Hoppa till huvudinnehållet

Klart: S tar makten i Karlstads kommun

Publicerad:
Linda Larsson och Andreas Tallgren under valnatten.
Linda Larsson och Andreas Tallgren under valnatten. Foto: Lisa Olaison

Efter framgångsvalet tar Socialdemokraterna över makten i Karlstads kommun.

På måndagseftermiddagen ska Linda Larsson (S) presentera den nya koalitionen som ska styra kommunen.

Enligt NWT:s uppgifter handlar det om ett samarbete med Miljöpartiet och Centerpartiet.

– Jag är 90–95 procent säker, säger en källa med insyn.

”Efter några veckor av förhandlingar är det dags att presentera koalitionen som ska utgöra Karlstads nya politiska styre. Med anledning av detta, bjuds media in till en pressträff med Linda Larsson (S) och representanter från den nya koalitionen”, står det i pressmeddelandet som skickades på måndagsmorgonen.

I valet gick Socialdemokraterna fram mest av alla partier, från 29,2 till 36,6 procent. Eftersom den blågröna koalitionen (M+KD+L+C+MP) som styrt Karlstad de senaste tolv åren backade i valet har S suttit i förarsätet för att bilda en ny majoritet.

Måndagsmorgonens besked innebär att partiet har lyckats uppnå målet att åstadkomma ett maktskifte i Karlstad. Det betyder också att Linda Larsson, i sitt tredje val som Socialdemokraternas förstanamn, med all sannolikhet blir ny ordförande i kommunstyrelsen efter Per-Samuel Nisser (M).

NWT har rapporterat löpande om förhandlingarna efter valet. Källor med insyn i det politiska spelet i Karlstad har uppgett att en koalition mellan S, C och MP legat nära till hands. Ett annat alternativ som nämnts är S, V och MP.

Enligt vad en S-källa säger nu på morgonen har partiledningen varit väldigt förtegen om hur styret ska formas.

– Men jag skulle tro att det är antingen ett S, C och MP- eller ett S, MP och V-styre som kommer presenteras. Eller kanske att Liberalerna också är med för att få en majoritet, säger källan.

En källa med god insyn i Karlstadspolitiken säger att det till 90–95 procents säkerhet handlar om en koalition med S, C och MP.

Det innebär i så fall ett minoritetsstyre och att Vänsterpartiet ställs utanför.

– Jag tror de känner sig ganska undanskuffade och tagna för givna och det är väl ingen rolig känsla. Jag tror att de säkert hade ställt in sig på att vara en del av ett rött styre, säger källan.

– Jag tror att väldigt många röstat på Vänsterpartiet för att Centerpartiet inte skulle komma till makten igen.

En annan källa med god insyn i de politiska förhandlingarna är i stort sett säker på att det rör sig om en C, MP och S-styre.

– Det är jag nästan helt 100 procent säker på. Däremot vet jag inte om det är så att något ytterligare parti är med eller inte, säger källan.

Detta säger även ytterligare en källa i Karlstadspolitiken.

Detta innebär i så fall att C och MP lämnar det blågröna styret som styrt Karlstad sedan 2010 med moderaten Per-Samuel Nisser vid rodret.

Alexander Torin (M) som tagit över efter Per-Samuel Nisser bekräftar att Moderaterna inte är med i det S-tänkta styret och är beredd att gå i opposition.

Alexander Torin (M).
Alexander Torin (M). Foto: Christer Wik

– Så är det. Men jag vill vänta med kommentarer om hur vi ska agera i opposition tills att presskonferensen varit, säger han.

Inte heller Kristdemokraterna är med i den nya S-ledda koalitionen.

– Nej, vi är ett borgerligt parti, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

Erik Nilsson (KD).
Erik Nilsson (KD). Foto: HP Skoglund

Inte heller Liberalerna kommer att ingå i styret.

– Nej, det är ett rödgrönt styre utan borgerliga inslag, säger kommunalrådet Niklas Wikström (L).

Räknar du inte längre C som ett borgerligt parti?

– Nej, de har gjort sitt vägval.

Niklas Wikström (L).
Niklas Wikström (L). Foto: Christer Wik
Allt om valet i Karlstad – här är siffrorna och reaktionernaUppgifter till NWT: Så vill Linda Larsson (S) styra Karlstad – de kan lockas över

Artikeltaggar

KarlstadLinda LarssonPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.