Hoppa till huvudinnehållet

De rödgröna tar över Karlstad

Publicerad:
Karlstads nya rödgröna styre – Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C).
Karlstads nya rödgröna styre – Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C). Foto: Joachim Lagercrantz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under måndagen kom så det inte särskilt oväntade beskedet. Centern och Miljöpartiet sviker sina tidigare koalitionskamrater sedan tolv år för att hoppa i knät på Socialdemokraterna i Karlstads kommun. De rödgröna tar alltså över efter de blågröna, men även om kommunstyrelsens blivande ordförande Linda Larsson (S) var diplomatisk nog att kalla dem för de "grönröda" så är det tydligt vilka som håller i taktpinnen.

Det är S som gått fram ordentligt i kommunvalet – upp med 7,4 procentenheter och från 18 till 22 mandat. Både C och MP backade däremot, från 7,8 till 5,7 procent respektive från 5,6 till 4,5. Så de är försvagade koalitionspartner som dessutom är så mycket mindre än S. De får allt vara på sin vakt. S brukar sällan vara särskilt hänsynsfulla mot mindre samarbetspartier. Det var ju bland annat det som fick MP att tröttna för tolv år sedan.

De rödgröna blir också likt föregångaren ett minoritetsstyre då de bara samlar 29 av fullmäktiges 61 mandat. Å andra sidan finns det inga realistiskt tänkbara motkrafter som kan enas. Det blå laget skulle behöva ha med sig Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet, vilket får ses som uteslutet. Däremot kan man kanske enas i vissa enskilda frågor.

Vänsterpartiet är förstås besviket för att de tas för givna. Det var aldrig ens några förhandlingar med dem. Men när det gäller lär de ändå rösta med Larssons gäng. Att inte ta med V var nog också ett villkor från C. Och med C så sänder S ut signalerna om att de är beredda att samarbeta över blockgränsen, vilket kan behövas.

Men det beror på hur ödmjuka S visar sig vara. Under måndagens presskonferens försökte Linda Larsson dock visa upp en sådan sida genom att till och med tala väl om en del av den tidigare blågröna politiken. Fattas bara annat då hon nu skall styra med två partier som ingick i det styret. Annat ljud i skällan var det under valrörelsen.

Det är också där den stora oron finns för vad de rödgröna kan ställa till med. S har lovat brett och under ett antal år sagt att de vill spendera mer, vilket riskerar att generera underskott. Särskilt allvarligt är det nu med kostnadskrisen till följd av höga räntor, elpriser och inflation. De har också satt i system att vara mot det mesta, vilket skulle förlama Karlstads utveckling.

Frågan är också hur mycket C och MP sålt sig. S har pratat om att återkommunalisera verksamheter, som ett privat äldreboende, och är rent allmänt emot alternativa driftsformer. Några klara besked gavs inte från någon av de rödgröna under måndagen, även om Larsson försökte ljuta lite oljespill på vågorna med att tala om "kvalitet" istället.

Hela samarbetet är ett enda stort risktagande för de redan försvagade C och MP. C kanske nu går mot en kommande rikstrend när en ny partiledning kan ompröva politiken efter Annie Lööf. Och MP lever farligt och åkte till och med ur regionfullmäktige. Den största risken står dock Karlstadsborna för, när S vallöften skall infrias.

Artikeltaggar

ÄldreboendeAnders TallgrenAnnie LööfCenterpartietElFrida NilssonInflationKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKommunalvalKommunbudgetKommunfullmäktigeLedareLinda LarssonMiljöpartietMonika BubholzRäntaSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022Vänsterpartiet