Hoppa till huvudinnehållet

Här saknar var fjärde elev gymnasiebehörighet: ”Skolan är inte likvärdig”

Publicerad:
Skolverkets statistik visar på stora betygsklyftor i Värmland.
Skolverkets statistik visar på stora betygsklyftor i Värmland. Foto: Jessica Gow/TT

Nationellt saknar 15 procent av eleverna som lämnar grundskolan fullständiga betyg. Detta visar Skolverkets nya statistik.

I Värmland finns stora skillnader mellan kommunerna.

De värmländska elevernas möjligheter till vidareutbildning efter grundskolan varierar kraftigt, visar Skolverkets statistik. Medan 94 procent av eleverna lämnar nian med gymnasiebehörighet i Hammarö kommun, är det knappt tre fjärdedelar som gör det i Sunne.

74,8 procent av eleverna har behörighet till gymnasiets yrkesprogram.

– De stora skillnaderna mellan kommunerna över landet visar att skolan brister i sitt kompensatoriska uppdrag. Skolan är inte likvärdig. Den tillträdande regeringen måste sätta skolan högst upp på dagordningen och presentera tydliga förslag till hur staten ska ta över skolans finansiering, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

En av faktorerna, enligt Jaara Åstrand, är bristen på lärare.

– Alla elever måste få samma chans att lyckas och den viktigaste faktorn för det är lärare. Därför måste den akuta lärarbristen åtgärdas omedelbart.

Artikeltaggar

BetygSkola och utbildningSkolverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.