Hoppa till huvudinnehållet

Dyrt cementsabotage slår mot ensamstående pappa: ”Gick på toa på Maxi”

Publicerad:
Joakim Virtanen i Kristinehamn blev utsatt för ett sabotage i sitt hem. Någon har hällt ner cement i hans spolbrunn till avloppet.
Joakim Virtanen i Kristinehamn blev utsatt för ett sabotage i sitt hem. Någon har hällt ner cement i hans spolbrunn till avloppet. Foto: Ida Oscarsson

I ett villakvarter på Lisas höjd i Kristinehamn bor Joakim Virtanen, 48, ensam med sin femårige son. Här har han känt sig trygg, fram tills förra veckan då någon utförde ett sabotage mot hans hem.

– Spolgubbarna sa att de aldrig sett något liknande, säger han.

Gräsmattan framför huset är denna morgon full med tillplattad sand. Det som förut var en grön gräsmatta med en liten rabatt mitt i ser nu ut mer som en byggarbetsplats. Det var i slutet av september som Joakim Virtanen märkte att vattnet inte rann ner i handfatet ordentligt. Dagen efter var det tvärstopp och toaletterna gick inte att spola.

– Spolbilen kom på eftermiddagen och försökte spola rent men det gick inte. Slambilen kom sen och de fick demontera toalettstolen på nedervåningen för att försöka få bort det.

Undersökte med kamera

Först trodde de att sonen kanske spolat ner en leksak i toaletten, men det visade sig vara något helt annat. På tisdagen kom spolbilen och slambilen tillbaka och undersökte rören med en kamera för att se vad som blockerade vägen. När de kollade med kameran från utsidan så såg de att ett av rören innehöll ett grusliknande material som identifierades som cement.

Locket till spolbrunnen var enkelt för sabotören att lyfta av.
Locket till spolbrunnen var enkelt för sabotören att lyfta av. Foto: Ida Oscarsson

– Någon har alltså under helgen kommit på natten, lyft av locket på spolbrunnen till avloppet och hällt i sextio till sjuttio liter cement om inte mer.

Han har sina misstankar om vem det kan vara, men vill inte spekulera med hänsyn till en eventuell polisutredning.

– Jag polisanmälde på tisdagen och har anmält till försäkringsbolaget men de står bara för tjugo procent av kostnaden tyvärr.

Polisanmälan blev nedlagd dagen efter men det har han överklagat.

Det blir minst sagt en ekonomisk smäll för Joakim Virtanen. Förutom spolbil och slambil fick han även anlita en grävare som kom och grävde upp gräsmattan för att komma åt rören två meter ner under marken.

– Röret med cement var så tungt så de fick lyfta upp det med grävskopan.

Röret har en diameter på trettio centimeter och är fullt med stelnad cement.
Röret har en diameter på trettio centimeter och är fullt med stelnad cement. Foto: Ida Oscarsson

Under de fyra dagar som familjen var utan fungerade avlopp har han haft lite tid till sitt eget arbete.

– Så det påverkar också ekonomin. Jag har inte fått räkningarna än men jag uppskattar att det här kommer kosta mig minst femtio tusen kronor ur egen ficka. Det hade man hellre gjort något annat för, speciellt i dessa tider med höga elpriser, säger han.

Offentliga toaletter

Avsaknaden av vatten och avlopp innebär att han och sonen fick äta mat som värmdes i mikrovågsugnen och smörgåsar.

– Vi gick på offentliga toaletter. Jag kan säga såhär, jag är glad att Ica Maxi har öppet till 23 på kvällen. När det hade gått tre dagar utan att duscha så åkte vi till gymmet och duschade där, säger han.

Innan trädgården fick grävas upp var rören gömda bakom en rabatt som nu är utplånad.
Innan trädgården fick grävas upp var rören gömda bakom en rabatt som nu är utplånad. Foto: Joakim Virtanen

Nu fungerar avloppet igen men hemmet kommer förändras ytterligare. Fram tills nu har det funnits vanligt hemlarm och kameror på husets långsidor där ytterdörrarna är placerade. Ut mot vägen finns ingen kamera i dagsläget men Joakim Virtanen har köpt ett uppgraderat säkerhetssystem. Han kommer också sätta lås på det brunnslock där cementen hälldes i.

– Man funderar ju på om det kommer hända något mer. Det är tråkigt att behöva ha omfattande övervakning omkring huset för att känna att man har någon form av personlig trygghet för det blir så naket, en kränkning av den personliga sfären. Man ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem. Man tror inte att något sådant kan hända i lilla Kristinehamn.

Artikeltaggar

KristinehamnPolisanmälanSamhälleVAVattenVatten och avlopp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.