Centerdöden spred sig som en löpeld över landsbygden i valet.
I klassiska C-fästet Östra Ämtervik tappade partiet nästan fyra av tio väljare jämfört med 2018.
Köttbonden Anders Elfstrand tycker att partiet har förlorat sin själ – men andra står bakom de senaste årens vägval.
– Vi kan ju inte ta in Sverigedemokraterna, vi vill inte ha nazister, säger Gunilla Fridh, som alltid röstat på C.
Varför blev det Socialdemokraternas sämsta val någonsin i Storfors när partiet gjorde succé i Karlstad? Hur kommer det sig att så många bönder slutat rösta på Centerpartiet? Och vad var Sverigedemokraternas framgångsrecept i Årjäng?
NWT har åkt från Kyrksten i öst till Sillerud i väst för att prata med gymnasiestudenter, lantbrukare, fabriksarbetare och pensionärer om valresultatet.
Följ med på vår nya Värmlandsresa.
Del 2: Centerdöden
Gamla Bondeförbundet är inte längre ett landsbygdsparti. Centern har tappat sina riksdagsmandat i bland annat Jämtland, Norrbotten och Kronoberg och generellt förlorat stöd på landsbygden.
I Östra Ämtervik blev C största parti i riksdagsvalet 2018, med 25,5 procent av rösterna.
Nu tappade partiet till 15,2 och är bara fjärde störst i distriktet.
Köttbonden Anders Elfstrand i Humletorp ska precis mata en kalv när NWT kommer på besök. Här bor hans bror och själv har han sina djur på gården, som är belägen på en höjd med utsikt över sjön Vistet.
Tidigare har Anders Elfstrand alltid röstat på Centerpartiet – men inte längre.
– De har gått över mer som ett vänsterparti, och mycket av deras engagemang ligger mer på samhällen och städer nu. Det är faktiskt så. Landsbygd har varit deras starka, det är där de haft sin politik, men det har blivit mer ett stadsparti, säger han.
Han tycker att landsbygden gått utför de senaste 25 åren och pekar på försämrade förutsättningar i form av bland annat ökade kostnader. Det har lett till att många gårdar lagts ned både i Östra Ämtervik, övriga Värmland och hela landet.
– Ska du få en levande landsbygd måste du ha ett jordbruk som har möjligheter att överleva ekonomiskt. Vi kommer aldrig kunna ha samma låga produktionskostnad på livsmedel som i Frankrike eller Italien, men vi måste ändå närma oss. Framför allt drivmedelskostnader, både el och diesel måste det hända något med.
SD har tagit över tronen
Största parti i Östra Ämtervik är numer Sverigedemokraterna, som ökade från 19,3 till 25,5 procent.
– Jag tror det har mycket att göra med slopad reduktionsplikt och drivmedelsskattesänkningen som de gått ut med. Skulle de få igenom det är det klart att det gynnar oss på landsbygden mer än städerna.
Anders Elfstrand tror inte att det är migrationsfrågan som gör att SD växer på landsbygden.
– Det har vi inte ett problem med på det viset som i storstäderna. Kommer det en invandrare och flyttar hit är det ju bra, det är välkomnande, så jag tror inte det är det de vinner på.
Motståndet mot Sverigedemokraterna har varit Centerpartiets stora profilfråga de senaste åren. En hållning som kritiserats av dem som tycker att Centern hör hemma i det borgerliga blocket och hyllats av andra som anser att ledningen med Annie Lööf i spetsen står upp för medmänsklighet.
”Jag tror det blir som med Hitler”
Gunilla Fridh i Fölsvik hör till strategins anhängare.
– Vi kan ju inte ta in Sverigedemokraterna, vi vill inte ha nazister. Det är farligt, högerextremister i hela världen går framåt. Det är fruktansvärt, vi är på 30-talet igen, säger hon.
– Jag tror det blir som med Hitler. Han var så där smart i början och lyckades få med dem mer och mer och skulle rädda ekonomin. Nu är det samma sak.
Det är fruktansvärt, vi är på 30-talet igen.
Gunilla Fridh, Östra Ämtervik
Från altanen kan Gunilla Fridh blicka ut över Fryken. Hennes familj har bott här sedan åtminstone 1750 och själv flyttade hon hit 1977. Några år senare började hon engagera sig i Centerpartiet.
Det blev ett par mandatperioder som ersättare i bildningsnämnden på 1980- och 90-talen och sedan har hon fortsatt att rösta på partiet.
– De har väldigt bra politik när det gäller miljön och det var det viktigaste för mig. Bättre än Miljöpartiet. Centern pratade mer om landsbygden.
Men nu har partiet förlorat sin ställning i Östra Ämtervik och andra liknande bygder.
– De har tappat lite i stinget. De har fallit bakåt och kommit i skymundan. Jag tycker att Annie har varit så himla bra, men det är väl inte så underligt om hon har tappat när hon har fött två barn. Det är svårt att fokusera på båda delarna. Så jag tror det är rätt att det blir en ny, även om jag har gillat henne.
Gunilla Fridh tycker inte att Centern ska ändra sin politik, men att partiet måste bli mer aktivt och vara ute mer bland folk.
Bland grannarna hör hon att många lagt sin röst på Sverigedemokraterna.
– Jag tycker det är så hemskt. Jag blir mörkrädd.
Nils Ahlqvist från Östra Ämtervik var tvåa på Centerlistan i kommunvalet i Sunne. Han tror att partiets väljarbas på landsbygden är skeptisk till samarbete vänsterut.
– För att Centerpartiet ska erhålla fortsatt förtroende hos den allmänborgerliga väljaren när man går över blockgränsen måste man vara väldigt övertygande med vad som är vinsten med det, säger Nils Ahlqvist.
Han tror att många C-väljare har svårt för samarbetet med framför allt Miljöpartiet.
– Det är väldigt få människor på landsbygden som har förståelse för Miljöpartiets resonemang om exempelvis beskattning på drivmedel och energi. Många tycker att deras klimatpolitik missgynnar landsbygdsbor mer än människor i städer.
Vill se en borgerlig statsminister
Personligen hade Nils Ahlqvist gärna sett att Centern hade släppt fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister redan efter förra valet, med villkor för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande.
Han anser att Centern måste hitta ett sätt att vinna tillbaka landsbygden, utan att tappa förtroende i storstäderna.
– Utmaningen är att besvara frågan: Vad är vår identitet och vårt existensberättigande? Hur driver vi bäst politik som gagnar hela landet och inte bara människor innanför tullarna?
– Det menar jag är Centerpartiets existensberättigande i svensk politik, vi är det enda partiet med en geografisk dimension. Jag tror hela partiledarvalet kommer handla om identitetsfrågan.
Det här är andra delen av NWT:s serie ”Värmlandsresan”. Här kan du läsa övriga delar:
Så blev den röda bruksorten ett moderatfäste: ”Det får bli någon ordning här nu”NWT gjorde ”Värmlandsresan” även före valet. Här hittar du hela den serien: