Våxnäsborna Ibrahim Fattah och Sevhat Demirbag är trötta på det blå styret i Karlstad – och röstade rött.
– Jag tyckte att det var dags att byta, säger Ibrahim Fattah.
Socialdemokraterna storsatsade på områden som Gruvlyckan, Kronoparken, Våxnäs och Rud.
Och lyckades.
– Vi har lovat att göra vad som krävs för att bryta segregationen, säger S-toppen Linda Larsson.
Varför blev det Socialdemokraternas sämsta val någonsin i Storfors när partiet gjorde succé i Karlstad? Hur kommer det sig att så många bönder slutat rösta på Centerpartiet? Och vad var Sverigedemokraternas framgångsrecept i Årjäng?
NWT har åkt från Kyrksten i öst till Sillerud i väst för att prata med gymnasiestudenter, lantbrukare, fabriksarbetare och pensionärer om valresultatet.
Följ med på vår nya Värmlandsresa.
Del 4: Här gjorde Socialdemokraterna succé
Inne på puben i Våxnäs centrum följer fans Färjestad–Skellefteå och utanför strömmar folk in på Ica medan mörkret börjar skymma över stadsdelen.
Sandra Back, 43, och Andreas Blom, 35, kommer direkt från ett föräldramöte på skolan och ska handla.
– Det är väl för att vi tänker rätt här, säger Sandra Back, som är uppväxt i stadsdelen.
Det hon syftar på är valresultatet. Eller Socialdemokraternas succésiffror närmare bestämt.
Socialdemokraterna gick starkt framåt i kommunvalet i Karlstad och på just Våxnäs röstade nästan hälften på partiet.
– Nisser har gjort sitt.
Per-Samuel Nisser har varit kommunstyrelseordförande sedan 2010. Inför detta valet lämnade han sin plats till Alexander Torin (M) som på valnatten dystert fick se huvudkonkurrenten växa.
(S)uccéval
Samtidigt som Karlstadsmoderaterna fick se sin blågröna koalition backa jublade Linda Larsson och Anders Tallgren – toppnamnen för Socialdemokraterna i Karlstad – sent på valnatten. Partiet gick fram med 7,4 procentenheter.
Linda Larsson, som gjorde sitt tredje val som förstanamn, har aldrig varit närmare ett maktskifte än nu.
Över 40 procent i flera distrikt
I efterhand kan Socialdemokraterna se att partiet ökade i nästan i alla valdistrikt i Karlstad.
Resultatet vittnar om att partiet lokalt gjorde en bra valrörelse. En av frågorna som S gick till val på var att bryta segregationen.
Och i flera områden i Karlstad, där den socioekonomiska utsattheten är större än i andra, gick partiet fram starkt. I samtliga valdistrikt i Rud, Gruvlyckan och Våxnäs fick partiet över 40 procent och ökade jämfört med 2018.
Så länge det är vänster är det bra, enligt mig. En högerregering tycker jag inte är bra för förorterna alls.
Våxnäsbon Ibrahim Fattah röstade på Vänsterpartiet i Karlstad och vill se förändring.
– Jag känner att det skulle vara bättre för området jag lever i. Vi har haft högern i Karlstad ett tag nu och staden ser inte så bra ut, jag ska inte ljuga. Så jag tyckte att det var dags att byta till vänstern och ge dem en chans nu – alltså vänsterhållet, säger Ibrahim Fattah och fortsätter:
– Eftersom vänstern är mer socialistiska och är mer för folket så tycker jag att det skulle vara bättre.
Ibrahim Fattah vill se ett vänsterorienterat styre, såväl i Karlstad som i Sverige.
– Så länge det är vänster är det bra, enligt mig. En högerregering tycker jag inte är bra för förorterna alls. Det är inte bara för Våxnäs, utan för Kronoparken och till exempel i Stockholm, Tensta. Alla de platserna. En högerregering hjälper inte oss där.
Vad tror du S och V kommer kunna göra bättre för Våxnäs?
– De kan göra en ny bytespunkt för Våxnäs där fler bussar kommer och göra klart planen för snabbusslinjen. För den behöver vi också. Våxnäs och Kronoparken är ändå de två största stadsdelarna där mestadels av Karlstads invånare rör sig. Vi behöver S-bussen så snabbt som möjligt.
