Hot, lögner och fiffel – lärarens kriminella dubbelliv på värmländska skolor

Publicerad:
Den 46-årige läraren fångas på bild när han misstänks stjäla smink på Ica Maxi i Karlskoga. Foto: Polisen

Den 46-årige obehörige läraren var rädd att förlora jobbet när skolan anställt en ny lärare.

För att skrämma bort sin kvinnliga konkurrent skickade han anonyma brev där han hotade att våldta henne.

Samtidigt har mannen fortsatt arbeta som lärare på flera skolor i Värmland – trots att han utretts för ett stort antal allvarliga brott.

NWT har kartlagt dubbellivet – som avslöjades efter att läraren skickade falska referenser vid en anställningsintervju.

Glada mellanstadieelever visade en dag i april i år upp armband och växter som de sått i skolan för fotografen, samtidigt som den då 45-årige läraren tillika klassföreståndaren stolt förklarade att det var eleverna själva som tagit initiativ till aktiviteten.

Några dagar senare får han sparken från skolan. Anledningen: han misstänks ha stulit en väska och plånbok från en av sina kollegor som lämnade sakerna obevakade i ett klassrum.

Men det är långt ifrån det enda brottet den värmländske läraren misstänks för.

”På grund av lärarbrist fick han jobb”

När NWT går igenom handlingar från de senaste åren träder en bild fram av en förslagen brottsling i ständig jakt på pengar – som inte skytt några medel för att kunna fortsätta arbeta som grundskolelärare.

Och i ett yrke där det ofta är svårt att fylla alla vakanser var det inget problem för honom att hitta jobb.

– Vi visste att han inte var behörig lärare, men på grund av lärarbristen så fick han ett vikariat på heltid. Vi kollade även upp hans register men det visade inget, säger en av mannens tidigare chefer.

Det var på den skolan, en kommunal grundskola i Kristinehamn, som mannen började begå brott samtidigt som han var timvikarie och på dagtid undervisade barn i ämnen som matte och svenska.

Kriminellt dubbelliv

Han fungerade bra i lärarrollen och när höstterminen började 2020 fick han ett heltidsvikariat för hela läsåret.

Då visste inte kollegorna att mannen redan blivit påkommen med att stjäla matvaror på Coop i Kristinehamn för 3 591 kronor, ett brott han senare under hösten dömdes till dagsböter för.

Inte heller att han vid samma period misstänks ha stulit en plånbok från en kvinna han hade en tillfällig relation med.

Läraren lyckades hålla sitt kriminella dubbelliv skilt från yrkeslivet fram till april förra året – då han blev panikslagen och fruktade att han skulle förlora jobbet när skolledningen anställt en kvinnlig behörig lärare.

Hotade att våldta

Han beslutade sig för att skriva anonyma hotbrev till kvinnan som han la i frankerade och adresserade kuvert – där han i explicita ordalag förklarade att han var glad över att de skulle bli kollegor, att han var sexuellt attraherad av henne och att han skulle stå i skogsbrynet och vänta på henne för att våldta henne. Förhoppningen var att skrämma henne så hon inte skulle våga börja jobba på skolan.

Den värmländske läraren försökte skrämma en blivande kollega genom att skicka anonyma brev där han hotade med våldtäkt.
Den värmländske läraren försökte skrämma en blivande kollega genom att skicka anonyma brev där han hotade med våldtäkt. Foto: Polisen

”Bara en sommar kvar sen ska jag vänta på dig i höstmörkret vid skolan och ta dig” och ”Jag ska våldta dig men du kommer njuta” står det i ett av breven.

Kvinnan polisanmälde hoten och efter att polisen DNA-testat kuverten pekade misstankarna mot läraren, som efter tidigare kontakter med rättsväsendet redan fanns i polisens register.

På förmiddagen måndag 31 maj hämtade en polispatrull läraren på skolan i Kristinehamn och förklarade att han var misstänkt för olaga hot och sexuellt ofredande. Efter husrannsakan i mannens bostad hittades ytterligare hotbrev som läraren inte hunnit skicka iväg.

