Hoppa till huvudinnehållet

Därför lämnade MP och C: ”Svårt att samarbeta med de som har samverkan med SD”

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C) under måndagens pressträff.
Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C) under måndagens pressträff. Foto: Joachim Lagercrantz

Centerpartiet och Miljöpartiet i Karlstad byter sida.

De lämnar Moderaterna och de blågröna – och blir Socialdemokraternas nya samarbetspartners.

– Det är svårt för Miljöpartiet att samverka eller samarbeta med partier som har tät samverkan med Sverigedemokraterna, säger MP-toppen Monika Bubholz.

Sedan 2010 har de blågröna i Karlstad (M, KD, L, C och MP) styrt Karlstads kommun.

Men efter att Socialdemokraterna gjorde ett starkt val är det klart att det blir ett maktskifte i kommunen.

Miljöpartiet och Centerpartiet byter sida och väljer att sätta sig i Socialdemokraternas båt med Linda Larsson (S) vid rodret. Båtens namn: De grönröda.

– Jag är jätteglad. Jag tycker att det här styret ska bli ett lyft för Karlstad. Vi har väldigt mycket gemensamt. Grundat i humanism, framtidstro, klimatomställning och rättvisa, säger Monika Bubholz, förstanamn för Miljöpartiet.

”Jag tycker att det här styret ska bli ett lyft för Karlstad”, säger Monika Bubholz (MP).
”Jag tycker att det här styret ska bli ett lyft för Karlstad”, säger Monika Bubholz (MP). Foto: Joachim Lagercrantz

Det tidigare blågröna styret backade som helhet i kommunvalet och mandaten som de samlar räcker inte för att på nytt styra.

Redan innan valet hade Alexander Torin, Moderaternas förstanamn, öppnat för att samarbeta med alla partier, inklusive SD. En lösning som skulle kunnat gett de blågröna mandaten de behövde.

Men den möjligheten stängde MP, bland andra, dörren för också redan innan valet.

Hur mycket spelade det in att M kan tänka sig att samarbeta med SD?

– Det är klart att det är svårt för Miljöpartiet att samverka eller samarbeta med partier som har tät samverkan med Sverigedemokraterna, så att det har gjort det svårare, tror jag, att finna en sådan konstellation här på lokalnivå, säger Monika Bubholz.

Enligt MP-toppen har det märkts i samtalen efter valet att partierna i det nya grönröda styret har många gemensamma frågor.

– Sedan kanske vi har olika inriktning för vad vi har som högsta prioritet. Men vi drivs ändå av samma värdegrund och vi ser samma utmaningar. Och nu har vi också enats i hur vi ska jobba vidare för att lösa dem.

Centerpartisten och kommunalrådet Frida Pettersson tycker det nya samarbetet känns bra och kallar det ”konstruktivt” och att de tillsammans har ”mycket idéer och energi”.

”Det handlar om att få ihop ett styre som kan vara det bästa för Karlstad”, säger Frida Pettersson (C).
”Det handlar om att få ihop ett styre som kan vara det bästa för Karlstad”, säger Frida Pettersson (C). Foto: Joachim Lagercrantz

En rak fråga med kort svar, varför bytte ni sida?

– Det handlar om att få ihop ett styre som kan vara det bästa för Karlstad och då fanns det inte tillräckligt med mandat tillsammans med Moderaterna.

Hon nämner också att det är lättast för partiet att få igenom sin politik om de tillhör det nya styret.

Det finns en del frågor som Centern och Socialdemokraterna traditionellt står långt ifrån varandra i, hur ska ni lösa det?

– Det finns en del olika frågor där vi står en bit ifrån varandra. Men det är också frågor som vi, under den veckan som var, har lagt på bordet och sagt ”hur ska vi hantera det här?”.

– Vi har tagit många av de här frågorna som ibland kan kännas lite tuffare och diskuterat. Och det har blivit bra samtal utifrån det. Jag tror att vi ska kunna enas under den här mandatperioden och hitta en gemensam hållning.

Läs mer om valet:

Läs också

Artikeltaggar

Frida NilssonKarlstadLinda LarssonMonika BubholzPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.