Hoppa till huvudinnehållet

Dålig nyhetsbevakning av lokalvalen

Publicerad:
Men kanske är det helt enkelt så att demokratin kräver för mycket journalistiskt engagemang (läs: är för dyrt) att skildra, skriver Peter Sörensen. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur skulle det se ut om vi skulle skriva om allt från de olika partierna, kommenterade en journalist. Så man skrev om i princip inget, skriver Peter Sörensen.

Kommunalvalet handlar om hur vi vill att vårt lokalsamhälle med äldrevård, skola, barnomsorg, socialtjänst, stadsplanering med mera, ska skötas de kommande fyra åren.

Det är en verksamhet som omsätter drygt sex tusen miljoner per år, sysselsätter närmare 8 000 personer och som i grunden påverkar allas våra dagliga liv. Och där nio olika partier representerade i kommunens högsta beslutande organ – kommunfullmäktige – lagt ner många, många timmars arbete på att presentera budgetförslag och partiprogram för väljarna inför kommunalvalet.

Inför kommunalvalet var det dock i det närmaste omöjligt att få de lokala mediekanalerna (NWT, VF, Sveriges Radio och SVT) att rapportera om innehållet i vårt eller de andra kommunpartiernas partiprogram. Jag är övertygad om att de andra åtta partierna precis som vi skickade informationen både digitalt och i tryckta versioner till alla redaktioner.

Men det fanns, meddelade medierepresentanterna unisont, tyvärr varken utrymme eller resurser till det. Hur skulle det se ut om vi skulle skriva om allt från de olika partierna, kommenterade en journalist. Så man skrev om i princip inget.

Men nu är valet över. Och hockeysäsongen börjar. Nu finns det plötsligt hur mycket tidningsutrymme och resurser som helst. Helsida efter helsida och separata bilagor med inträngande reportage, personporträtt och spekulationer om Färjestad och säsongen som väntar. Den journalistiska uppmärksamheten vet inga gränser. För nu, nu handlar det om viktiga grejer.

Det är, sett ur ett litet lokalpartis synvinkel, en märklig medial prioritering. Den är svårbegriplig och, uppriktigt talat, ganska nedslående. Men kanske är det helt enkelt så att demokratin kräver för mycket journalistiskt engagemang (läs: är för dyrt) att skildra. Och för att den inte genererar nog med klick och säljer nog med reklamplatser.

Money talks helt enkelt. Och kommunalval, kommunal partipolitik och lokaldemokrati walks.

Med det sagt vill jag önska Färjestad BK stort lycka till den kommande säsongen. Forza FBK! Och forza lokaldemokratin!

För Karlstadpartiet livskvalitet

Peter Sörensen

Ledamot av kommunfullmäktige

NWT svarar: Peter Sörensen har givetvis rätt till sin åsikt om hur vi i media hanterade valbevakningen. Jag vill dock korrigera och bemöta en sak som Peter Sörensen skriver och det gäller meningen ”Så man skrev om i princip inget”.

Den som följer NWT:s nyhetsrapportering vet att så inte var och är fallet. Vi avsätter inför varje val, och så även i år, en betydande del av våra resurser för att ge våra läsare kunskap, guidning och avslöjanden.

Vi har ännu inte sammanställt allt vi gjorde inför valet 2022, men totalt handlar det om många hundra artiklar – om valet i såväl Karlstad som hela Värmland och med utspel/idéer och tankar från samtliga partier. Lägg dessutom till att vi arrangerade tre livedebatter.

Efter valet har vi fortsatt vår bevakning för att följa valresultaten i mål. Vilka tar makten i kommunerna och regionen? Hur ska de nya maktallianserna ta sig an de problem och utmaningar som finns – vilket vi givetvis fortsätter att rapportera löpande om framöver, parallellt med rapporteringen om bland annat FBK:s resa under vintern.

Kasper Norling

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare

Artikeltaggar

DebattFärjestad BKJournalistikKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKasper NorlingKommunalvalKommunfullmäktigeNWTPeter SörensenSveriges RadioSVTVal 2022Värmlands Folkblad