Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Prioritera Sveriges Nato-ansökan

Publicerad:
Nya regeringen måste prioritera svenskt medlemskap i Nato. Som fullvärdig medlem är det troligt att vi kan få en ledande ansvarsroll i Östersjöområdet.
Nya regeringen måste prioritera svenskt medlemskap i Nato. Som fullvärdig medlem är det troligt att vi kan få en ledande ansvarsroll i Östersjöområdet. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

När Sverige blir fullvärdig medlem kommer Försvarsmakten in i ett nytt avancerat samarbete inom Nato. Vår geografi är viktig i sammanhanget med ett omfattande luftrum och en lång kust, skriver Kjell Göthe.

Vi upplevde en hätsk valrörelse från framför allt vänstern, långt ifrån den sakpolitiska debatt som väljarna hade önskat sig. Men dessbättre tycks hut ha gått hem om än med svag majoritet som utdelning.

Grövsta exemplen på personangrepp stod som vanligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) för. Han kallade bland annat till presskonferens och påstod att en säkerhetspolitisk risk skulle uppstå om de borgerliga vann valet. Särskilt hårt gick han åt Jimmie Åkesson (SD).

Den nya regeringen har sannerligen en rad aktuella inhemska kriser att omgående ta tag i. Men just nu gäller också att prioritera vår Nato-ansökan, det är mycket viktigt. Tyvärr föll debatten om försvars- och säkerhetspolitiken bort under valrörelsen. Men fullvärdigt medlemskap blir avgörande för att vi skall kunna leva i största möjliga trygghet framöver. Ulf Kristersson (M) har bett avgående statsministern Magdalena Andersson (S) att statssekreterare Oskar Stenström (S) får fortsätta som chefsförhandlare när han nu vill puffa på för att få upp tempot i Nato-frågan.

Vårt militära försvar är erkänt dugligt och dessutom Nato-anpassat sedan många år. Vi har därför redan ett gott samarbete på lägre operativ nivå i form av så kallat partnerskap. Till detta kommer att svensk försvarsindustri har bred kunskap och är framgångsrik på exportmarknaden.

När Sverige blir fullvärdig medlem kommer Försvarsmakten in i ett nytt avancerat samarbete inom Nato. Vår geografi är viktig i sammanhanget med ett omfattande luftrum och en lång kust. Armén, flygvapnet och marinen är skräddarsydda för verksamhet i hela Östersjöområdet. De är välutrustade tack vare ett nära och långt samarbete mellan Försvarsmakten och försvarsindustrin.

Vi tillför Nato moderna arméförband med pansar, artilleri och luftvärn. Flottan har Visby-korvetterna och ubåtar i Gotlandsserien, flygvapnet sina stridsflygplan JAS 39 Gripen med avancerad radarteknik. För detta kan vi tacka våra duktiga ingenjörer och medarbetare i Bofors i Karlskoga och Hägglunds i Örnsköldsvik, Saab ibland annat Stockholm, Linköping, Karlskrona och Malmö samt Ericsson.

Framöver kommer det förstås att krävas nya insatser men företagen ligger redan på teknikens framkant. Det är alltså inte bara tjänster från vår försvarsmakt vi har att erbjuda utan vi kan också göra det genom samarbeten i nya industrikoncept.

De nordiska gemensamma flygstyrkorna i Nato består av cirka 250 toppmoderna flygplan, som skall placeras ut på strategiskt viktiga baser. Med vårt broderland Finland kommer att krävas ett ytterligare utvecklat samarbete inom armén för att vi gemensamt skall kunna övervaka deras långa gräns mot Ryssland. Vi kommer troligen också att få i uppgift att med trupp bidra till de gemensamma Nato-förbanden i Baltikum och Polen.

Gotland är strategiskt viktigt att försvara för Nato. Det är sannolikt att Sverige på grund av sitt läge och förmåga kan få en ledande ansvarsroll för del av Östersjöområdet. Som bonus för oss tillkommer att utvecklingen också kommer att stärka det nordiska samarbetet. Förhoppningsvis kan Föreningen Norden hitta nya uppgifter att ta tag i. Så visst är det hög tid för nya regeringen att gå på offensiven i frågan om svenskt Nato-medlemskap.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

BAE Systems Bofors ABEricssonFinlandFlygvapnetFöreningen NordenFörsvaretFörsvarsmaktenJAS 39 GripenJimmie ÅkessonKarlskogaKarlskronaKjell GötheKockumsLinköpingMalmöMarinenNatoÖrnsköldsvikPeter HultqvistPolenRegeringenRysslandSaabSäkerhetspolitikSigneratStockholmUlf Kristersson