelefoner blir det så mycket roligare att skriva.

Nu kan hon fokusera på handlingen och karaktärerna.

– Det blir mer sinnligt på något vis, det blir mer köttigt, säger hon och berättar att hon suttit på Kungliga biblioteket och läst tidningar, för att få den rätta tidskänslan.

– Jag fick så många flashbacks av hur det var! Det har varit jätteroligt. Det är inte så att jag är nostalgisk just över 80-talet, men det var verkligen ett annat sätt att leva då.

Följer efter förläggaren

Ninni Schulman möter alltså läsarna med en ny geografi, en ny tid, en ny huvudkaraktär och en ny serie – dessutom på ett nytt förlag, dock inom samma förlagshus.

Ninni Schulman var Årets Värmlandsförfattare 2015 och har även varit Filipstadsambassadör.
Ninni Schulman var Årets Värmlandsförfattare 2015 och har även varit Filipstadsambassadör. Foto: Anna-Lena Ahlström

Den flytten beror på att hennes förläggare bytt från Forum till Bazar och Ninni valde att följa efter.

– Jag trivs så himla bra med henne och känner mig så trygg med henne, säger hon.

”Tillhör eliten”

Förläggaren Karin Linge Nordh verkar känna lika varmt för ”sin” författare:

– Jag är inte ensam om att tycka att Ninni Schulman tillhör eliten bland Sveriges deckarförfattare. Hennes kriminalromaner utmärks av hög litterär kvalitet, spännande intriger och en genuin kärlek till de karaktärer och miljöer hon skildrar. Jag har arbetat med henne ända sedan debuten ”Flickan med snö i håret” för drygt tio år sedan. Det har varit en sann glädje att få följa alla hennes framgångar och se hur hon vunnit både kritikernas och läsarnas kärlek, och nu ser jag fram emot att tillsammans starta ett nytt kapitel i hennes författarskap, säger hon i ett pressmeddelande från förlaget.

Artikeltaggar

BerättelserBöckerDalarnaDeckareFörfattareHagforsKändisarLesjöforsLitteraturMoraNinni SchulmanNöje/KulturStockholmSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.