Trafiksituationen i Karlstad är under all kritik

Insändare
PUBLICERAD:
Att motverka tillgänglighet, framkomlighet och parkeringsmöjlighet på det sätt som sker i Karlstad är ett effektivt sätt att ta död på handel, turism och arbetsliv i stadskärnan, skriver insändarskribenten.
Foto: HP Skoglund
Replik till signaturen ”Helena”, NWT 25 september

Ja, det är många Karlstadsbor och pendlare till kranskommunerna som håller med om att trafiksituationen i Karlstad är under all kritik och köerna vid rusningstid är helt oacceptabelt omfattande i en stad av denna begränsade storlek.

Gator och vägar byggs om på många ställen. Karlstads kommun lägger hundratals miljoner på att bygga rondeller, bussfiler och cykelbanor. Men på nya broar, kringfartsleder och planfria korsningar, det vill säga det som behövs för att få bort de flaskhalsar som skapar köerna, läggs inte en krona. Snarare det omvända. Avsmalnade gator, refuger och höga trottoarkanter, som effektivt stoppar upp trafiken och omöjliggör både omkörningar och vändningar, anläggs överallt. Trafikkaoset och frustrationen blir ett faktum.

Hur kan detta få fortgå under alla år? Ser inte kommunala politiker och tjänstemän att detta inte fungerar? Att motverka tillgänglighet, framkomlighet och parkeringsmöjlighet på det sätt som sker i Karlstad är ett effektivt sätt att ta död på handel, turism och arbetsliv i stadskärnan i en mindre stad i glesbygd, där de flesta är bilberoende.

Det troliga är att beslutsfattarna faktiskt är medvetna om problemen – och är nöjda. De vill att det ska vara ett helvete att försöka ta sig fram med bil. Att det snart varken går att arbeta eller bo i staden är smällar man tar när det ska vara politiskt korrekt. Hållbart tror jag de kallar det.

Pendlaren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.