Hoppa till huvudinnehållet

Konsten är guld värd för Jennifer: ”Alla kämpar vi på våra sätt”

Publicerad:
Jennifer Lennartsson, Karlstad, ställer ut på Galleri Värmland på Herrhagen med vernissage fredagen den 30 september.
Jennifer Lennartsson, Karlstad, ställer ut på Galleri Värmland på Herrhagen med vernissage fredagen den 30 september. Foto: Lena Richardson

Det började i ett hörn, men nu låter Jennifer Lennartsson, 29, sin konst breda ut sig ordentligt.

På fredag har hon vernissage på Galleri Värmland på Herrhagen, men kanske har du redan sett hennes konst på Facebook eller Instagram. Där lägger den målande Karlstadstjejen ut många av sina verk, både bilder och texter.

Och det går bra, så pass bra att hennes tidigare uppdrag inom coachning och massage fått maka på sig i hennes lokal på Herrhagen.

– Jag är utbildad i massage, healing och coachning. Att måla skulle jag ha mer som en hobby på sidan av och gjorde i ordning ett hörn i lokalen bara. Nu har hela rummet blivit ateljé. Det är mycket måla och så har det blivit foto också, berättar hon.

”Jag brukar inte ha någon exakt tanke vad det ska bli när jag målar, utan det växer fram.”
”Jag brukar inte ha någon exakt tanke vad det ska bli när jag målar, utan det växer fram.” Foto: Lena Richardson

Skitkul och overkligt

Det är bara tre och ett halvt år sedan hon gjorde sitt första seriösa försök i måleriet.

– Sen sålde jag den andra tavlan jag gjorde efter två veckor till en i Stockholm.

Efterfrågan har hållit i sig och konsten har blivit en stor del av hennes liv.

– Det är skitkul! Men overkligt!

”Uppväxten var jobbig”

Förutom bilder skapar hon dikter och andra texter, som samspelar med bilderna och handlar om hennes erfarenheter och känslor.

Och även om guld är återkommande inslag i hennes måleri, visar både texterna och bilderna att allt inte är eller har varit guldkantat i hennes liv.

Jennifer Lennartsson målar, skriver och driver en podd - och så har hon två barn och en man också.
Jennifer Lennartsson målar, skriver och driver en podd - och så har hon två barn och en man också. Foto: Lena Richardson

– Uppväxten var jobbig, jag mådde dåligt, kände mig utanför mycket och tyckte inte att jag passade in. Jag är en känslomänniska och det var tufft då och hade inte alltid en trygg punkt när jag var yngre, säger hon.

Idag har hon hittat sin plats i livet, har tryggheten med en man och två barn och ser positivt på tillvaron, även om kroppen ibland säger stopp.

"Guld är återkommande. Jag tycker det är fint och jag tycker det känns varmt”, säger Jennifer Lennartsson, som också tycker om strukturer i färgen.
"Guld är återkommande. Jag tycker det är fint och jag tycker det känns varmt”, säger Jennifer Lennartsson, som också tycker om strukturer i färgen. Foto: Lena Richardson

Sina erfarenheter använder hon både i sitt text- och bildskapande och i podden ”Konsten att vara jag”, som hon driver tillsammans med en kompis. Hon hoppas kunna bidra till att människor ska öppna sig mer:

Alla kämpar på sitt sätt

– Alla kämpar vi på våra sätt. Vi kommer alla med något och har varit med om något.

För hennes egen del hjälper konsten till att bearbeta många känslor.

– Konsten betyder så mycket för mig. Det får mig att må så bra av att måla och av att vara kreativ och uttrycka mig. Jag är så tacksam över att ens kunna nå ut till någon.

Ibland när hon lägger ut en bild på ett av sina konstverk uppstår kontakt:

Vill möta människor

– Folk har tolkat och så blir det en konversation i det. Det handlar om vad tavlan fick den personen att känna och så kan man mötas i det.

Jennifer Lennartsson målar gärna i stora format: ”De största är roligast. Det går fort att göra de små och jag vill hålla på länge.”
Jennifer Lennartsson målar gärna i stora format: ”De största är roligast. Det går fort att göra de små och jag vill hålla på länge.” Foto: Lena Richardson

Mötena i konsten har också inspirerat henne att ta ett nytt steg.

– Det är fantastiskt kul att möta människor. Nu ska jag utbilda mig till konstterapeut. Då kan jag hjälpa och få med konsten också, säger hon.

Jennifer Lennartsson har nära till skratt, men vågar också möta livets mörkare aspekter. Det gör hon både genom konsten och i en podd.
Jennifer Lennartsson har nära till skratt, men vågar också möta livets mörkare aspekter. Det gör hon både genom konsten och i en podd. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Fritid och livsstilgalleri värmlandHerrhagenKarlstadKonstKonstnärMänskligtNöje/KulturSuperfredag i konstenUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.