Hoppa till huvudinnehållet

Sparsmakad men händelserik höstsalong: ”Berättelser att fundera över”

Publicerad:
Lena Bonnevier och Karin Åberg Waern bekantar sig med Sara Nilssons stora skulptur Malva, ett av de mest anslående verken på Höstsalongen som har vernissage på Värmlands museum den 1 oktober.
Lena Bonnevier och Karin Åberg Waern bekantar sig med Sara Nilssons stora skulptur Malva, ett av de mest anslående verken på Höstsalongen som har vernissage på Värmlands museum den 1 oktober. Foto: Lena Richardson

Årets juryperson var sparsmakad och sållade hårt, men det är en händelserik höstsalong med fria format som har vernissage på Värmlands museum på lördag.

– Det är berättelser man kan fundera över, säger Lena Bonnevier i konstföreningen.

107 konstnärer anmälde sitt intresse, men bara 65 kom med i utställningslistan när den enväldige jurymannen Behjat Omer Abdulla granskat alla 206 konstverk och sållat fram 83 verk.

Det är färre än det brukar vara: det kan vara både 140 och 150 verk på Värmlands konstförenings höstsalonger.

– Han har gjort ett sparsmakat urval. Han har valt noga, omsorgsfullt utifrån sin bakgrund och erfarenheter, säger Lena Bonnevier från arrangörsföreningen.

"Han är grafikernas grafiker”. Bengtgöran Flood, Töcksfors, är en pålitlig konstnär tycker Lena Bonnevier.
"Han är grafikernas grafiker”. Bengtgöran Flood, Töcksfors, är en pålitlig konstnär tycker Lena Bonnevier. Foto: Lena Richardson

Hänger ihop

Resultatet är en utställning som trots 65 olika upphovspersoner känns väl sammanhållen.

– Det blir en väldigt fin utställning, med det urval som gjorts. Det hänger ihop på ett skarpt sätt, säger Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum.

Svartvit smak

Hon och Lena Bonnevier funderar på om jurymannens egen utställning i Borås i somras är en ledtråd i sammanhanget. Den hette ”What if life is black and white”.

Svävande textil. Karin Åberg Waern med ett av Marie Hettwers foton på polyestersiden.
Svävande textil. Karin Åberg Waern med ett av Marie Hettwers foton på polyestersiden. Foto: Lena Richardson

– På ett sätt tycker jag att man ser det, när man gissar vad han gick på när han valde. Men det finns mycket färg här också! säger Lena Bonnevier och lanserar en annan teori.

– Han verkar ha letat efter bilder där det händer något. Det är berättelser man kan fundera över. Man kan stå länge och tänka en bra stund!

En taggig skulptur signerad Magnus Mellgren, Karlstad, med titeln Sakletare.
En taggig skulptur signerad Magnus Mellgren, Karlstad, med titeln Sakletare. Foto: Lena Richardson

Stor bredd i tekniken

Höstsalongen visar också på bredden i det värmländska konstnärslivet.

– Det är otroligt många olika material som finns med. Det är olja, akryl, grafik, tryck på textil, det är textila verk, det är emalj och skulpturer, räknar Karin Åberg Waern upp.

På höstsalongen visas även verk konstföreningens stipendiater 2022: Staffan Jofjell och Sara Nilsson (vars skulptur visas på bilden) som är mottagare av Thor Fagerkvists stipendium och Annika Eriksdotter som fått Åke Lekmans resestipendium.
På höstsalongen visas även verk konstföreningens stipendiater 2022: Staffan Jofjell och Sara Nilsson (vars skulptur visas på bilden) som är mottagare av Thor Fagerkvists stipendium och Annika Eriksdotter som fått Åke Lekmans resestipendium. Foto: Lena Richardson

Uttrycken varierar i samma grad.

På vandringen genom utställningshallen möter besökaren såväl en taggig sakletare som en skir tyllkvinna. Här finns målade landskap på duk och metallblommor, grafikromantik samsas med drömsk rakubränd keramik och fotorealistiskt måleri möter fantasieggande foton.

Christina Byberg, Kristinehamn, har fått med den stora målningen The Doing.
Christina Byberg, Kristinehamn, har fått med den stora målningen The Doing. Foto: Lena Richardson

Släpper storleken fri

Variationen innefattar också konstens fysiska mått. Nytt för i år är att tidigare års maxmått på 1,5 gånger 1,5 meter nu är borta och det öppnar för åtminstone ett par konstverk i den större skalan.