Hans kompis Sevhat Demirbag röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet, men på Vänsterpartiet i kommunen.
– Med en röd kommun här i Karlstad det skulle vara mycket bättre för många ungdomar, säger Sevhat Demirbag.
Han anser att de som styr nu i såväl Karlstad som Region Värmland har gjort sitt.
– Nu har ju Kristdemokraterna och hela det här köret, de blåa, haft sitt här i Karlstad i många år. De har också haft sjukvården här som har gjort att det blivit långa köer så de har varit lite dåliga med det. Jag tycker att i Karlstad borde man ändra till röda och se om det blir lite bättre.
”De mesta av oss här är arbetarklass”
Kön till Coop på Kronoparken växer. Det är många som stannar här efter jobbet och passar på att handla.
I Kronoparken fick Socialdemokraterna över 40 procent i två valdistrikt och lite under 40 i de två andra. I tre av fyra ökade partiet.
Kronoparksbon Alice-Madeleine Svensson, 25, tror att det hänger ihop med den socioekonomiska nivån i området.
– De mesta av oss här är arbetarklass, så det är väl ganska sannolikt att det är rödare. Man har mindre förmögenhet att vara rädd om.
Själv röstade hon på Vänsterpartiet i samtliga tre val. Tidigare har hon röstat på S.
– Jag har mer förtroende för Vänstern än för Socialdemokraterna just nu och tänkte att det kanske var dags för något nytt.
Även hon hoppas på ett maktskifte i kommunen.
– Är det Socialdemokraterna eller Vänstern är det inte så stor skillnad, så länge det är rött.
Lyckades på flera fronter
Socialdemokraternas toppnamn och kandidat till kommunstyrelsens ordförande, Linda Larsson, är så klart glad över valresultatet och är nu mitt i förhandlingarna med andra partier med målet maktskifte.
Varför partiet ökat just i dessa områden tror hon beror på flera parametrar.
Dels de lovade satsningarna som kom i valrörelsen, dels att partiet – även när det inte är val – alltid närvarar i områdena via lokala partiföreningar.
– Grunden för Socialdemokraterna har alltid varit att vi är ett parti för, och för en politik som omfattar, hela Karlstad och då menar vi hela Karlstads kommun. Vi har haft tre prioriterade frågor inför valet och en har varit att vi har lovat att göra vad som krävs för att bryta segregationen.
De satsningar som Linda Larsson nämner är bland annat att man vill bygga ett medborgarcenter på Gruvlyckan, etablera ett nytt vårdboende på Kronoparken och lyfta Rud som område med till exempel en ny park.
– Sedan har vi gått fram med att vi vill satsa en miljon kronor vardera på dessa fyra områden och använda de pengarna i samverkan med de som faktiskt bor där.
Socialdemokraternas valanalys är ännu inte påbörjad men Linda Larsson pekar på att partiet lyckats på flera fronter i Karlstad, vilket kan vara grunden för de goda siffrorna.
– När jag pratat med kollegor nationellt så säger de att S gjort bra ifrån sig i villaområden, men inte lika bra i mer socialt utsatta områden. Det skiljer sig från Karlstad som lyckats i både och, säger hon.
I till exempel valdistriktet Råtorp-Älvåker ökade S med nästan 13 procentenheter.
Det finns alltså inte bara en förklaring till Socialdemokraternas framgång i kommunen.
– Jag tror att väldigt många människor trivs i Karlstad och upplever att man har god tillgång till den kommunala sektorn och välfärden, men att det kan bli bättre. Ser man på statistiken så ökar klyftorna. De rika blir rikare och de som sitter i en sämre sits får det sämre. Och då blir det som en lök på laxen när ekonomin ser ut som den gör i dag.
Det här är fjärde delen av NWT:s serie ”Värmlandsresan”. Här kan du läsa övriga delar:
Så blev den röda bruksorten ett moderatfäste: ”Det får bli någon ordning här nu”Centern blöder på landsbygden – köttbonden Anders: ”Blivit mer ett stadsparti”Här är SD:s starkaste fäste i Värmland: ”Det finns inga färgade här”NWT gjorde ”Värmlandsresan” även före valet. Här hittar du hela den serien: