Nu blir Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter tv-serie i en ny storsatsning. Delar av inspelningarna sker i skogarna mellan Karlskoga och Degerfors och NWT pratar med huvudrollsinnehavarna samt regissören som utlovar ett episkt drama i stil med "Sagan om ringen".
Långt bort i ingenstans, vid slutet av en grusväg med vattenpölar stora som kratrar ligger en liten tjärn. Svart vatten med mossa omkring, tall och gran, bumliga stenar. Tjärnen har Ronja Rövardotter gjort till sitt eget, det är en plats för ensamma tankar. Här finns säkert också rumpnissar och grådvärgar.
– Ronja är en fantastisk tjej, utbrister Kerstin Linden.
Hon sitter lite rastlös på en campingstol nära tjärnen där dagens scener ska spelas in. Det är Kerstin Linden, 14, som gör rollen som Ronja.
– Jag kan förstå Ronja på många olika sätt, hon vill kunna leva sitt eget liv. Hon är också väldigt mån om rättvisa. Och väldigt äventyrlig! Det är jag också.
Nära 4000 barn har sökt till två ledande rollerna. Jack Bergenholtz Henriksson, 13, spelar Birk Borkason.
– Birk är en kille som har det tufft hemma. Föräldrarna är inte så snälla, han är ganska försiktig av sig, förklarar Jack Bergenholtz Henriksson.
– Han vill lära känna människor som är vänliga mot honom.
– Det vill Ronja också, skjuter Kerstin in.
– Båda de här barnen har ju bara ett rövarband med gamla gubbar att hänga med.
Det finns en uppenbar kemi mellan de båda, ljudvolymen är hög och skrattet alltid nära.
– Jag hade stenkoll på Ronja innan jag fick den här rollen, fortsätter Kerstin Linden som medverkade i fjolårets nyinspelningen av "Utvandrarna".
– Jag med, jag har jobbat på Astrid Lindgrens värld och älskar storyn om Ronja, säger Jack.
– Ronja är så jäkla cool. Hon är modig.
– Storyn utspelar sig typ på medeltiden och det handlar om två rövarband som hatar varandra. En kille och en tjej växer upp i varsitt rövarband och till en början hatar de också varandra, men med tiden börjar de gilla varandra och blir de bästa vänner.
"Handlar om att fånga hjärtat”
Hans Rosenfeldt har skrivit manuset till den här tolkningen av Astrid Lindgrens roman. Regisserar gör Lisa James Larsson, som tidigare bland annat gjort fjolårets stora juldrama i SVT "En kunglig affär". Dessutom har hon regisserat flera avsnitt av de brittiska serierna "Brittania" och "Victoria".
– Jag är uppväxt i London och hade inte sett den första filmatiseringen när jag fick läsa manuset. Ronja var inte en del av min barndom, jag kan förhålla mig fritt till boken och Hans Rosenfeldts manus som jag direkt förälskade mig i.
Det är snart 40 år sedan Tage Danielsson regisserade Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Alla Edwall och Hanna Zetterberg i den första filmatiseringen. Då stod Dalsland värd för en stor del av naturscenerna, nu är det Ugglehöjdens naturreservat som hyser delar av inspelningarna.
– Det handlar om att fånga andan, hjärtat, i Astrids berättelse, fortsätter Lisa James Larsson.
– Jag vill hitta en episk, men samtidigt intim känsla. Jag tänker "Sagan om ringen"-filmerna. Ett familjeäventyr, snarare än en barnserie. Det ska fånga mormor lika starkt som sjuåringen.
Hon har en svensk mamma och en brittisk pappa, engelska ord och uttryck smyger sig hela tiden in i hennes meningar.
– Jag måste bli kär i storyn och hitta exakt rätt skådisar för att det ska funka. Det måste finnas en enorm passion och en no arseholes policy. Alla måste dela på ansvaret, ha samma vision.
Vi nämner Pippi Långstrump, en figur som Lisa James Larsson ser som Ronjas raka motsats på flera sätt.
– Pippi är ett väldigt osett barn. Ett barn som måste hitta på en massa saker för att få folk omkring sig. Ronja är det tryggaste, mest sedda barn du kan tänka dig. Hon är älskad av mamma och pappa, alla rövare och Skalle Per. Hon är så självklar.
Till skillnad även från Ronjas blivande vän Birk Borkason.
– Birk är inte alls sedd på samma sätt. Han har det tuffare.
I övriga roller
Christopher Wagelin (Mattis), Krista Kosonen (Lovis), Sverrir Gudnason (Borka) och Maria Nohra (Undis).
"Väldigt stora känslor”
Lisa James Larsson beskriver huvudstoryn som en uppväxtskildring, vägen mellan barndom och tonår.
– När Ronja förstår vad hennes pappa faktiskt sysslar med, upplever hon det som ett stort svek. Far och dotter är så otroligt tighta i början, de är som i symbios, men när Ronja ser honom som den man han är – och inte som den perfekta pappan – förstår hon livet på ett nytt sätt. Förlust och försoning blir två återkommande teman. Väldigt stora känslor, vilket passar mig jättebra.
Hon skrattar och höjer händerna.
– Jag vill inte göra något grått, jag vill göra drama med enorma vändningar, allting hela tiden på liv och död. Det ska vara episkt!
När det gäller sagoväsen och annat skrômt kommer serien att luta sig en hel del mot modern digital teknik.
– Vi jobbar med samma företag som ligger bakom Star Wars-serien "The Mandalorian". Våra creatures kommer att vara troliga. Men samtidigt ska vi ha med det organiska. Så en del varelser är på riktigt med smink och en del är digitalt skapade. Om vi har en riktig räv i bild samtidigt som en vildvittra, ska man inte se vilken som är riktig och vem som är digital. De ska tillhöra samma värld.
Ronja Rövardotter görs i tolv avsnitt över två säsonger med premiär i slutet av nästa år på Viaplay.