Johan Damms ”Minnet av branden” är en av höstsalongens största målningar.
Johan Damms ”Minnet av branden” är en av höstsalongens största målningar. Foto: Lena Richardson

– Vi släpper det helt och hållet på försök och jag tror att Johan Damm är den som har flest kvadratcentimeter. Marie Hettwers är också stora, säger Lena Bonnevier.

Henric Ernstson, Kil, har skulpterat katten som ser ut att vara på väg att hoppa in i Erik Hjorths målning Landet.
Henric Ernstson, Kil, har skulpterat katten som ser ut att vara på väg att hoppa in i Erik Hjorths målning Landet. Foto: Lena Richardson

Vilken känsla får du nu när du vandrar runt här?

– Det är vackert - stillsamt och vackert, säger Lena Bonnevier.

Var är provokationen, det som irriterar?

– Det är nog inte med här kanske... nej, det tror jag inte, säger hon.

Mycket bläddrande blir det. Katalogen räknar upp alla konstnärer i bokstavsordning, men utställningen är hängd så att motiven ska passa ihop. Helena Elfgren är konstnären bakom verket ”Mellan ocra och de grå”.
Mycket bläddrande blir det. Katalogen räknar upp alla konstnärer i bokstavsordning, men utställningen är hängd så att motiven ska passa ihop. Helena Elfgren är konstnären bakom verket ”Mellan ocra och de grå”. Foto: Lena Richardson

Hur mår den värmländska samtidskonsten?

– Det är ett bra tillstånd, det verkar ju hända mycket och många olika saker, säger Karin Åberg Waern.

Museets utställningschef Karin Åberg Waern vid den tredelade skulpturen Sunflowers av Carina Fogde, Filipstad och Tvååker.
Museets utställningschef Karin Åberg Waern vid den tredelade skulpturen Sunflowers av Carina Fogde, Filipstad och Tvååker. Foto: Lena Richardson

Stor konkurrens

Det märks även utanför höstsalongen. Även om de sökande var många, har det varit ännu fler tidigare och det tror Lena Bonnevier delvis beror på att konstnärerna idag har fler chanser att nå ut.

Tor Cederman är representerad med två skulpturer: Spara och Slösa heter de.
Tor Cederman är representerad med två skulpturer: Spara och Slösa heter de. Foto: Lena Richardson

– Vi har fått mycket mer konkurrens på senare år och det är inte på ont, utan på gott att konstnärerna får fler möjligheter att ställa ut. Det är fler som arrangerar salonger, som sommarsalongerna på Laxholmen och kraftstationen. De lokala konstföreningarna arrangerar också höstsalonger och julsalonger. Plus att det finns otroligt många gallerier i Karlstad som ger möjligheter till utställningar också.

Lena Bonnevier konstaterar att kvinnorna gjort starka framryckningar i konsten. Amanda Karlsson som gjort skulpturerna här är en av dem.
Lena Bonnevier konstaterar att kvinnorna gjort starka framryckningar i konsten. Amanda Karlsson som gjort skulpturerna här är en av dem. Foto: Lena Richardson

Till sist: 40 kvinnor och 25 män är med. Är det dags att kvotera in manliga konstnärer?

– Det tycker jag verkligen inte, men jag tycker det är intressant, för när Värmlands konstnärsförbund bildades för 104 år sedan var det bara män som bildade den och gången därpå när de hade höstsalongen var det en kvinna med. Sedan har det sakta men säkert blivit fler kvinnor och till och med flest kvinnor så småningom, säger Lena Bonnevier.

Marie Levin, Töcksfors, har målat ”Innan åskan” i olja.
Marie Levin, Töcksfors, har målat ”Innan åskan” i olja. Foto: Lena Richardson
Andreas Poppelier, Sunne, har gjort omslagsbilden till årets utställning och även ett självporträtt, som ska in i Värmlands museums porträttsamling.
Andreas Poppelier, Sunne, har gjort omslagsbilden till årets utställning och även ett självporträtt, som ska in i Värmlands museums porträttsamling. Foto: Lena Richardson
Från Nobelpristagare till värmländsk katalog: Sunnekonstnär frontar höstsalongen
Höstsalongen alternerar mellan Värmlands museum, Rackstadmuseet och Kristinehamns konstmuseum. I år är det länsmuseets tur. Höstsalongen visas där till den 13 november.
Höstsalongen alternerar mellan Värmlands museum, Rackstadmuseet och Kristinehamns konstmuseum. I år är det länsmuseets tur. Höstsalongen visas där till den 13 november. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

HöstsalongKarlstadKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturUtställningarVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.