Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: 17-årig pojke dömd för mordförsök på kompis

Publicerad:
Mordförsök på Norrstrand i Karlstad
Mordförsök på Norrstrand i Karlstad Foto: HP Skoglund

Han knivhögg sin jämnårige kompis upprepade gånger i överkroppen.

Nu döms den 17-årige pojken till sluten ungdomsvård för mordförsök.

”Redan det första knivhugget utgör enligt tingsrättens mening en konkret fara för dödlig utgång”, skriver domstolen.

De två pojkarna kände varandra och hade tidigare varit goda vänner.

Men när 17-åringen rymde från ett HVB-hem i norra Sverige som han vårdades på i slutet av april i år och tog sig tillbaka till Karlstad, fick han uppfattningen att kompisen baktalat honom inför gemensamma vänner.

På fredagskvällen, fyra dagar efter att 17-åringen rymt, talade han med den 16-årige pojken i telefon och förklarade därför att han skulle ”passa sig”.

Minuter senare – när 16-åringen och hans vänner korsade parkeringen till Coop på Norrstrand – kom 17-åringen rusande och överföll sin kompis.

Svåra skador

När vännen låg på marken högg 17-åringen honom flera gånger med kniv i överkroppen innan han lämnade platsen.

Den 16-årige pojken blev svårt skadad, men tack vare att han fick snabb vård kunde hans liv räddas.

Efter mordförsöket har den skadade pojken beskrivit i förhör hur brottet han utsattes för har begränsat hans liv och att han tycker det är obehagligt att vistas på platser med mycket människor.

17-åringen har erkänt omständigheterna till händelsen men nekat till mordförsök och hävdat att det handlar om grov misshandel.

”Uppsåt att döda”

Värmlands tingsrätt håller dock inte med och på torsdagen dömdes 17-åringen till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård för försök till mord och försök till rån.

”Det är klarlagt att XX planerade sin gärning på så sätt att han undersökte var NN befann sig, maskerade sig, tog på sig handskar och beväpnade sig med en kniv innan han gick ut för att söka upp honom”, skriver domstolen.

Och fortsätter:

”Tingsrätten anser att det är uppenbart att XX haft ett direkt uppsåt att orsaka NN mycket allvarliga skador eller död. Sammanfattningsvis anser tingsrätten att det är utrett utom rimligt tvivel att XX haft näst intill ett direkt uppsåt att döda NN. XX ska därför dömas för försök till mord i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning.”

Misstänkte 16-åringen rymde från HVB-hem – fyra dagar före mordförsöket på vännenAnklagade pojke för att ha ”snackat skit” – nu åtalas han för mordförsök16-årige pojken misstänkt för mordförsök på jämnårig släppt ur häktetNya uppgifter: Tillståndet försämrades för knivhuggen pojke16-årig pojke häktad för mordförsök: ”Oprovocerat angrepp”

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadMordförsök

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.