Hoppa till huvudinnehållet

Grannosämja hamnade i rätten - bråkade om snöskottning

Publicerad:

Två tomter i Degerfors kommun har sedan länge en gemensam väg in till sina tomter och den skapades av de tidigare fastighetsägarna, Degerfors kommun och Lantmäterimyndigheten. Man gjorde om kommunal mark till gemensam väg.

De gamla fastighetsägarna är borta och nya har flyttat in och de har fått ärva den gemensamma vägen. Men nu är inte allt frid och fröjd längre.

Enligt de båda fastighetsägarna har det varit problem länge, oftast när det gällt att skotta snö. Den ena av fastighetsägarna, som är målsägande och som bott där längst, förklarar i ett förhör hur de skött snöskottningen tidigare.

”Så länge jag har bott där har vi alltid lagt snö i ena änden av vägen”.

Han berättar om episoden som nu hamnat i rätten.

”Det kom snö några dagar i rad. Min granne har lite bråte i det hörnet och vi var tvungen att lägga snön någonstans. Men han tyckte inte att vi kunde lägga snön där heller. Då kom han ut på kvällen och började skotta bort snön för han ansåg att där ska hans släp stå.”

”Var skitförbannad”

Nästa dag kom mer snö så målsägande skottade och lade det i hörnet där de alltid lagt snön.

”Då kommer han ut och är skitförbannad för att jag skottar mot vår mur. Han säger att han ska skotta snön in till oss på kvällen.”

Under kvällen hör de hur grannen börjar skotta snö och lade snön framför deras bilar.

I förundersökningen frågar polisen om det varit dispyter tidigare.

”Ja, han har ju tagit för sig när det kommer till den gemensamma anläggningen där han har byggt stentrappor och lite annat som han inte har rådfrågat oss om. Det finns ju ett avtal och tydliga regler som vi följer och då blev kommunen inblandad.”

”Kommer till dukat bord”

Grannen har sagt att i förhör att sedan han bott där så har han skottat snö för de båda. Han säger: ”De andra kommer till ett dukat bord. Vägen är fri från snö.”

Den aktuella dagen flyttade han snön och lade delar av aktuella snöhögen bakom målsägandes bilar.

Under rättegången säger grannen att han lade bara tillbaka den snö som var målsägandes.

Tingsrätten konstaterar att grannen erkänt att han lagt snö bakom målsägandes bilar och att det hindrat målsägande att åka ut. ”Hans agerande har inneburit att han olovligen rubbat målsägandenas besittning till platsen. Hans invändning om att han endast lagt tillbaka målsägandenas snö fråntar honom inte från ansvar. Åtalet är styrkt och han ska dömas för egenmäktigt förfarande.

Grannen döms till dagsböter på 6 000 kronor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDagsböterDegerforsDegerfors kommunDomarEgenmäktigt förfarande

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.