Intresset för solceller ökar bland lantbrukarna. Det märktes nyligen, när Landshypotek Bank arrangerade en solenergiträff på Segerstad i samarbete med Dina Försäkringar. Över 80 lantbrukare var anmälda till träffen.
– Vi ser ett stort intresse för solenergi från lantbrukarna, säger Anna Lundin, regionchef på Landshypotek.
Träffen arrangerades vid Edsbergs gård på Segerstad utanför Karlstad. Att man höll till just där var ingen slump. Värdarna, bröderna Per och Bengt Edsgård som driver ekologisk gris- och spannmålsproduktion där, var tidigt ute med just solenergi.
Ena sidan av taket till gårdens verkstad och traktorgarage är nästan helt täckt av solpaneler. På taket till en annan byggnad en bit bort finns fler paneler. Sammanlagt cirka 300 kvadratmeter.
– Det var en investering på nästan 1 miljon kronor, för båda. För det fick vi stöd på cirka 300 000 kronor. Det har varit en mycket bra investering, säger Per Edsgård.
Per Edsgård räknar med att solpanelerna producerar ungefär en tredjedel av gårdens elbehov.
– Vi förbrukar ganska mycket el. Vi mal själva i kvarnar, och så drar ventilationen för grisarna en del, säger brodern Bengt Edsgård.
– Tidigare hade vi planer på både vindkraftverk och biogasanläggning, men vi bestämde oss till sist för en solcellsanläggning, bland annat på grund av problem med bygglov för vindkraft här i närheten av flygplatsen.
Panelerna har varit en lönsam investering, menar Bengt Edsgård.
– Med tanke på elpriserna var det vår bästa investering hittills. Det sköter sig själv och producerar även när det inte är direkt solljus. Det är väldigt driftsäkert. Det har varit ett mindre produktionsstopp på åtta-nio år, men det var enkelt att fixa.
Med tanke på solenergins uppenbara klimatfördelar och att den bidrar till gårdens självförsörjning och oberoende kan han rekommendera den för andra lantbrukare.
– Men man ska ha hög egen förbrukning för att det ska vara lönsamt.
På solenergiträffen fanns bland andra representanter för Dina försäkringar på plats, för att informera om sådant som är viktigt att tänka på vid installationen. Där fanns också Nordic solar, som levererar och monterar solpaneler. Det värmländska företaget har bråda dagar just nu. Det höga elpriset har gett en rusning efter solenergi. Det var också vid deras tält det var längst kö under NWT:s besök. Frågorna var många. Den mest akuta just nu är kanske hur lång väntetid det är för den som vill slå till.
– Vi räknar vi med ett kunna leverera till sommaren 2023 för nya kunder, säger vd:n Daniel Gruvborg.