En ny förbindelse mellan Karlstad och Oslo, den så kallade Gränsbanan, skulle öka resandet kraftigt.
Det slås fast i den utredning om förutsättningarna för att utveckla järnvägen på stråket Stockholm-Oslo som Trafikverket och norska Jernbanedirektoratet presenterat.
M, KD, SD och L: Nej till höghastighetstågNorge utreder snabbtåg mellan Oslo och StockholmFokus i utredningen har legat på en ny gränsförbindelse mellan Arvika och Oslo, och flera slutsatser är positiva ur ett värmländskt perspektiv. Region Värmland välkomnar myndigheternas önskemål om att få göra en gemensam fördjupad utredning om möjligheterna i stråket.
”Betyder mycket”
– Vi är väldigt glada för att myndigheterna vill fortsätta arbeta med frågan. Vi ser hur mycket det skulle betyda för värmlänningarna, i form av större pendlingsmöjligheter till exempel. Och vi vet hur stark efterfrågan det finns från det värmländska näringslivet, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i ett pressmeddelande.
I sin utredning pekar Trafikverket och Jernbanedirektoratet på behovet av fortsatta utredningar av projektet som helhet och pekar på att dessa behöver göras gemensamt, i ett gränsöverskridande samarbete.
77 minuter
Utredningen visar att en ny förbindelse mellan Karlstad och Oslo, den så kallade Gränsbanan, skulle öka resandet kraftigt.
En ny sträckning mellan Arvika och Oslo, över norska Ski, skulle till exempel minska restiden med 77 minuter enligt utredningen. Samtidigt pekar de svenska och norska myndigheterna på att järnvägen vidare österut, via Karlstad mot Kristinehamn, behöver förstärkas för att fler och snabbare tåg ska kunna trafikera sträckan.
Brister
– Vi håller med om att de största bristerna finns på Värmlandsbanan. Här pekar utredningen på behovet av förstärkningar och förbättringar. Detta är avgörande för att få till en modern järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna, säger Åsa Johansson (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden.
Region Värmland anser dock att utredningen inte tagit hänsyn till regionala vinster som skulle komma med en förstärkt tågförbindelse.
”Det här är något som bör belysas i en fördjupad undersökning då de regionala nyttorna skulle vara stora, exempelvis i form av större arbetsmarknadsregioner”, skriver regionen i ett pressmeddelande.