Misstänks stjäla skönhetsprodukter

När skolan i Kristinehamn fick reda på misstankarna bröt de all kontakt med mannen – som i stället lyckades få jobb på en skola i Karlstad där han började en heltidstjänst när höstterminen drog i gång i augusti 2021.

– Han var en väldigt filosofiskt lagd människa och väldigt trevlig att diskutera och prata med, säger en tidigare kollega i Karlstad.

Förutom olaga hot och sexuellt ofredande var läraren då även misstänkt för häleri och flera omfattande stölder på Ica Maxi Kronhallen i Karlskoga.

Polisen hittade ett stort antal mascaror hemma hos den 46-årige läraren.
Polisen hittade ett stort antal mascaror hemma hos den 46-årige läraren. Foto: Polisen

Där misstänks mannen ha stulit hundratals mascaror, eyeliners, solprodukter och andra skönhetsprodukter.

Övervakningsfilmer visar hur mannen – propert klädd i grå kavaj och skjorta – plockar på sig stora mängder varor på sminkavdelningen för att sedan betala för ett fåtal matvaror när han går ut genom kassan.

Vid ett tillfälle misstänks han ha ha stulit 14 mascaror, två eyeliners och en strålpistol till en trädgårdsslang till ett värde av 2 000 kronor. Men betalat 82,30 kronor i kassan för flytande margarin, ägg och toast. Vid ett annat tillfälle misstänks han ha stulit 35 mascaror, åtta eyeliners och en plattång till ett värde av 6 390 kronor men betalat 62,80 i kassan för två falukorvar, ägg och toast.

Nytt jobb i Karlstad

Medan brottsutredningen mot läraren pågick fick polisen av en slump reda på att han fått nytt jobb på skolan i Karlstad.

– Vi ringde till den skolan och frågade om de tagit referenser på honom för vi tyckte det var konstigt att han kunde arbeta där, säger åklagare Barbro Brännlund.

Åklagare Barbro Brännlund åtalade nyligen den 46-årige läraren för ett stort antal brott.
Åklagare Barbro Brännlund åtalade nyligen den 46-årige läraren för ett stort antal brott. Foto: Tommy Andersson

Men polisen fick aldrig något svar på sin fråga om lärarens lämplighet.

I stället sparkades han från sin tjänst vid månadsskiftet oktober-november efter att han betett sig kränkande mot en kollega, en händelse som polisanmäldes men inte gick vidare till åtal.

Kort därefter började mannen söka nya jobb på olika skolor i Värmland.

Skrev falska referenser

I december var han på intervju på Norrstrandsskolan i Karlstad och gjorde ett gott intryck på skolledningen. De var redo att anställa honom när rektorn på skolan av en slump var i kontakt med en annan anställd på mannens tidigare arbetsplats och då nämnde att de fått goda vitsord om mannen från en av hans tidigare kollegor.

Den 46-årige blev avslöjad när han sökte jobb på Norrstrandsskolan i Karlstad med påhittade referenser.
Den 46-årige blev avslöjad när han sökte jobb på Norrstrandsskolan i Karlstad med påhittade referenser. Foto: Helena Karlsson

Varningsklockorna började genast ringa då den anställde på den aktuella skolan visste att goda referenser från dem var uteslutet.

– Det som hänt var att X utgett sig för att vara mig, säger den tidigare kollegan.

Genom ett avancerat upplägg där läraren registrerat en mejladress i sin tidigare kollegas namn och angett ett telefonnummer som gick till honom själv, hade läraren sedan förklarat att han var upptagen på en konferens och inte kunde svara i telefon utan att han i stället mejlade över sina referenser.

”Ni får en duktig pedagog om han kommer till er. Mr X är kunnig, noggrann, intresserad och har alltid elevernas bästa i fokus. Otroligt duktig på att skapa goda relationer till eleverna och deras föräldrar. Vi har imponerats över hans stora förmåga till individuella anpassningar för olika elever i sin undervisning. Elever och föräldrar har hört av sig till oss i ledningen och uttryckt ledsenhet över att han ska sluta här hos oss”, skriver läraren om sig själv i det falska referensmejlet.

