Reser nu mot behagligare klimat

Publicerad:
Tranorna flyttar ofta i stora grupper i plogformation vid vackert väder. De är beroende av uppvindar (termik) för att ta sig fram utan större ansträngning. Foto: Anders Hanson

Det råder högkonjunktur i fåglarnas resebransch. Alla avgångar är fulla och tidtabellerna stämmer. I stora skaror på bred front reser flyttfåglarna söderöver både natt och dag.

Om en dryg månad har runt åttio procent av Sveriges fåglar lämnat landet.

Sammanlagt är det hundratals miljoner individer som lämnar de nordiska länderna för att tillbringa några månader utomlands. De flesta av småfåglarna flyger på nätterna i större och mindre grupper, ibland på ganska hög höjd ner mot varmare områden. På dagarna stannar de och vilar samt äter för att orka vidare.

Några arter flyttar extremt långt bort. Somliga reser dock inte så långt utan nöjer sig med att stanna i Danmark eller södra Sverige, speciellt när vintrarna är beskedliga. Men de allra flesta arterna drar ner mot Sydeuropa som för många är slutdestinationen, men en del fortsätter vidare över Medelhavet till Afrikas kontinent.

Insektsätande småfåglar har som mål områden söder om Sahara eller längre bort.

Silvertärnan flyttar längst

Silvertärnan som finns i Vänerns skärgårdar är en riktig långflyttare. Den är nu på god väg till Antarktis packisområden för att där vänta in återresan fram i vår.

Några fågelarter styr kosan österöver mot Kaspiska havet och länder i mellersta östern eller ännu längre österut. Men övervägande antalet häckande arter i Sverige har sina vintervistelser i Sydeuropa och Afrika.

Ormvråken är efter sparvhöken var vanligaste rovfågel. I oktober flyttar de flesta från Sverige mot vinterkvarteren i Europa.
Foto: Anders Hanson

Vid den här tiden på året i månadsskiftet september och oktober är tranorna på väg ner över Europa med slutmål i Spanien och norra Afrika. Enligt kontroller tillbringar stor del av de svenska tranorna vintern i korkekskogarna i Extremadura i sydvästra Spanien. Dit flyger både gamla och unga. Till våren styr de äldre kosan mot norr medan de unga stannar kvar ett år innan det är dags att flyga till Sverige, och så småningom bilda familj och häcka.

En annan art som flyttar i dagsljus är ormvråken. Nu i oktober drar de flesta ner mot den europeiska kontinenten. Många vråkar stannar numera kvar i landet, främst i Skåne. Och antalet övervintrande ormvråkar verkar öka i takt när vintrarna är lite kortare och mildare.

Några väljer att vara kvar i Värmland hela året.

Stannfåglar är flyttfåglar

Även utpräglade stannfåglar flyttar sporadiskt, dock inte så långt. Arter som talgoxe, blåmes, svartmes och domherre drar i mindre omfattning bort från Sverige på hösten.

Men de allra flesta är kvar i sina hemtrakter och besöker gärna vinterns fågelbord.

Artikeltaggar

Helg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare