Elnätsföretaget höjer priserna – så mycket dyrare blir det

Publicerad:
Genrebild. Foto: DENNIS YLIKANGAS

Den 1 oktober höjer elnätsföretaget Ellevio sina priser, vilket påverkar kunder runt om i landet – inklusive Värmland.

Enligt Ellevio har de kraftigt ökade elpriserna också påverkat kostnaden för elnäten.

På sin hemsida skriver företaget: ”Det här är självklart inget roligt besked att ge våra kunder, när många redan känner en stor oro för sin ekonomi.”

Det handlar om en ungefärlig höjning på 10-25 kronor i månaden för de som bor i lägenhet och 50-150 kronor i månaden för de som bor i en villa.

Ökningen har att göra med så kallade nät- eller överföringsförluster. När en del av den el som transporteras i kablar försvinner på vägen till kunden, måste den förlusten sedan också kompenseras av elnätsbolagen.

– Det innebär att när elen blir dyrare så blir det även dyrare för oss. Precis som alla andra förlorar elnätsföretagen kolossalt mycket pengar på höga elpriser, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till Mölndals-Posten.

I tabellen nedan kan du se exempel på hur olika typkunder i Värmland påverkas. Prishöjningen visas i kronor per månad, inklusive moms:

Västra Svealand
AbonnemangElförbrukningBoendeformPrishöjning kr/mån
Lägenhet 16A2 000 kWh/årt.ex. lägenhet12
Enkel 16A5 000 kWh/årt.ex. fritidshus8
Enkel 20A10 000 kWh/årt.ex. mindre villa-3
Enkel 20A20 000 kWh/årt.ex. villa13
Tid 25A30 000 kWh/årt.ex. villa med elvärme37
Enkel 35A30 000 kWh/årt.ex. stor villa25
Enkel 63A50 000 kWh/årt.ex. fastighet53

Källa: Ellevio

Torsdagens elpris 148 procent dyrare än gårdagen – 3,99 kronor som dyrastButiken julskyltar i september – med elkostnaden: ”Ska vara tydligt”Kärnkraft en kassako för Karlstads kommun – tjänar mångmiljonbelopp på elkrisenSå slår elkrisen mot kommunerna – Karlstad kan förlora 100 miljonerElkrisen: Larmet från företagarna – efter fyrdubbla räkningar: ”Hela systemet påverkas”Extrem ökning av fjärrvärmekunder: ”Väldigt förmånligt rent ekonomiskt”

Artikeltaggar

EkonomiElEllevioVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare