Hoppa till huvudinnehållet

Ovanligt lågt vatten i Vänern – sjöfarten har redan begränsats

Publicerad:
Vattennivån i Vänern är lägre än vanligt.
Vattennivån i Vänern är lägre än vanligt. Foto: Peter Gustafsson

Efter en torr sommar är vattennivån i Vänern ovanligt låg. Vattnet är nästan på samma nivå som 2018, då det på många håll var den varmaste sommaren som uppmätts.

– Med jämna mellanrum har vi torrår, säger Magnus Carlson på Vattenfall Vattenkraft.

Statliga Vattenfall sköter regleringen av vattennivån i Vänern vid Vargöns kraftverk i Vänersborg. Sedan en tid tillbaka släpper man igenom så lite vatten som möjligt ut i Göta älv.

– Vi har tappat vattnet återhållsamt under sommaren, och likaså nu. Vi kör på det vi kallar för minimumtappning nu, eftersom vi inte kan stänga av flödet helt, säger Magnus Carlson.

Anledningarna till att man inte kan stänga helt är att Göteborg får sitt dricksvatten från Göta älv, och man då måste ha ett visst flöde för att inte riskera att få upp saltvatten bakvägen från havet till vattenverket.

Vattennivån i Vänern är nu nästan på samma nivå som den var under 2018. Detta har lett till att Sjöfartsverket har begränsat sjöfarten i Vänern. Djupgåendet har minskats från fem meter och 40 centimeter till fem meter och 30 centimeter.

– Vi har löpande kontakt med Sjöfartsverket eftersom vi sitter så nära ihop och verkar i samma vattendrag. De är såklart också måna om att nivån inte blir för låg, säger Magnus Carlsson.

Hoppas på regn

Men för nivån ska stiga måste vädret göra sitt. Det behövs regn helt enkelt.

– För att få ordning på nivån nu behövs det rikligt med nederbörd. Under hösten brukar det i regel komma en del också, så vi har goda förhoppningar att det snart vänder. Men samtidigt är det ett stort och trögt system detta – när det vänder märks det inte på nolltid.

Vad blir det för konsekvenser om det sjunker ytterligare?

– Det påverkar sjöfarten i första hand. Vi kan inte göra mer än att hushålla med det vatten som finns och hoppas på rikligt med regn.

Lågt också i älven

Den låga nivån i Vänern gör också att Klarälven står lågt i Karlstad. Men även i övriga vattendrag är nivån låg runt om i länet.

– I Karlstad är älven låg för att Vänern är låg, men det är lågt även norrut. Men jag kan med hyfsad säkerhet säga att vattenflödena kommer öka snart. Kollar man i länet som stort har den torra sommaren gjort att det är lägre än normalt på flera håll, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Genrebild.
Genrebild. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

Magnus CarlsonMiljöSjöfartSjöfartsverketVänernVärmlands länVattenVattenfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.