Makarna Louise och Marcus Sohl får inte tilläggsisolera sitt k-märkta hus i Alster.
Med de stigande elpriserna känner paret nu oro.
– Karlstads kommun tar det här på för stort allvar. Det är väldigt synd att k-märkningen sätter käppar i hjulet för alla som försöker energieffektivisera, säger Louise.
Louise och Marcus Sohl upptäckte 2020 en stor spricka som löpte lodrätt genom hela tegelfasaden på deras 1970-talshus.
Paret skickade in en bygglovsansökan för att lägga en heltäckande liggande vit träpanel och tilläggsisolera huset.
Karlstads kommun avslog bygglovsansökan. Huset bedöms ha ett kulturhistoriskt värde och deras önskade förändring ansågs förvanska värdet.
De vill isolera huset – kommunen säger nej: ”Vi börjar bli oroliga”Alla instanser, länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen, höll med om kommunens bedömning.
– Kommunen har väldigt stor makt över hur stadsbilden ska utformas. Vi blev jättebesvikna, säger Louise Sohl.
Louise och Marcus gav sig inte, de bokade ett möte med kommunen som hade anställt en ny antikvarie och makarna fick en ny bygglovshandläggare.
En kompromiss om fasadens färg slöts, som paret är nöjda med – de fick byta till en färg som gick i samma skala. Men tilläggsisolera får de fortfarande inte.
Nu värmer de upp huset med hjälp av en luftvärmepump och vedkamin.
– Hade vi fått tilläggsisolera fasaden hade värmepumparna inte behövt gå på högvarv och då hade vår totala elförbrukning minskat markant. Vi blir bakbundna när man försöker agera energieffektivt. Det har dessutom varit svårt att få tag på ved.
Louise tog hjälp av en energirådgivare för att effektivisera elförbrukningen.
– De kunde inte heller förstå varför kommunen värdesätter husets utseende högre än energiförbrukningen. Det har hänt mycket med energioptimeringen sedan det här huset byggdes 1970.
Vad har ni för tips till andra husägare som får avslag när huset är k-märkt?
– Boka in ett personligt möte med den som handlägger så att ni kan föra en diskussion i ett tidigt stadie. Då vet du vilka ramverk du har att förhålla dig till och då kommer du antagligen inte dra det till högsta instans. Det sparar mycket tid i alla led.
Risk att fler nekas solceller av kulturhistoriska skäl: ”Olika värden som ställs mot varandra”Joachim ville sätta solcellstak – kommunen sa nej: ”De motarbetar sig själva”Nu har Lotta målat om huset och fått sina böter: ”Alla tycker det är skandal”Kommunen avgör vad som är "särskilt värdefull bebyggelse”