Hoppa till huvudinnehållet

Dags för Norden att gå före om e-recept

Publicerad:
Svaret har hittills varit att man väntar på EU och när vi häromveckan mötte den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol (bilden) upprepades detta som anledningen till att det går så långsamt, skriver Eva Lindh och  Lars Mejern Larsson.
Svaret har hittills varit att man väntar på EU och när vi häromveckan mötte den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol (bilden) upprepades detta som anledningen till att det går så långsamt, skriver Eva Lindh och Lars Mejern Larsson. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi hoppas att Sveriges nya regering tar över stafettpinnen och ser till att vi snart inte bara kan hämta ut recept i Finland och Polen utan också i Danmark och Norge, skriver Eva Lindh och Lars Mejern Larsson.

Socialdemokraterna i Nordiska rådet har länge drivit frågan om möjligheten att hämta ut e-recept i hela Norden. Om vi ska vara en integrerad region där man ska kunna bo och arbeta på båda sidor gränsen är detta en enkel men viktig åtgärd. Sedan 2019 finns det en rekommendation från Nordiska rådet till nordiska ministerrådet att prioritera frågan men än i dag kan du inte hämta ut ditt e-recept när du passerar gränsen till Norge eller Danmark.

Svaret har hittills varit att man väntar på EU och när vi häromveckan mötte den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol upprepades detta som anledningen till att det går så långsamt. EU har redan en lösning för att medlemmar i EES ska kunna dela recept över gränserna. Bor du i Finland kan du redan i dag tack vare EU:s e-hälsoinitiativ hämta ut e-recept i Estland, Polen, Kroatien och Portugal, men inte i något av de nordiska länderna.

Så skriver du en debattartikel

I Sverige finns en färdig utredning, E-recept inom EES, och om den nya regeringen tar tag i den så kommer svenska medborgare kunna hämta ut e-recept i Finland redan nästa år. Norge, Danmark och Island deltar däremot inte i det europeiska e-hälsosamarbetet.

Vi har ett formaliserat samarbete inom Norden i form av ministerrådet och nordiska rådet och vi har en gemensam vision om att bli världens mest integrerade region. Under pandemin lärde vi oss att det nordiska samarbetet måste hanteras i särskild ordning, vi kan inte förlita oss på att EU löser våra gränshinderproblem. Socialdemokraterna i Nordiska rådet tycker det är hög tid att Norden går före i sådana här frågor som uppenbart skulle förenkla för människor i vår region.

Vi hoppas att Sveriges nya regering tar över stafettpinnen och ser till att vi snart inte bara kan hämta ut recept i Finland och Polen utan också i Danmark och Norge.

Eva Lindh (S)

Ordförande, utskottet Välfärd Norden, Nordiska rådet

Lars Mejern Larsson (S)

Ledamot, Nordiska rådet

Artikeltaggar

ApotekCESDanmarkDebattEstlandEUFinlandIslandKroatienLäkemedelLars Mejern LarssonNordiska ministerrådetNordiska rådetNorgePolenPortugalSocialdemokraterna