Hoppa till huvudinnehållet

Solberg femma på Nya Zeeland – tog powerstage-poäng för första gången: ”Häftigt”

Publicerad:
Oliver Solberg slutade femma i Nya Zeelands VM-rally.
Oliver Solberg slutade femma i Nya Zeelands VM-rally. Foto: Romain Thuillier

Oliver Solberg hade lite problem längs vägen men avslutade Nya Zeelands VM-rally på ett bra sätt – och knep sin andra topp fem-placering i rad.

Dessutom fixade västvärmlänningen karriärens första bonuspoäng på powerstage.

– Extra häftigt och minnesvärt för mig, säger han i ett pressmeddelande.

Förra månaden slutade Mitandersforsbon Oliver Solberg på karriärens hittills bästa placering då han körde i mål som fjärde bästa förare i Belgiens VM-rally.

Något han alltså följde upp med att tangera sin näst bästa placering i WRC-sammanhang.

”Det har inte varit en perfekt helg, men att åka härifrån med en femteplats är riktigt positivt. Vi tar med oss mycket erfarenhet”, skriver Solberg på Twitter.

”Viktigt för framtiden”

Ytterligare en milstolpe nåddes också när 21-åringen fick extra VM-poäng för första gången, efter fjärde bästa tid i tävlingens sista specialsträcka – en så kallad powerstage.

– Att uppnå det för första gången i Rally New Zeeland är extra häftigt och minnesvärt för mig. Målet med tävlingen var att fullfölja och få värdefull erfarenhet av de speciella vägarna i Nya Zeeland. Det är väldigt viktigt för framtiden att förstå hur bilen fungerar på de här vägarna, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Tekniskt problem

Ett tekniskt problem på lördagen gjorde att tävlingen inte blev helt perfekt, men en fjärdeplats på två av tävlingens specialsträckor visade att Hyundai-föraren har speeden som krävs.

Solberg kom i mål 3.55,3 minuter efter totalvinnaren Kalle Rovanperä, som dagen efter sin 22-årsdag blev den yngsta världsmästaren i rally genom tiderna. Finländaren vann sin sjätte seger för säsongen på elva tävlingar.

Två VM-tävlingar återstår av säsongen. Näst på tur står Spanien som körs 20-23 oktober. VM avslutas i Japan 10-13 november.

Artikeltaggar

Hyundai MotorsportNya ZeelandOliver SolbergRallyRally-VMWRC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.