”Besviken och utnyttjad”

Den tidigare kollegan, som läraren utgav sig för att vara, känner obehag över att ha blivit utnyttjad.

– Först kändes det surrealistiskt, sen övergick det till att jag blev förbannad. Med tanke på att jag försökte göra hans liv lättare och försökte coacha honom så känner man väl sig på ett personligt plan besviken för att bli utnyttjad på det här sättet, säger han.

Och fortsätter:

– Och det var storvulna ord, det var inga dåliga omdömen som jag skulle ha plitat ner. Det var en väldigt surrealistisk känsla.

Den värmländske läraren hade en stor mängd smink i sin bostad som han misstänks ha stulit på Ica Maxi i Karlskoga och sedan sålt på internet.
Den värmländske läraren hade en stor mängd smink i sin bostad som han misstänks ha stulit på Ica Maxi i Karlskoga och sedan sålt på internet. Foto: Polisen

När läraren avslöjades tog det tvärstopp i anställningsprocessen på Norrstrandsskolan, men det hindrade honom inte från att söka jobb på andra värmländska skolor där hans bakgrund inte var känd.

Stal från kollega på skolan

En vecka efter att han polisanmälts för urkundsförfalskning skrev läraren i stället under ett anställningskontrakt på en heltidstjänst som mellanstadielärare på den skola i Filipstads kommun där han några månader senare stolt skulle förevisa sina elevers framsteg.

Han presenterades som ny klassföreståndare när vårterminen drog i gång i januari i år och blev en del i ett tätt sammansvetsat arbetslag på skolan.

I hemlighet fortsatte brottskarriären – i slutet av januari åtalades han för olaga hot och sexuellt ofredande, en månad senare dömdes han för en stöld på Ica Maxi i Kristinehamn.

Läraren fick kontakt med köpare via Facebook där han försökte sälja olika skönhetsprodukter.
Läraren fick kontakt med köpare via Facebook där han försökte sälja olika skönhetsprodukter. Foto: Polisen

Men efter väskstölden i ett av skolans klassrum i april i år rämnade bilden än en gång och läraren fick på nytt sparken.

– Stölden berörde ju en rad människor. Det var ju inte bara jag som blev bestulen utan det blev en påverkan i hela arbetslaget kring det här. Det är väl det som varit som mest jobbigt. Man känner sig lurad, säger den bestulna läraren.

Erkänner vissa brott

När skolledningen i Filipstad insåg omfattningen av lärarens misstänkta brottslighet började de undersöka om även de lurats med falska referenser.

– Vi kunde inte se det men vi har misstankar om det, säger rektorn på skolan.

Utöver stölder, lögner och anonyma hotbrev har lärarens desperata pengajakt lett till att han även lurat till sig tusentals kronor från människor över hela landet genom att sälja påhittade Muminmuggar via Facebook marketplace.

Läraren är nu åtalad för två fall av olaga hot och sexuellt ofredande, åtta bedrägerier, urkundsförfalskning, häleriförseelse och fem stölder. Han har erkänt olaga hot och sexuellt ofredande samt de åtta bedrägerierna men nekar till övriga brott.

”Jag skäms fruktansvärt”

När NWT når honom på telefon förklarar han att brotten skett när han varit i maniska perioder.

– Jag tror att jag är en intelligent person och jag är duktig i klassrummet när jag fungerar men jag klarar inte några påfrestningar överhuvudtaget, då brister det. Och jag skäms fruktansvärt över det som hände på skolan i Kristinehamn.

Varför hittade du på falska referenser?

– Därför att det hade hänt en sak när jag jobbade som gjorde att de inte skulle ha lämnat några bra referenser, så det var ju anledningen.

Kommer du fortsätta arbeta som lärare?

– Nej det har jag inte tänkt. Jag vet inte riktigt vad jag ska jobba med ärligt talat, vad som skulle fungera.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusFilipstadHäleriKarlskogaKarlstadKristinehamnLärareOlaga hotSexuellt ofredandeStölderUrkundsförfalskning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare