Hoppa till huvudinnehållet

Minska tobaksskador med snus

Publicerad:
Rökare borde uppmuntras att gå över från att röka till att snusa, eftersom det är en stor hälsovinst för både människan och samhället, skriver Markus Lindblad.
Rökare borde uppmuntras att gå över från att röka till att snusa, eftersom det är en stor hälsovinst för både människan och samhället, skriver Markus Lindblad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tusentals människors hälsa skulle kunna bli bättre om politiken på området i stället utgick från principen om skademinimering, där människor uppmanas att sluta röka och i stället använda mindre skadliga nikotinprodukter, skriver Markus Lindblad.

Cigaretter och snus kan inte likställas med varandra. Trots detta utgår debatten om tobak och nikotin ofta utifrån att alla tobaks- och nikotinprodukter är lika farliga. Det är fel.

Till stor del har det saknats forskning som visar på snusets effekter på kroppen. Nu visar dock en studie från Linköpings universitet att nikotin i snus inte påverkar kroppen särskilt mycket alls. Forskaren liknar snusets påverkan på kroppen med kaffe. Detta till skillnad mot cigaretter och tobaksrök som i flera decennier har visats vara extremt skadligt för hälsan.

Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin, har publicerat en studie i den prestigefyllda tidskriften Drug and Alcohol Dependence, om vilka effekter snus har på ämnesomsättningen och hormoner när man äter en måltid.

Studien visar att det händer väldigt lite med kroppen överhuvudtaget. Om ett ämne inte ens höjer metabolismen, när den mäts så brett som i studien, talar det starkt emot några stora generella stressande effekter på kroppen. Även om blodtrycket och kroppens kortisol steg något är det slående att snus inte alls har så stor effekt på kroppen som många tror eller vill påstå.

Så skriver du en debattartikel

Rökningen har däremot flera allvarliga negativa hälsoeffekter. Rökning en av de största orsakerna till sjukdom och förtida dödsfall. Det är framför allt tobaksröken som är farlig, inte nikotinet.

För många är snus och nikotinprodukter en väg bort från rökningen. Rökare borde uppmuntras att gå över från att röka till att snusa, eftersom det är en stor hälsovinst för både människan och samhället.

Dessvärre har många länder som strategi att allt bruk av tobaks- och nikotinprodukter ska minska oavsett om det handlar om cigaretter, snus eller nikotinportioner. Detta innebär att produkterna behandlas likadant eller liknande, trots att respektive produkt har helt olika hälsorisker.

Tusentals människors hälsa skulle kunna bli bättre om politiken på området i stället utgick från principen om skademinimering, där människor uppmanas att sluta röka och i stället använda mindre skadliga nikotinprodukter.

I Sverige har riksdagen uppmanat regeringen att återkomma med ett nytt övergripande mål för ANDTS-strategin (Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel), som tar hänsyn till de varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka. Regeringen har nu att verkställa riksdagens önskan.

Det behövs en mer nyanserad debatt som tar sikte på att minska skadorna från tobaksrökning. Att bekämpa det som har och fortsatt kan rädda fler liv är inte en effektiv tobaks- och nikotinpolitik. Fler länder borde följa Sveriges valda väg. Hundratusentals liv i EU och miljontals liv globalt kan räddas varje år.

Markus Lindblad

Kommunikationschef, Snusbolaget

Artikeltaggar

DebattEUFolkhälsaLinköpings universitetRiksdagenRökningSverigeTobak