Hoppa till huvudinnehållet

Luther planterade inga äppelträd

Publicerad:
Sören Dalevi krönika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns ett känt Luthercitat som du förmodligen hört och som på svenska lyder: ”Även om jorden skulle gå under i morgon skulle jag plantera mitt äppelträd i dag…”.

Det är ett tänkvärt citat. För mig handlar citatet om att aldrig ge upp, att alltid sträva vidare. Jag citerar det gärna själv.

Ibland är saker inte som man tror eller som man tror sig veta. Men det kan vara bra ändå.
Ibland är saker inte som man tror eller som man tror sig veta. Men det kan vara bra ändå. Foto: Mike Groll

Det är bara en sak: citatet kommer inte från Luther. Faktum är att det inte figurerar någonstans i Luthers skrifter eller i någon av de många anekdoter eller berättelser som omger honom.

Ett skriftligt belägg för citatet återfinns först år 1944(!), i ett maskinskrivet brev från en präst till några kollegor. Efter 1950 blir citatet (nästan alltid med påståendet att det skulle komma från Martin Luther) populärt i Tyskland. I synnerhet var det den tyske biskopen Hanns Lilje som använde citatet.

Det påstådda Luthercitatet blir således populärt från 1950-talet och framåt, och kommer av den ”bildade allmänheten” att värderas som äkta. Den används av många, oftast med helt olika politiska agendor. Så kunde till exempel den borgerlige tyske förbundskanslern Helmut Kohl använda det liksom vår egen Olof Palme. Och alltid i betydelsen att aldrig ge upp, trots hopplösa odds. Att alltid sträva vidare.

Den tyske neurologen och vetenskapsjournalisten Hojmar von Ditfurth (1921-1989) publicerade 1985 en bok med titeln Låt oss alltså plantera ett äppleträd. Tiden är inne. Ditfurth beskriver här (med utgångspunkt i ”Luthercitatat”) det allvarliga läget för miljön och människorna, med förstörelse av den naturliga mångfalden, klimatuppvärmning, hunger, pandemier m. m. Men han menar också att vi har en möjlighet att agera mot allt detta. Därav den hoppingivande titeln om att plantera ett äppelträd.

Boken kom att bli en av 80-talets bäst säljande faktaböcker i Västtyskland, och blev dessutom en ledande publikation inom den tyska miljörörelsen långt in på 1990-talet.

Till minne av 500-årsjubileet av reformationen, år 2017, anlades i linje med allt detta en Lutherträdgård i Wittenberg där också den svenske konungen och drottningen planterade ett träd

Men citatet om att plantera träd kommer sålunda inte alls från 1500-talet och Martin Luther, utan från en helt annan tid (andra världskriget och tiden därefter); en tid som var i desperat behov av hopp. Det har dessutom använts mycket i evangeliska kyrkor samt i Tyskland blivit ett bärande motto för miljörörelsen sedan 1980 talet.

Jag tänker att vi kan ta med oss mycket av sensmoralen i citatet in i vår tid, som ju också är en tid i desperat behov av hopp: ”Även om jorden skulle gå under i morgon skulle jag plantera mitt äppelträd i dag…”.

För det är ju - trots allt - en tänkvärd hållning.

Även om Luther aldrig har sagt det.

Artikeltaggar

BiskopenEtik och religionKrönikorSören Dalevi