Entreprenörerna bakom Bowter i Arvika hoppades att en drake skulle vilja investera i elbåtsföretaget när de var med i SVT:s Draknästet.
Efter pitchen hade företaget inte en drake - utan fyra.
– Det är helt fantastiskt, säger Joakim Spetsmark, en av grundarna.
Snart ska företaget pitcha i ett ännu större draknäste - i Silicon Valley.
Programmet sändes på torsdagskvällen men går att se på SVT Play. Där ser man hur medgrundaren Jonas Ulveseth gör en säker pitch inför de svårflirtade drakarna.
Han förklarade att företaget ville ha en investering på 4 miljoner kronor, mot en ägarandel på åtta procent. Den tänkta dealen bygger på en värdering av bolaget på 50 miljoner kronor.
Pengarna ska användas till att bygga ut produktionskapaciteten och skala upp hela affären, förklarade han.
Ville ha tech-miljardären
Han riktade sig särskilt till Jacob de Geer, tech-miljardär och medgrundare till betalningsföretaget Izettle. Det var framför allt honom Bowter ville ha med på resan.
– Man tänker att Bowter är ett båtföretag, men egentligen är det ett tech-bolag, sa Jonas Ulveseth och förklarade den avancerade tekniken i båtarna. Tekniken som företaget utvecklat ger en enkel hantering och bra ekonomi för uthyraren och användarvänliga tjänster för kunderna.
Snabb tillväxt
Omsättningen i bolaget kommer under 2022 att landa någonstans mellan 5 och 10 miljoner kronor, berättade Jonas Ulveseth. På drakarnas fråga om planen de närmaste åren sa han att man nästa år räknar med att omsätta 25-35 miljoner kronor. Efter det räknar man med att tiodubbla omsättningen och landa på 250-350 miljoner kronor under 2024.
Imponerad
Draken Jonas Eriksson, känd bland annat som fotbollsdomare och tv-personlighet, var imponerad.
– Det var en otroligt stark pitch; kompetent, ödmjuk och passionerad, sa han.
Därefter följde rena huggsexan bland drakarna. Det slutade med att tre av drakarna sa att de ville gå in 4 med miljoner kronor tillsammans.
Drakarna var Jonas Eriksson, Jacob de Geer och Shervin Razani. Den senare är serieentreprenör som bland annat startat rekryteringsbolaget Jurek.
Utseendet fick kritik
Lena Apler, grundare av Collector, sa under programmet att hon inte tyckte att båten hade ett tilltalande utseende. Men när hennes kollegor började förhandla med Bowter efter att programmet spelats in vaknade hennes intresse och det slutade med att även hon bestämde sig för att hoppa på tåget - eller snarare båten.
– Eftersom den ser annorlunda ut så kan det ta lite tid för en del att vänja sig. Det är den sociala samvaron som är det viktigaste. Det ska vara trevligt att använda den. Och det fattar folk till slut, säger Joakim Spetsmark.
Han är mycket nöjd med resultatet av besöket i Draknästet, som ägde rum i maj. Bowtergrundarna har alltså redan känt på hur det är att ha med drakarna.
– Pengarna är långt ifrån allt. Med deras kompetens och nätverk får vi musklerna vi behöver för att nå våra mål.
Ska till Silicon Valley
I Draknästet-pitchen sa Jonas Ulveseth att företaget räknar med tillväxt i Europa, och nämnde Amsterdam som en tänkbar destinationsort.
Efter att programmet spelades in har målet satts ännu högre än bara Europa. Mer pengar har tagits in genom en lyckad emissionsrunda och nu tar bolaget sikte mot världens tech-mekka, Silicon Valley i Kalifornien, USA.
– I oktober har vi en pitch bokad i Silicon Valley, med ett stort investerarnätverk, säger Joakim Spetsmark.
Kontakten mellan det västvärmländska båtföretaget och investerarna i Silicon Valley blev möjlig tack vare den värmländska inkubatorn Sting Bioeconomy som varit med och stöttat Bowter länge.
– De har mycket kontakter ute i världen, säger Joakim Spetsmark.
Ny fabrik planeras
Bowter har i dag en båtfabrik på industriområdet Vik i Arvika.
– Det är en egentligen en monteringslinje. Vi köper skroven från en fabrik i Lysekil och bygger klart båtarna i Arvika.
Planen är att bygga en betydligt större anläggning i Arvika, och på en intressantare plats än den lite anonyma placeringen på Vik.
– Vi förhandlar med kommunen om att bygga en helt ny facilitet på 2000 kvadratmeter i ett naturnära område, säger Joakim Spetsmark.
Och omsättningen då?
– Vi räknar med att tiodubbla den varje år. 2026 ska vi ligga på 2,6 miljarder.