Viktig elproduktion kan gå förlorad

Insändare
PUBLICERAD:
”Om politiker i Torsby kommunfullmäktige säger nej till de tre kraftverken så vinner man alltså inget”, skriver insändarskribenten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
NWT och SVT har rapporterat om diskussionerna i Torsby om vindkraftsparken på Ripfjället. Som energikrisen tydligt visar är all ny elproduktion oerhört viktig särskilt i elområde 3 där Ripfjället ligger. Ny produktion får ner elpriset.

Ripfjället kommer att byggas även om de tre verken i Torsby inte godkänns. Men parken kommer att ge mindre el. Det är i sammanhanget värt att påpeka att ett enda modernt vindkraftverk producerar 20 gånger så mycket elenergi som den omtalade solcellsparken i Arvika.

Området är inte angivet som olämpligt för vindkraft i kommunens översiktsplan, det är ett avsteg från denna att inte tillstyrka. Påverkan på naturvärden prövas av Länsstyrelsen i nästa steg, kommunen ska bedöma lokaliseringen i förhållande till planen.

På Dalasidan byggs 26 vindkraftverk och på Torsbysidan är tre projekterade. Vindkraftverken från Dalasidan kommer att synas från Torsbysidan. Skogsbruket påverkas inte. Enligt nuvarande layout ligger närmaste bostads- eller fritidshus på Torsbysidan cirka 800 meter från närmaste vindkraftverk på Torsbysidan. Det är också cirka 800 meters avstånd mellan närmaste fritidshus/bostadshus i Torsby kommun och närmaste vindkraftverk på Dalasidan.

Om politiker i Torsby kommunfullmäktige säger nej till de tre kraftverken så vinner man alltså inget. Viktig elproduktion går förlorad. Bygden förlorar en bygdepeng, visserligen inga stora summor. En del arbetstillfällen går förlorade. Omröstningen på fredag får visa om politisk prestige är viktigare än allt detta.

Björn Nilsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG