Nu strävar de Sjögrenska fåglarna åter mot rymden. Efter att ha bidat sin tid i ett förråd i tjugo år, återinvigdes ett klassiskt Karlstadskonstverk på tisdagen.
– Det här blir en höjdare! säger konstnären Lars Sjögrens änka Ulla-Britt Sjögren, som var hedersgäst vid invigningen.
– Det känns fantastiskt, för det här är tredje gången den här skulpturen sätts upp, men första gången som det är en ordentlig invigning. Det har inte hänt förut, säger hon.
Verket Mot Rymd av Lars Sjögren (1931-2016) satt först på en vägg i kvarteret Duvan och sedan landade fågelflocken på Domusvaruhuset i centrum.
”Han hade blivit jätteglad”
När Domus brann 1999 klarade sig fåglarna oskadda, men varuhuset revs och konstverket hamnade i ett förråd. Tills nu – för nu strävar åter Lars Sjögrens fåglar uppåt, den här gången med utgångspunkt från fasaden på nya Coop Tullholmen.
– Perfekt! tycker Ulla-Britt Sjögren om den placeringen och tror att hennes make tyckt detsamma:
– Han hade blivit jätteglad. Och bakgrunden är mer rätt nu än när den satt på Domushuset.
”Wow, det bästa han gjort”
Lars Sjögren skapade verket i början av 70-talet och till dess första plats hade Sjögren själv färgsatt bakgrunden i olika terrakottafärger. På Domushuset blev det istället en ljus bakgrund. Nu sitter det mot en fasad i rött tegel och det blir mer som ursprungstanken, tycker Ulla-Britt:
– Nu sitter den rätt! Även placeringen av själva delarna av skulpturen - nu är det jättefint! säger hon och berättar att också barnen är nöjda, både dottern som var på plats vid invigningen och sonen i Lund:
– Jag skickade en bild till honom och han tyckte wow, det här var snyggt, det här var det bästa pappa har gjort!
Var Lars själv ledsen över att hans skulptur låg i förrådet så länge?
– Nej. Det var han inte. Lars var väldigt positiv och tyckte att ok, kommer de upp någon mer gång är det jättebra, men gör de inte det har de ju suttit uppe. Nu är de nyrenoverade och väldigt väldigt fina. Det här har de gjort bra.
Det var värt att vänta på?
– Det var det absolut. Det här blir en höjdare!
Ny stadsdel växer fram
Konstverket med fåglarna låg heller inte i bortglömda i förrådet. Klas Olsson, Coop Värmlands tidigare informationschef, förklarar att ambitionen varit att få upp dem på nytt, men att man väntat på den rätta platsen.
Men 20 år i ett förråd... skäms du inte lite, litegrann?
– Nej. Vi har ju försökt att hitta platser att sätta upp det, men det är högt, vi ska hitta en bra fastighet och det har vi inte gjort förrän nu. Det tog nästan 20 år, säger han.
Flera fasader har övervägts under årens lopp, men när planerna för Tullholmsviken började ta form, klarnade det. Det här är klassisk ”Konsummark” där både lager och bageri legat tidigare. Nu växer en ny stadsdel fram.
Knyter ihop säcken
– Vi hade ambitionen att när det här området blir klart då ska vi försöka få det hit. Det här tyckte vi var perfekt. Hela det här området är speciellt för oss och sedan att det blir en Coop-butik här. Vi knyter ihop säcken historiskt, säger Klas Olsson.
Efter tal av NWTs tidigare kulturredaktör Mats Dahlberg och en uppfriskande elgitarrs-fanfar var det dags att dra i snöret – och det stora vita tygsjoket föll planenligt mot marken och applåderna kom från de invigningsgästerna.
– Jag tycker det var jättekul och så roligt att det blir uppmärksammat, för det är det verkligen värt, säger Klas Olsson.
Det ska också nämnas att Mot Rymd är ett av endast två offentliga skulpturverk som den i huvudsak målande konstnären Lars Sjögren gjort. Det andra är metallkonstverket Vågspel som sitter på badhuset vid Sundstatjärn och nu möter alltså Mot Rymd åter dagens ljus.
Sjögrenska fåglar
Genom åren har fågelkonstverket fått folkliga namn, från Duvorna till ”Fögglera”, men Ulla-Britt Sjögren kan bringa klarhet i artfrågan kring plåtfåglarna. Lars Sjögren skapade dem med inspiration från fågelsträcken över den avstyckade bondgård på Värmlandsnäs, som paret köpte som ateljé 1968. Det var dock inte fåglarna i sig utan deras rörelse som fångade hans konstnärliga intresse:
– Han var alltid intresserad av rörelse i konsten. Det var inte för att avbilda fåglar, det skulle inte vara duvor eller hökar eller något, utan det skulle vara Sjögrenska fåglar.
Se verket täckas av i spelaren nedan:
Äntligen har Sjögrens fåglar landat – konstverk på ny plats efter 20 år i förrådKonstnären Sjögrens återfunna fågelflock