Hoppa till huvudinnehållet

Så blev den röda bruksorten ett moderatfäste: ”Det får bli någon ordning här nu”

Publicerad:
”Nu får de ju ta tag i det här med politiken i Storfors”, säger Kri Henning, som längtar efter att bryta S-dominansen.
”Nu får de ju ta tag i det här med politiken i Storfors”, säger Kri Henning, som längtar efter att bryta S-dominansen. Foto: Viktor Sunnemark

Socialdemokraternas sämsta val någonsin – och Moderaternas bästa.

De rödas kalldusch och den blå sidans triumf bäddar för ett historiskt maktskifte i Storfors, där S kan tvingas gå i opposition för första gången.

– That’s it, nu måste foten ner, säger Kri Henning, som gladeligen röstade blått.

Men vad Moderaterna faktiskt vill åstadkomma är oklart.

Varför blev det Socialdemokraternas sämsta val någonsin i Storfors när partiet gjorde succé i Karlstad? Hur kommer det sig att så många bönder slutat rösta på Centerpartiet? Och vad var Sverigedemokraternas framgångsrecept i Årjäng?

NWT har åkt från Kyrksten i öst till Sillerud i väst för att prata med gymnasiestudenter, lantbrukare, fabriksarbetare och pensionärer om valresultatet.

Följ med på vår nya Värmlandsresa.


Del 1: Det historiska valet i Storfors

Det är inga långa köer till kassan på Coop den här vardagsförmiddagen. Personalen hinner ta en paus innan det är dags att skanna nästa kunds varor.

Det har gått drygt två veckor sedan kommunvalet i Storfors, som redan gått till historien. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna blivit så svagt – och aldrig har Moderaterna gått så starkt.

Hos många Storforsbor har förvåningen fortfarande inte lagt sig.

– De har ju haft majoritet i många år och det hade jag tagit för givet. Men det ska man inte göra, säger Bo Löfgren, som röstade på S i kommunvalet och tidigare har varit aktiv i partiet.

Hur tycker du att de har skött kommunen?

– Ja, det tycker jag är bra. Men jag vet inte, något missnöje är det tydligen. Men jag har inte hört vad det beror på att det blev så. Det kanske är jag som är godtrogen, men jag trodde det skulle fortsätta så här.

Bo Löfgren trodde och hoppades att Socialdemokraterna skulle behålla makten.
Bo Löfgren trodde och hoppades att Socialdemokraterna skulle behålla makten. Foto: Jonas Andersson

Kanske mest förvånad av alla blev Eva-Lotta Härdig Eriksson, som var andranamn på S-listan. Dagen efter valet sade hon till NWT att hon kommer flytta från Storfors om Moderaterna kommer till makten och får kommunalrådsposten.

– Det var en chock. En fullständig chock. Sossarna har styrt i Storfors alltid och jag hade inte landat i det. Nu har jag gjort det, säger hon ett par veckor senare.

Valresultatet kom som en fullständig chock för Eva-Lotta Härdig Eriksson.
Valresultatet kom som en fullständig chock för Eva-Lotta Härdig Eriksson. Foto: Viktor Sunnemark

Nu har partiet börjat analysera vad som gick fel. En av Eva-Lotta Härdig Erikssons förklaringar är att S tappar stöd i mindre kommuner i hela landet, en annan är att partiet inte har lyckas nå ut till yngre.

– Sen tror jag att många vill ha förändring.

Stormigt

Under den senaste mandatperioden stormade det kring flera frågor i Storfors. Etableringen av en fiskodling, försäljningen av Lungsunds camping och stiftelsen Björkåsens fastighetsaffärer är exempel på heta lokala debattämnen.

Eva-Lotta Härdig Eriksson anser att det har varit negativt för S. Hon tror också att många invånare kopplar affärerna direkt till kommunalrådet Hans Jildesten.

– Men det är ju inte Hasse själv, det är vi som parti i så fall. Han sitter på mycket erfarenhet och jag tycker han har skött det bra. De beslut som fattats har skett i den kommunala beslutsprocessen.

Stormarna i Storfors har varit negativa för Socialdemokraterna, anser Eva-Lotta Härdig Eriksson.
Stormarna i Storfors har varit negativa för Socialdemokraterna, anser Eva-Lotta Härdig Eriksson. Foto: Viktor Sunnemark

Hans Jildesten har varit kommunalråd i tolv år. Eva-Lotta Härdig Eriksson tror att det är svårt för politiker att sitta kvar så lång tid utan att väljarna tröttnar.

– Jag tror överlag inte att det är bra att de sitter så länge. Jag tror att du blir lite fartblind eller ser tunnelseende.

Innan intervjun avslutas vill Eva-Lotta Härdig Eriksson passa på att gratulera Moderaterna.

– De har gjort ett bra val, det är bara att konstatera. De har haft många yngre med sig också. Det har ju inte vi.

”De har förstört”

Desto nöjdare är Gunnar Olsson. Han är trött på Socialdemokraterna och Hans Jildesten och kritisk till hur kommunen har skötts de senaste åren.

– De har förstört Lungsunds camping. Köpte dyrt och sålde billigt. Och han som köpte la ner, säger Gunnar Olsson och nämner även fiskodlingen och satsningen på en padelhall.

– Allt med padel är ju på väg neråt. Det finns väl annat att satsa på.

Gunnar Olsson är kritisk till Socialdemokraterna och hoppas på maktskifte.
Gunnar Olsson är kritisk till Socialdemokraterna och hoppas på maktskifte. Foto: Jonas Andersson

Kri Henning bor i Bjurtjärnstrakten mellan Storfors och Karlskoga. Hon var medlem i Moderaterna ”för länge sedan” och hennes bror stod på listan i valet.

