Travkrönika: ”Vi ses inte i Skellefteå på lördag”

Publicerad:
Oliver Johansson är inte helt imponerad av vissa travbanor. Läs hans tankar om helgens V75-omgång i Skellefteå i veckans krönika.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter förra helgens tävlingar på Solvalla behövde jag nästan återhämta mig. Det var faktiskt lite elitloppskänsla inför den omgången och sporten levde verkligen upp till sina förväntningar. Den här veckan ska vi rikta blickarna norrut och V75 tävlingarna ska arrangeras i Skellefteå.

Tröttsamt, kallt och livlöst känner jag.

Vissa banor är mer attraktiva att besöka än andra. Det handlar mest om hur de ligger till geografiskt men också vilka travhästar som kommer på besök. Man vill alltid se dom bästa, oavsett sport och det är ingen slump att det var mycket publik på Solvalla förra veckan jämfört med vad det kommer vara i Skellefteå på lördag. Visst Solvalla ligger mer centralt i landet och det var finaler men ingen besökare kommer någonsin sätta sig i en bil och åka upp till Skellefteåtravet till helgen. Svag omgång dessutom, tycker jag.

Med det sagt så vill jag säga att det finns flera travbanor i Sverige jag helt enkelt inte får grepp om. Det känns som att Hoting, Karlshamn och Oviken för att nämna några, är banor som bara står och åldras.

Det är klart att det är charmigt med äldre bebyggelser och jag kan tänka mig att träningsförhållandena är kanon på dessa anrika banor. Människor som har varit runt travet en längre tid och börjat sina karriärer här ställer sig inte i samma ringhörna som jag och det respekterar jag, såklart.

Men att köra tre tävlingsdagar om året känns oseriöst och ganska löjligt om jag ska vara helt ärlig.

Alla banor förtjänar såklart lite uppmärksamhet och deras tävlingsdagar är säkert jätteroliga för de som bor i kommunen. Men om vi ska vara realistiska så är det är dags att ansvariga för dessa travbanor inser att utvecklingen går framåt och det är dags att hoppa på det tåget. Vill man inte fräscha upp eller renovera sina hederliga travbanor så kan man lika gärna stängda dom. Hellre det än att dom står och förfaller.

Jag har inte nämnt alla inblandade banor men jag tror ni vet vart jag vill komma. Spontant så känner jag att om man ska locka publik, bra hästar och framförallt ta betalt för inträde behöver man rusta upp rejält. Det är verkligen nödvändigt på flera platser och ska man bedriva en seriös verksamhet med seriöst travsport så behöver man minst sagt en attraktiv och välfungerande anläggning.

Vi ses inte i Skellefteå på lördag.

V75 Skellefteå

Trots att jag inte kommer besöka Skellefteås travbana så kommer jag självklart att spela V75. Vi var nära förra veckan men Hail Mary orkade tyvärr inte hela vägen. Omgångens bästa skräll Robthebank vann dock enkelt till 18 gånger pengarna. Hoppas någon mer tog betalt där. Vi jobbar vidare.

Här är nycklarna inför lördagens tävlingar:

V75-1

4 Maybach W.F har fått hårdhet på slutet och motståndet är betydligt enklare nu.

9 Laredo Boko var duktig som tvåa förra helgen och blir befogad favorit här. Bra chans felfri.

10 I Can Steel står perfekt inne i klassen och trivs med förutsättningarna. Motbud.

V75-2

5 Timo Jutila har tabbat sig i dom två senaste starterna. Räknas om han sköter sig.

7 Wowfactor ska tävla barfota runt om. Startsnabb och ett möjligt skrällbud här.

V75-3

1 Stjärnblomster fick ett perfekt spår och ser svårslagen ut här. Jag vill dock gardera henne.

7 Grisle Odin G.L kommer utmana Stjärnblomster rejält. Spännande duell mellan dessa att vänta. Möjligt lås.

10 Don Viking är spurtstark och är ett lyxstreck om man garderar. Jätteskräll.

V75-4

1 Samedi är intressant och fick ett drömläge. Spelvärdet tycker jag är bra och jag kommer spika henne på flera system i helgen.

5 Olly Håleryd är bra och presterar jämnt. Främsta motbudet till mitt spikförslag.

10 Golden Oppurtunity har jag varnat för tidigare. Kommer ifrån seger och kan skrälla med rätt resa.

V75-5

3 Readly Lavec blir jättefavorit här. Stor chans att han spårar varje meter men procenten är väldigt, väldigt hög. Får se hur jag gör.

7 Reddington och 9 Even’s Cool Boy är två skrällar man måste strecka om man garderar jättefavoriten.

V75-6

3 Pretty Devil står ganska tufft till men han vet hur man vinner långa lopp. Streckas.

5 Rambunctious Ravin trivs över distansen och slog en väldigt bra häst senast. Skräll.

10 L.L Royal spurtade sylvasst senast och formen är på topp. Med rätt ryggresa tror jag han blir farlig.

V75-7

3 Fabulous Pellini är bra men möter hyfsat motstånd här. En favorit jag måste gardera.

6 Ellis Pride har skrällt innan på V75 och han går inte att nonchalera i avslutningen.

7 Beat Generation har matchats hårt men rapporterna låter bra. Min förstahäst.

Oliver spaning

Spiken: 1 Samedi. Kan vinna från ledningen eller på open stretch.

Draget: 5 Rambunctious Ravin är inte helt borta.

Överspelad: 3 Fabulous Pellini torskar när miljonerna ska fördelas. Tror jag.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här.

Artikeltaggar

KrönikorTravV75

Läs vidare