Sjukvården har misslyckats än mer i år med att ge vård inom maxväntetiden i flera kategorier, enligt en delårsrapport för 2022.
Bedömningen är att Region Värmland inte kommer nå resultatmålet för tillgänglig vård vid slutet av året.
Region Värmlands kapacitet att ge specialistvård inom vårdgarantins 90 dagar har försämrats 2022 jämfört med året innan. Det visar regionens delårsrapport baserad på årets sju första månader.
Drygt hälften av dem som stod i kö till specialiserad somatisk vård, alltså sjukhusvård för fysiska åkommor, fick ett första besök inom vårdgarantins maxväntetid på 90 dagar. Samma period förra året låg siffran på 59 procent.
Varför har det skett en försämring och vad beror det på?
– Tillgängligheten har minskat framför allt på grund av brist på sjuksköterskor. Detta har lett till en medicinsk prioritering där fokus ligger på att hålla öppet vårdplatser samt övrig akut-, och högt medicinskt prioriterad sjukvård. Till högt medicinskt prioriterad sjukvård räknas till exempel cancervård där vi följer nationella riktlinjer väl, skriver områdeschefen för slutenvården Mikael Bergenheim i ett mejlsvar.
I Värmland får patienter vänta längre i operationskö, eller för annan åtgärd, jämfört med genomsnittet i landet. Här fick 45 procent hjälp inom tidsgränsen, i riket var motsvarande siffra 58 procent. Siffrorna är baserade på resultat från årets sju första månader.
Varför är kön till operation längre i Värmland jämfört med rikssnittet?
– Samtidigt som andelen patienter som opererats inom ramen för vårdgarantin minskat något har den faktiska kön, det vill säga hur många patienter som väntar på operation minskat rejält. I dag väntar cirka 400 patienter färre än för ett år sedan och cirka 1000 patienter färre än för två år sedan.
– För att minska väntetiden ytterligare har vi arbetat med kökortning internt och köpt vård av externa vårdgivare. Vi har till exempel just inlett ett samarbete med en vårdgivare i Norge.
Nytt stöd ska säkra vårdgarantin
Region Värmland har infört en ny stödfunktion för att hantera remisser. Till Vårdgarantikansliet kan både patienter och anställda inom sjukvården höra av sig för att lösa problem där vårdgarantin inte uppfylls.
– Vårdgarantikansliet arbetar tillsammans med verksamheten för att finna vårdplatser hos privata vårdgivare. Funktionen stöttar verksamheten i att arbeta med köerna. Man har kunskap och kompetens inom området vårdgaranti och kan ge information till patienter som inte vet riktigt var de befinner sig i regelverket, skriver Petra Lundgren områdeschef för område vårdkvalitet.
Hon tillägger:
– Kansliet arbetar praktiskt genom att kontakta patienter och erbjuder vård hos privat vårdgivare. Förhoppningen är att patienter ska komma snabbare till vård.