För Kri Henning skulle ett maktskifte vara efterlängtat.

– Alltså, nu får de ju ta tag i det här med politiken i Storfors. De bluddrar ju bort alla pengar och herregud. Nej, det får bli någon ordning här nu. Så är det, that’s it, nu måste foten ner. Så, säger hon och stampar i marken.

De bluddrar ju bort alla pengar och herregud.
Kri Henning, Storfors
"Nu måste foten ner”, säger Kri Henning.
"Nu måste foten ner”, säger Kri Henning. Foto: Viktor Sunnemark

Vad är det som inte fungerar?

– Men det har hänt så mycket saker här bakom kulisserna, du kan bara ta Lungsundspensionatet, det är allmänt känt att kommunen sålde det för en underpeng när de hade köpt. Varför köper de in ett pensionat? Hallå? De kan inte hålla på med våra pengar så här. Nej, nu är det slut, nu tar vi över.

Varför tror du att Moderaterna kan fixa det här?

– Vi måste hitta på någonting, that’s it. Det är inte säkert att det blir bättre, men vi måste ge det ett försök. När det inte funkar med dem som sitter där nu måste vi hitta på någonting och det har vi gjort nu.

Värmlands starkaste M-fäste

Moderaterna är partiet som de senaste åren lyckats locka nya unga medlemmar och profilerat sig genom att hårt ifrågasätta Socialdemokraterna.

Med 25,7 procent i kommunvalet är Storfors den kommun i Värmland där Moderaterna är allra starkast.

Bara drygt sex procentenheter skiljer till Socialdemokraterna. I förra valet var differensen mellan partierna mer än 36 procentenheter.

– När vi satt på valvakan på natten sa jag att det här är otroligt. Det hade jag inte räknat med. Men jag är glad att folk räknar med oss och nu måste vi försöka leva upp till det här, säger Peter Farrington, ordförande för Moderaterna i Storfors och tredjenamn på listan i valet.

M-veteranen Peter Farrington har just fått uppleva ett lokalt valresultat han aldrig tidigare kunnat drömma om.
M-veteranen Peter Farrington har just fått uppleva ett lokalt valresultat han aldrig tidigare kunnat drömma om. Foto: Viktor Sunnemark

NWT ber Storforsmoderaterna om en intervju och den sker i partiveteranens villa i Kyrksten i den sydöstra delen av Storfors kommun. Med är även de betydligt färskare partimedlemmarna Martina Eriksson och Lina Øygarden, som båda valts in i kommunfullmäktige för första gången.

Peter Farrington har varit aktiv i partiet i mer än 20 år och har aldrig tidigare varit i närheten av ett valresultat som årets.

– Många vill ha förändring.

Varför, tror du?

– Det är budgeten, ekonomin. Det är nästan hundra procent säkert.

Storfors kommun har en ansträngd ekonomi, konstateras i årsredovisningen för 2021. Minusresultatet på 13 miljoner kronor från 2019 är till största delen återställt, men det krävs ett plusresultat i år för att hämta igen även de sista miljonerna.

Martina Eriksson och Lina Øygarden är två av de nya medlemmarna i Moderaterna i Storfors. De har redan fått tunga roller i partiet.
Martina Eriksson och Lina Øygarden är två av de nya medlemmarna i Moderaterna i Storfors. De har redan fått tunga roller i partiet. Foto: Viktor Sunnemark

Moderaterna är övertygade om att detta är förklaringen till partiets framgång.

– Vi har försökt vara tydliga mot våra väljare att vi behöver få en ekonomi i balans och egentligen inte lovat så mycket annat, säger Martina Eriksson.

Oklar riktning

Än så länge har Moderaterna inte lyckats sy ihop någon majoritet och det är fortfarande möjligt att Socialdemokraterna kan sitta kvar i samarbete med andra partier.

De moderata företrädarna vill inte kommentera de pågående förhandlingarna. De har heller inga tydliga besked om vad de vill åstadkomma om de lyckas ta makten.

– För att få någonting riktigt måste vi få budgeten i balans och ha ett plusresultat. Vi kan inte gå back varje år, säger Peter Farrington.

– Vi värnar om kommunen och vi känner väl att vi behöver få till en liten förändring, helt enkelt. Det är just med fokus på främst ekonomin, säger Martina Eriksson.

– Ekonomin är en sån sak, som när man får insikt i det inser man vilket stort problem det faktiskt är, och någonting som måste lösas innan man kan göra någonting annat egentligen, säger Lina Øygarden.

Vi kan inte gå back varje år.
Peter Farrington, Moderaterna
En budget i balans är det viktigaste för Peter Farrington.
En budget i balans är det viktigaste för Peter Farrington. Foto: Viktor Sunnemark

Hur ska ni få ordning på ekonomin?

– Det är ett hårt jobb som ligger bakom för att kunna få ordning på det, säger Peter Farrington.

Säg att ni får ekonomin i balans, vad har ni för visioner för Storfors på sikt?

– Får man ekonomin i balans gynnar det alla kommuninvånare. Då kan man satsa på vissa saker.

Vad skulle du satsa på om du hade obegränsat med pengar?

– Först och främst skulle jag vilja försöka rätta till alla gator.

Det här är första delen av NWT:s serie ”Värmlandsresan”. Inför valet gjorde vi en artikelserie med samma namn. Här kan du läsa alla texter i den:

Här är alla artiklar i NWT:s valserie Värmlandsresan

Artikeltaggar

KyrkstenModeraternaPolitikSocialdemokraternaStorforsStorfors kommunStorfors kommunVal 2022Värmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.