Hoppa till huvudinnehållet

Tekningsdetaljen Mitell lyfte på fredagsträningen: ”Kommer göra stor skillnad”

Publicerad:
Färjestad nötade tekningar under fredagens träning.
Färjestad nötade tekningar under fredagens träning. Foto: Solveig Voyce

Att Färjestad skulle träna special teams och tekningar på fredagen var ingen högoddsare. Men det var en viss detalj i tekningsmomentet coach Mitell hade tryckt extra mycket på.

– Vi tränade på det idag, och vi tränar förmodligen på det på måndag igen, säger FBK-coachen.

Det var inte bara de ”vanliga” tekarna som ställde upp i tekningsmomentet på fredagsträningen. Hela kedjorna tog position, pucken släpptes, det krigades om andrapuck, spelet sattes igång, Mitell blåste av och så gjordes övningen om och om igen.

– Nu när vi inte har så etablerade tekare behöver de andra vara på tå. När man tittar på situationerna i detalj är det en 50/50 när domaren släpper pucken, sen är det en 50/50 på vem som vinner nästa puck också och där har vi inte varit bra. Det kommer göra stor skillnad för vårt spel om vi kan ta oss upp till 50/50, att vi får lika många som dem. Nu är det 70/30, om ens det.

FBK:s tekningsstatistik i SHL säsongen 22/23

Färjestad-Leksand: 30-27 (FBK vann matchen)

Färjestad-Växjö: 23-43 (FBK vann matchen)

Linköping-Färjestad: 36-35 (Linköping vann matchen efter straffar)

Skellefteå-Färjestad: 34-24 (Skellefteå vann matchen)

Färjestad-Skellefteå: 25-38 (Skellefteå vann matchen)

(Det fetade laget vann tekningsstatistiken den matchen).

Mitell utvecklar:

– I Skellefteå hade vi 12 av 14 torsk i penalty killing rätt bak. Det blir kämpigt då och det blir mycket tid i egen zon för oss. Det kommer inte vara löst på en vecka. Vi tränade på det idag, och vi tränar förmodligen på det på måndag igen.

Så har FBK-spelarna tekat hittills

Henrik Björklund: 58,62%

Linus Johansson: 50,91%

Victor Ejdsell: 40,32%

Marcus Westfält: 36%

Remi Elie: 33,33%

Per Åslund: 33,33%

Daniel Viksten och Oscar Lawner spelar inte mot Timrå. De saknas på grund av personliga skäl men väntas vara tillbaka på måndag.

– Carl Jakobsson och Lucas Forsell går in och spelar, säger Mitell.

PP-träning

Med duons frånvaro körde Marcus ”Lilliz” Nilsson med Michael Lindqvist, Per Åslund, Henrik Björklund och Theodor Lennström medan Linus Johansson körde PP med Joakim Nygård, Victor Ejdsell, Remi Elie och Ville Pokka.

– Vi vill skaka om lite och se om vi kan få lite liv i det hela. Det är en del, special teams behöver upp ett snäpp. Det lilla vi gjorde på träning idag såg bra ut, säger Mitell.

Han fortsätter:

– Det är tidigt på säsongen, vi behöver inte gör en superstor grej av det men vi behöver också förstå att om vi vill vara ett topplag duger det inte att ha de detaljerna i spelet individuellt. Lite mer konsekvent individuellt över 60 minuter så får vi med oss lite fler poäng, då behöver vi inte ha tre raka torsk till och ligga tia i tabellen och så ska det börja analyseras på allt möjligt. Ta tag i det direkt, gör något åt det, träna på det och se till att vara bättre imorgon.

Hur känns gruppen idag?

– Det är klart att det är frustrerat och förbannat. Igår efter match var det definitivt irriterat. Det är så det ska vara. Vi försökte titta på videon idag hyfsat nyanserat och det är uppenbart att det är en del detaljer som behöver bli bättre. Samtidigt så var allt inte skit i Skellefteå och ganska mycket var bra igår också. Det grinar emot och är motstuds för oss medan de får in pucken. Det är lite tudelat.

Färjestads special teams

På 21 numerära överlägen har Färjestad gjort två mål. Det ger en powerplayprocent på 9,52. Bara Leksand och Frölunda är sämre hittills den här säsongen (9.09% respektive 5%).

Färjestad har haft 21 numerära underlägen. På dessa har man släppt in åtta mål. Det ger en PK-procent på 61,90 vilket är den sämsta i ligan.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySHLTimrå IK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.